Mainos

Merenkulkulakko siirtyy - sovittelijan toimistossa ruuhkaa

Merenkulun ulkomaanliikennettä ensi maanantaina uhannut lakonuhka siirtyy kahdella viikolla. Matkustaja- ja rahtilaivoja uhkaava lakko alkaa nyt 6. maaliskuuta, ellei työehdoista sitä ennen päästä sopuun.

Valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen sovittelema kiista uhkaa pitkittyä, sillä palkka- ja muihin työehtoihin liittyvien kysymysten ratkaisua vaikeuttavat laivojen ulosliputusta koskevat ongelma. Varustamoilla on tarve siirtää laivojaan Suomen lipun alta muihin maihin, mikä vähentää suomalaismerimiesten työpaikkoja. SAK:lainen Merimies-unioni vastustaa myös halvan ulkomaisen työvoiman pääsyä suomalaislaivoihin. Kiistan tekee vaikeaksi se, että asia ei kuulu sovittelussa ratkaistaviin asioihin, vaan lisärahaa merenkulun tukemiseen olisi saatava valtiolta.

Valtakunnansovittelija on sovitellut kiistaa jälleen tänään. Seuraava tapaaminen on huomenna iltapäivällä. Aamusta lähtien soviteltavana on myös joukko muita kiistoja. Jonossa ovat keinosiementäjien, veturimiesten ja Tampereen seudun linja-autonkuljettajien kiistat.

Yhdeksän lakkovaroitusta

Työtaisteluvaroitukset nostavat soviteltaviksi tulevien lakonuhkien määrän jo yhdeksään. Maanantaina on sovitteluvuorossa jäänmurtajia 2. maaliskuuta uhkaava työnseisaus. Samana päivänä on alkamassa Veturimiesten liiton lakko, Metsäteollisuuden puuhuoltoa vaarantava metsäkonealan lakko sekä Kemian teollisuuden kaksi työtaistelua.

Tupo

SAK:lainen Sähköliitto on ilmoittanut vauhdittavansa talotekniikan ja energia-alan neuvotteluja ensi maanantaina annettavalla lakkovaroituksella. Lakko alkaisi 6. maaliskuuta. Saloniuksen työlistan täyttyessä mm. teattereiden muusikoiden 1. maaliskuuta uhkaava lakko siirtyi jo piirisovittelija Esa Lonkan selvitettäväksi. Yhdeksän lakkovaroituksen lisäksi soviteltavina on jo alkaneita työtaisteluita. Talven ensimmäistä, Valtion omistaman kiinteistönhoitoyhtiö Kapiteeli Oy:n lakkoa sovittelee Lonka.

Paikallisia työtaisteluita


Paikallisia työtaisteluja on jo useita. Huomenna lakossa ovat yli 20 Stora-Enson tehtaan lisäksi noin 850 varsinaissuomalaista elintarviketeollisuuden työntekijää. Elintarviketyöntekijät ovat parin päivän tempauksellaan vauhdittaneet toimintapäivillään elintarvikealan lukkiutunutta työehtosopimustilannetta useissa tehtaissa. Aiemmin SAK:laisen Elintarviketyöläisten liiton SEL:n jäsenet ovat järjestäneet paikallisia mielenosoituslakkoja Helsingin ja Turun Valion meijereissä ja varsinaissuomalaisissa leipomoissa.

Linja-autoliikenne uhkaa pysähtyä lähes kokonaan Tampereen seudulla, ellei seutuliikenteen korvausjärjestelmästä päästä sopimukseen auto- ja kuljetusalan työehtosopimusneuvotteluissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.