Mepit: Kreikan tilanne kiristää kaikkien pinnaa

Kreikan epätoivoinen taloustilanne on vetänyt EU-parlamentin tunnelman erittäin kireäksi. Suomalaiset europarlamentaarikot sanovat, ettei hankalalta tuntunutta Portugali-pakettia voi edes verrata Kreikan uuteen tukemiseen.

SDP:n Mitro Repo kutsuu Kreikkaa aikapommiksi ja merimiinaksi, RKP:n Carl Haglund taas kertoo tilanteen nostattaneen mepeissä kyynisyyden ja inhorealismin tunteita.

- Parlamentin talousvaliokunnan kokouksessa vierailleet talouskomissaari Olli Rehn ja euroryhmän puheenjohtaja Jean Claude Juncker vaikuttivat pölynimurikauppiailta, jotka yrittivät vakuutella, että kaikki järjestyy vielä. Tunnelma kokouksessa oli äärimmäisen kireä ja moni kommentti oli sen suuntainen, ettei uskoa parempaan enää ole, Haglund kertoo.

Lainoitus vaatii tiukat ehdot

Kreikan uusi tukipaketti tullee käsittelyyn juhannuksena, eikä vielä ole lainkaan selvää, millainen kokonaisuus käsittelyyn on tulossa.

Se tiedetään, että väännöstä tulee kovaa, sillä Kreikan tukeminen on poliittisesti hankalaa: onhan maa yritetty pelastaa pulasta jo kerran aiemmin. Kokoomuksen europarlamentaarikon Ville Itälän mukaan Kreikkaa ei saakaan lainoittaa yhtä lepsuilla ehdoilla kuin viimeksi.

- Maalta pitää vaatia enemmän, siksi samanlainen lainoitus ei käy. Kreikan täytyy yksityistää ja myydä omaisuuttaan. Maa ei voi olla pohjaton kaivo, Itälä vaatii.

SDP:n Liisa Jaakonsaari muistuttaa, että Kreikka on saatava sitoutumaan taloutensa eheyttämiseen, oli lainapaketti millainen tahansa. Jaakonsaaren mielestä tehtävä ei kuitenkaan ole helppo.

- Kreikan hallitus ja oppositio ovat aivan toistensa kurkuissa kiinni. Poliittinen kriisi on niin syvä, ettei sisällissodankaan puhkeaminen ole mahdotonta, Jaakonsaari muistuttaa.

Kreikan tienä velkasaneeraus?

EU:n niin sanotun talouskoordinaatiopaketin neuvottelijana toimiva Carl Haglund on sitä mieltä, ettei Kreikka selviä lainoistaan ilman niiden uudelleenjärjestelyä." Talouskomissaari Olli Rehnkin on puhunut viime päivinä Kreikan velkojen ”uudelleenprofiloinnista”.

- Sellainen verbi kuin lainojen uudelleenprofilointi on vain kauniimpi tapa sanoa velkojen uudelleenjärjestely. Uudelleenprofilointi tarkoittaa, että laina-ajat ja muut ehdot muuttuvat. Kukaan ei vain tässä ilmapiirissä halua ottaa sanaa velkasaneeraus omaan suuhunsa, Haglund tulkitsee.

Haglundin mielestä EU:lla on käsissään käytännössä kaksi realistista vaihtoehtoa: Kreikan auttaminen hallittuun velkasaneeraukseen tai lainahanan kiinni vääntäminen.

Lainoituksen lopettaminen johtaisi Haglundin mukaan täysin hallitsemattomaan saneeraukseen, jonka kerrannaisvaikutukset Euroopassa olisivat täysin arvaamattomia.

Haglund arvioi, että Kreikan kaatuminen saattaisi romahduttaa Euroopan keskuspankin, mikä olisi Suomenkin kannalta kauhistuttava seuraus.

Haglundin mukaan on mahdollista, ettei euromailla ole poliittista tahtoa Kreikan lainojen hallittuun uudelleenjärjestelyyn. Suomen hallitusneuvotteluissa mukana olleen Haglundin mukaan Suomi saattaa olla yksi keskeinen kanto kaskessa.

- Kun aistii tunnelmia Suomessa, en ole lainkaan vakuuttunut, että Suomen eduskunta antaa hallitukselle mandaatin. Tässä kaaostilassa päätöksen tekeminen ei todellakaan ole eduskunnalle helppoa.

Lue myös:

    Uusimmat