Merijäätä toiseksi vähiten jopa sataan vuoteen – ”Jäälle ei kannata mennä”

Jäät ovat olleet tänä talvena vähissä niin merellä kuin sisävesilläkin. Paikoin jäätä ei ole enää ollenkaan.

Kun keskimäärin tähän aikaan Suomen merialueita peittää laajalti 20-50 senttimetrin jää, on rannikolla nyt vain kapea kaistale jäätä, paikoin meri velloo täysin vapaana. Perämeren pohjukassa jäätä on 5-50 senttimetriä.

Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio miettii tilastojen perusteella, että jäätä olisi toiseksi vähiten jopa sataan vuoteen. Toki alkuaikojen havainnointimenetelmät poikkeavat nykyisistä. Tarkempia jääalueen maksimien karttoja on 50-60 vuoden ajalta.

– Jäitä on nyt epätavallisen vähän. Laajimmillaan jääpeite on ollut tänä talvena 23. tammikuuta, jolloin jäätä oli 53 000 km² alueella. Tämä on kuitenkin enemmän kuin toistaiseksi kaikkein leudoimpana talvena 2008, jolloin jäätä oli laajimmillaan vain 49 000 km². Tällä hetkellä talvi menisi merijäiden osalta tilastoissa toiseksi leudoimmaksi. Tämän hetken ennusteet eivät näytä tuovan sellaisia kylmiä jaksoja, että jään määrä lisääntyisi merkittävästi, toteaa jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta.


Myös viime talvena jäätä oli keskimääräistä vähemmän, mutta maksimilaajuus oli kuitenkin 100 000 km². Viime vuonna tähän aikaan jäätä oli noin kaksinkertaisella alueella tähän vuoteen verrattuna.

Merijäille menemistä on asiantuntijan mukaan syytä välttää.

– Jäätä on sen verran heikosti merialueilla, että jollei tiedä missä liikkuu, on viisainta olla menemättä merijäille, varoittaa Vainio.



Vaikka jäätä on ollut vähän, aivan työttömiksi eivät jäänmurtajat ole jääneet.

– Suomalaisia jäänmurtajia on Perämerellä tällä hetkellä kaksi ja kaksi ruotsalaista murtajaa on auttamassa Suomen puolella. Välillä liikenne on jouduttu hetkeksi jopa keskeyttämään jäiden liikkeen takia. Tämä kuvaa hyvin sitä, että vähäjäinen talvi ei välttämättä ole helppo talvi, toteaa Jouni Vainio.

Merijää on laajimmillaan keskimäärin helmikuun viimeisellä viikolla, myöhäisin maksimi on ollut 26. maaliskuuta. Lopullisesti merijäät lähtevät tavallisesti toukokuun loppupuolella. Varhaisin jäiden katoaminen on tähän mennessä ollut 12. toukokuuta vuosina 2008 ja 1983. Ankaria jäätalvia on ollut viimeksi vuosina 2010 ja 2011. Myöhäisimmillään jäätä on ollut 6. heinäkuuta vuonna 1915 Marjaniemen länsipuolella Perämerellä.

Myös järvien jäät ovat Suomen ympäristökeskuksen mukaan laajalti heikkoja ja selvästi keskimääräistä ohuempia suuressa osassa maata. Erityisen heikkoja ovat jokijäät. Myös viime talvi oli etenkin etelässä monin paikoin erittäin ohutjäinen.


Sää jatkuu yhä lauhana. Katso tuore pitkän ajan ennuste. Paikkakuntakohtaiset ennusteet MTV:n sääsivustolla.

Uusimmat