Menestyvä mies on huono valinta kumppaniksi?

Naisia viekoitteleva "alfauros" saattaa itse asiassa olla surkeaa poikaystävämateriaalia, paljastavat tutkijat.

Olet varmasti tavannut hänet: hän treenaa neljästi viikossa, juoksee maratonin huvikseen, osaa korjata auton, maksaa deitit ja avaa ovet. Hän saa huonosti pukeutuneet miehet tuntemaan itsensä alempiarvoisiksi. Hän on alfauros, kaikkien naisten unelma – vai onko sittenkään?

Naisten parissa menestyvä alfauros saattaa olla huono valinta miesystäväksi, kertoo smh.com.au. Princetonin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että vaikka komeus ja maine tuottaakin ulkoista vetovoimaa, näiden avujen ylläpitäminen aiheuttaa suurta stressiä.

Villejä paviaaneja havainnoineessa tutkimuksessa tutkijat huomasivat, että korkeimman arvoluokan uros on paljon stressaantuneempi kuin alemmat urokset. Stressi jatkuu, vaikka lauman tilanne olisi vakaa.

Beta-uroksilla menee hyvin

Yhdeksän vuotta kestäneessä tutkimuksessa havainnoitiin 125 paviaaniurosta viidessä laumassa. Tutkijoiden mukaan korkea-arvoisen urokset stressaantuneisuus johtuu haastajien kanssa taistelemisesta ja hedelmällisessä iässä olevien naaraiden suojelemisesta. Suomeksi siis korkean tason ja statuksen ylläpitäminen kysyy voimia.

Beta-urokset, joiden ei tarvitse tapella tai vahtia kumppaneitaan niin paljon, kärsivät stressistä paljon vähemmän, kertoo nj.com.

– Paviaanit eivät ole vain geneettisesti sukua ihmiselle, vaan ihmisen lailla ne elävät monimutkaisissa yhteiskunnissa, kertoo tutkimusta tehnyt professori SusanAlberts.

MTV3/Helmi

Lähde: Smh.com.au

Kuva:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja