Uusi sukupolvi toi Ajaxin takaisin parrasvaloihin – "Juventuksen ja Real Madridin jälkeen et pelkää enää ketään"

Ajax on 22 vuoden tauon jälkeen Euroopan jalkapallon seurajoukkueiden kuninkuuskisassa neljän parhaan joukossa, ja sinne se selvisi pudottamalla maanosan jätit Real Madridin ja Juventuksen.

Keväällä 1995 Amsterdamin ylpeyden riveissä Mestarien liigan voittaneen, nyt seurajohdossa toimivan Edwin van der Sarin toteamus kertoo paljon.

–  Tuntuu kuin koko maailma puhuisi jälleen Ajaxista. Olisi huikeaa voittaa titteli, van der Sar sanoo STT:n mukaan.

Seuraava este Ajaxin viidennen Euroopan mestaruuden tiellä on Tottenham, joka isännöi välierän avausosaa tiistai-iltana.

–  Juventuksen ja Real Madridin jälkeen et pelkää enää ketään, paaluttaa 23-vuotias maalivahti Andre Onana, yksi Ajaxin taas huipulle nostaneista nuorista.

Ajaxin kukistaessa Juventuksen vieraissa puolivälierän toisessa osassa, avausykstoistikossa oli viisi Onanaakin nuorempaa. Ja tärkeissä rooleissa kaikki, etenkin kimaltavimmat timantit eli 19-vuotias joukkueen kapteeni ja Juvea vastaan ratkaisumaalin tehnyt Matthijs de Ligt, Barcelonaan kesällä 75 miljoonalla siirtyvä Frenkie de Jong, 21, ja Juventusta vastaan myös osunut Donny van de Beek, 22.

Ja vaikka joukkueesta löytyy kokeneempaakin laatua kuten Dusan Tadic, Daley Blind tai Lasse Schöne, on nuoren porukan pääsy eurokärkeen yllättänyt porukan itsensäkin.

–  Kun pääsimme karsinnoista lohkovaiheeseen, tunne oli että "vau!". Puhuimme, että kuusi peliä (lohkovaiheessa), katsotaan pystymmekö Eurooppa-liigaan (lohkokolmosena), Kamerunin maajoukkuevahti Onana kuvaa.

Nyt haussa on läksiäislahja, sillä De Jongin ohella ainakin De Ligtin, Onanan ja Hakim Ziyechin sekä David Neresin arvellaan päätyvän kesällä muualle.

–  Meille on tärkeää tehdä jotain isoa (ennen joukkueen hajoamista), Onana päättää.

Liverpool, Camp Nou ja kohtalo

Jos on Ajax palannut kirkkaisiin valoihin, tietyllä tavalla niin teki myös Barcelona. Sen edellinen Mestarien liigan välierä on keväältä 2015, jolloin seura myös juhli mestaruutta.

Barca on vedonlyöjien suosikki finaaliin pääsijäksi, mutta vastus ei ole ihan mikä tahansa: Englannin Valioliigan voitosta vielä taisteleva Liverpool, joka haastaa katalaanijätin tämän Camp Nou -stadionilla keskiviikkoiltana.

–  Varmaan ulkopuolelta katsottuna se (liigataisto ja Barcelona) näyttää niin vaikealta. Pelaajat kuitenkin tekevät, tekevät ja tekevät tulosta – ja se on coolia. Loppu on sitten kohtaloa. Meidän on tehtävä parhaamme ja katsottava, mihin se riittää, Liverpoolin valmentaja Jürgen Klopp maalaili näkymiä.

Mestarien liigan ottelut ja studiot tällä viikolla:

Tiistai:
Jalkapallostudio klo 21.00 C More Sport 1 ja mtv.fi
Tottenham – Ajax klo 21.55 C More Sport 1

Keskiviikko:
Jalkapallostudio klo 21.00 C More Sport 1 ja mtv.fi
Barcelona – Liverpool klo 21.55 C More Sport 1

Kaikki Mestarien liigan ottelut suorana ja suomeksi selostettuna vain C Moressa. Lue lisää tästä.

Lue myös:

    Uusimmat