Mainos

Merikotkien poikasia varttunut ennätysmäärä

Suomen merikotkat ovat lisääntyneet tänä vuonna ennätyksellistä tahtia. Kuluvan kesän alustavien tietojen mukaan ainakin 113 poikasta on varttunut eri puolilla maata. Maailman Luonnon Säätiön merikotkatyöryhmän mukaan sadan poikasen raja ei ole ylittynyt kertaakaan aikaisemmin merikotkien seurannan historiassa. Vuonna 1996 merikotkilla oli 95 poikasta.

Merikotkatyöryhmä on havainnut Suomessa vähintään 120 asuttua merikotkareviiriä. Näistä onnistuneita pesintöjä oli 71 pesässä. Epäonnistuneiden pesintöjen yhteydessä on löydetty kuoriutumattomia munia, munankuoren kappaleita ja kuolleita poikasia.

Merikotkatyöryhmä tutkii tapaukset tuhojen syiden selvittämiseksi. Merikotkat ovat levittäytyneet Suomessa yhä laajemmalle alueelle ja palanneet näin ikivanhoille pesimäseuduilleen, kuten Länsi-Uudellemaalle ja Satakuntaan. Samalla yhä useampia merikotkien pesiä on ilmaantunut mantereelle perinteisen saaristoluonnon lisäksi.

Maamme merikotkakanta on paljolti pelastettu ja elvytetty talviruokinnan ansiosta. Merikotkatyöryhmä ilmoittaakin suhtautuvansa "vakavasti" EU:n komission kesäkuussa esille tuomiin talviruokinnan ongelmallisuuksiin. Työryhmän tavoitteena on selvittää syntyneet epäselvyydet merikotkien suojelun kannalta parhaalla tavalla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.