Menivätkö hermot? Professori antaa armahduksen lapsilleen huutaville – mutta vain tietyin ehdoin

Yhdysvaltalaisen CNN-uutiskanavan haastattelema professori uskoo, että lapsille saa huutaa, kunhan sen tekee oikein.

Huutaminen lapselle ei ole niin sanotusti hyvässä huudossa. Esimerkiksi vuonna 2013 julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vanhempien huutaminen aiheuttaa lapselle samankaltaisia ongelmia kuin lyöminen, esimerkiksi aggressiivisuutta ja masentuneisuutta.

Nykyaikana täydelliseltä vanhemmalta tunnutaan vaativan lehmän hermoja. Jos aikuisen viesti ei mene läpi lapselle, hänen täytyy vain hengittää syvään ja ajatella mukavia asioita, sillä huutaminen satuttaa pientä ihmistä.

Teksasin yliopistossa työskentelevä kehitys- ja perhepsykologian professori Elizabeth Gershoff kuitenkin antaa armahduksen lapsilleen huutaville kasvattajille. Äänenvoimakkuuden sijaan vihaisen vanhemman pitäisi keskittyä sanojen välittämään sisältöön ja tarkoitusperiin. Kiehuvien tunteiden ei saisi antaa vaikuttaa arvostelukykyyn.

Lasta ei saa kritisoida huutamisen aikana

Gershoffin mukaan huutavan vanhemman on tärkeintä pidättäytyä samalla kritisoimasta lasta. Lasta saa huutaen patistaa esimerkiksi pukemaan kengät jalkaan tai pysyttelemään poissa autotieltä. Sen sijaan lapsen kutsuminen samanaikaisesti hitaaksi tai tyhmäksi on vaarallista huutamista.

– Vanhemmat antavat ärtymyksensä näkyä äänessään, koska me haluamme lasten tietävän, että olemme turhautuneita, ja toivomme sen motivoivan heitä, Gershoff sanoo CNN:n haastattelussa.

Tämä on hänen mielestään sopivaa, kunhan vanhempi tekee selväksi olevansa turhautunut lapsen käytökseen, ei lapseen itseensä.

Jos lapsi ei ymmärrä, miksi hänelle huudetaan, hän saattaa alkaa pitää vanhempiaan ja koko maailmaa arvaamattomana, varoittaa kirjailija ja sosiaalityöntekijä Carla Naumburg.

Lapsen ikä ja temperamentti vaikuttavat vastaanottoon

Ääntään korottavan vanhemman on myös tärkeä tajuta, kelle on huutamassa. Taaperoikäinen lapsi ei todennäköisesti ymmärrä, miksi vanhempi huutaa. Sen sijaan pieni lapsi tajuaa vanhemman olevan turhautunut ja vihainen. Taaperolle huutaminen ei todennäköisesti saa lasta toimimaan vanhemman toivomalla tavalla. 

Vanhemman tulee lisäksi tarkastella lapsensa reaktiota huutamiseen. Temperamentista riippuen huutaminen voi olla lapselle vain korotettua äänenvoimakkuutta tai henkilökohtainen loukkaus. Myös saman perheen lapset voivat olla temperamentiltaan hyvin erilaisia.

Vanhemman kannattaa myös miettiä, kuinka usein hän lapselleen huutaa. Jatkuvalla huutamisella voi olla kielteisiä vaikutuksia lapsen hyvinvointiin.

Jos vanhempi pelkää huutamisensa vahingoittaneen lastaan, hänen kannattaa pyytää anteeksi. Tämä opettaa Naumburgin mukaan niin lapsille kuin aikuisillekin anteeksiantoa.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat