Tuomas Virkkusen näkökulma: Romantiikka elää jalkapallossa edelleen

Edgar Davids. Sonny Silooy. Nämä nimet muistuvat Ajax-faneilla mieleen suurinta keskinäistä Juventus-peliä muistellessa. Louis van Gaalin ryhmä oli matkalla ensimmäisenä joukkueena Mestarien liigassa kohti peräkkäistä mestaruutta, mutta Juventus vei voiton rangaistuspotkukilpailussa, kirjoittaa C Moren jalkapalloselostaja Tuomas Virkkunen.

Kun seurat kohtasivat seuraavan kerran kauden 1996-1997 välierävaiheessa, puolet Ajaxin mestarijoukkueesta ’95 oli jo vaihtanut seuraa.

Ajaxin tämän kauden menestys yhdistettynä nykyjalkapallon maailmankuvaan tarkoittanee sitä, että jo tulevan kesän aikana vaihtuvuus Ajaxin rungossa on samaa luokkaa, vaikka Erik ten Hagin ryhmän matka tyssäisikin tähän vaiheeseen.

Se on ikävä tosiasia, että Ajax ei pysty millään kilpailemaan ”rahaliigojen” kanssa.

Frenkie de Jong on jo sopimuksensa tehnyt Barcelonaan, samaan suuntaan lähtenee Matthijs de Ligt. Hakim Ziyech oli jo viime kesänä lähdössä AS Romaan, mutta teki viime hetkellä u-käännöksen ja jäi seuraan.

Näiden herrojen lisäksi Donny van de Beek, Noussair Mazraoui  ja David Neres ovat olleet jo siirtohuhuissa pidempään.

Vääjäämättömälle ei voi mitään, siksi onkin fiilisteltävä Ajaxin nykynippua niin pitkään kuin mahdollista. Romantiikka ei ole kuollut tästä lajista onneksi vieläkään.

Deloitten vuosittaisella listalla rikkaimmista seuroista ei Ajaxia näy. Amsterdamilaisilla on jäljellä olevista seuroista kevyesti pienin budjetti, kun taas mukana edelleen olevista kuusi seuraa löytyy top 11:sta.

Ajax on siis siellä, missä sen ei kuuluisi olla, jos rahalla määritellään. Perinteiden ja historiansa vuoksi Ajax toki kuuluisi tähän laumaan vuodesta toiseen.

Perinteidensä kunnioittamiseksi se onkin kyennyt jälleen luomaan tuottavan akatemian, mistä on noussut huima sukupolvi. Nämä nuoret ovat pelanneet itsensä ja joukkueensa kaikkien huulille, viimeistään maagisen Bernabeu-illan jälkeen.

Romanttisuutta löytyy myös toisesta näkökulmasta. Erik ten Hag ja johtoportaan Marc Overmars olivat viime kesänä istuneet alas ja miettineet yhdessä kaipaavansa kokemusta nuoren joukkueen tueksi. Danny Blind palasi kotiin ja Valioliigasta naarattiin Dusan Tadic. Serbialaisen hankkiminen on yksi tämän kauden kovimmista kaappauksista.

Tadicin vaihto rahakkaasta Valioliigasta Hollantiin kummastutti monia, mutta nyt mies pääsee pelaamaan Mestarien liigassa puolivälieriä, mikä ei olisi koskaan ainakaan Southamptonissa onnistunut.

Tadic joutui ottamaan merkittävästi pienemmän palkan, mutta pienoiskoossa Tadicin tapaus on paras esimerkki nyky-Ajaxista ja jalkapallosta ylipäätään, raha ei ihan kaikkea ratkaise, onneksi.

Mestarien liigan ottelut ja studiot tällä viikolla:

Keskiviikko:
Jalkapallostudio klo 21.00 C More Sport 1 ja mtv.fi
Ajax – Juventus klo 21.55 C More Sport 1
Manchester United – Barcelona klo 21.45 C More Sport 2

Kaikki Mestarien liigan ottelut suorana ja suomeksi selostettuna vain C Moressa. Lue lisää tästä.

Lue myös:

    Uusimmat