Miksi Ajaxista tuli Suomessa malliseura? Mikael Forssell: "Treenit olivat suoria kopioita Ajaxin harjoituksista"

Amsterdam Ajax on yksi Mestarien liigan myönteisistä yllättäjistä. Ajax menee jatkoon E-lohkosta – C Moren jalkapalloasiantuntijat valottivat Mestarien pöydässä Ajaxin menestyksen taustoja. 

Videolla Mestarien pöytä -ohjelma, jossa Petri Pasanen, Antti Niemi ja Mikael Forssell keskustelevat Amsterdamin Ajaxista. 

C Moren asiantuntijat Petri Pasanen, Mikael Forssell ja Antti Niemi heittäytyivät lähes nostalgiseksi, kun he kävivät läpi omia Ajax-muistojaan 1990-luvulta, jolloin Jari Litmanen hääri joukkueen tähtenä. Litmanen oli voittamassa Ajaxin paidassa Mestarien liigan 1995. 

– Seurasin Jaria kovalla silmällä. Hän oli ensimmäinen suomalainen, joka teki jotain merkittävää Mestarien liigassa, Forssell hehkutti. 

Forssell muisteli, miten HJK:ssakin harjoiteltiin Ajaxin treenivideoiden avustuksella. 

– Treenit olivat usein suoria kopioita Ajaxin harjoituksista. Nyt otetaan mallia esimerkiksi Barcelonalta tai Manchester Cityltä, Forssell muisteli. 

Heikompien vuosien jälkeen Ajax on tekemässä paluuta huipulle. Niemi muistutti, että Hollannin sarja on kuitenkin kasvattajasarja Euroopan kärkisarjojen rinnalla. 

– Jos pelaaja lyö itsensä läpi Hollannin sarjassa, hänet on pakko myydä eteenpäin, Niemi totesi. 

Pasanen siirtyi vuonna 2000 Ajaxin riveihin ja voitti seurassa tuplamestaruudenkin 2002. Hän pelasi seurassa aina kevääseen 2004 asti. 

Pasanen huomautti, että Ajax on pystynyt modernisoimaan peliään hyvin. Kun takavuosina peliä levitettiin paljon laidoille, tätä nykyä pelaajien etäisyydet ovat pienemmät. 

– Kun pallo menetetään, se pitää saada 4–5 sekunnissa takaisin, Pasanen kuvaili. 

Iso kysymys on, miten pitkälle Ajax menee vielä tämän vuoden Mestarien liigassa. Bayern München on lohkovaiheen päätöskierroksella hyvä mittari. 

– Ajax voi voittaa Bayernin, Forssell sanoi. 



Lue myös:

    Uusimmat