Mainos

Merimetsojen pesiä tuhottu Pernajassa

Valtaosaan lähes 200 munasta oli tehty reikiä ja osa luodon pesistä oli tuhottu täysin. Vastaavanlaisia tapauksia tulee tietoon 3-6 kesässä.

Kesän ensimmäinen merimetson pesinnän häirintä on tullut tietoon Pernajassa itäisellä Uudellamaalla.

Saariston ulkolaidalla sijaitsevalta Långören-luodolta löytyi viime viikonlopun laskennassa poikasia vain viidestä pesästä, vaikka luodolla on toukokuun alussa todettu 230 merimetsoparin yhdyskunta.

Munia löytyi 190 pesästä, mutta valtaosaan munista oli tehty reikiä ja puolet luodon pesistä oli tyystin tuhottu. Suomen ympäristökeskus on tehnyt tapauksesta tutkintapyynnön Loviisan poliisille.

Ympäristökeskuksen mukaan merimetson pesien tuhoamisia tulee tietoon keskimäärin 3-6 tapausta kesässä.

- Yksittäiset hyökkäykset eivät johda mihinkään. Tuhon kohdannut yhdyskunta palaa ensi vuonna, joko samaan tai eri paikkaan. Hyvässä lykyssä linnut itse asiassa ehtivät vielä munia uudestaan ja kasvattaa poikaset ennen talvea, sanoo ylitarkastaja Timo Asanti.

Suomen rannikolla pesi viime vuonna noin 6000 merimetsoparia 23 yhdyskunnassa. Kannan kasvuvauhti on ollut kymmeniä prosentteja vuodessa. Merimetsoja syytetään mm. pesimäluotojen puuston vaurioittamisesta sekä kalakannan verottamisesta.

- Ekologisia tai biologisia perusteluita kannan rajoittamiselle ei nykyisellä lintumäärällä oikein löydy. Jos rajoittamiseen päädyttäisiin aineellisten vahinkojen perusteella, asiasta päättäminen kuuluu poliitikoille eikä tutkijoille, Asanti pohtii.

Nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu maininta mahdollisuudesta rajoittaa merimetsokantaa erityisillä ongelma-alueilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.