Meksiko iski K18-leiman roskaruokaan – syynä koronavirus

10:36
Kuinka suuri lasten ylipaino-ongelma on Suomessa? Katso keskustelu videolta.

Meksiko aikoo taistella koronavirusta vastaan kieltämällä roskaruoan myynnin lapsille, uutisoi muiden muassa The Washington Post.

Koronapandemia on lisännyt meksikolaisten tietoisuutta siitä, miksi he ovat niin alttiita tietyille sairauksille, kuten lihavuudelle, diabetekselle ja sydäntaudeille. Lihavuuden ja pitkäaikaissairauksien tiedetään myös lisäävään koronavirusinfektioon liittyviä riskejä.

Niinpä jo ainakin kymmenen Meksikon osavaltiota on ryhtynyt rajoittamaan roskaruoan, kuten sipsien, karkkien, limujen ja muiden sokeroitujen juomien myymistä. Ne on asetettu samalle viivalle kuin alkoholi ja tupakka eli niitä ei myydä alle 18-vuotiaille.

Lähes kolme neljästä meksikolaisesta on ylipainoinen

Noin 73 prosenttia meksikolaisista on ylipainoisia ja 34 prosenttia sairaalloisen lihavia, minkä voi nähdä vaikuttaneen osaltaan maan korkeaan koronakuolleisuuteen. Lihavuuden on huomattu lisäävän riskiä sairastua covid-19-taudin vakavaan muotoon.

Meksikossa on tätä kirjoittaessa todettu 60 800 koronakuolemaa – päivittäin uusia kuolemantapauksia todetaan satoja. Puolet menehtyneistä on ollut alle 65-vuotiaita, mikä on kääntänyt päättäjien katseet kansalaisten elintapoihin.

Monet perinteiset meksikolaiset ruoat sisältävät runsaasti sokeria, suolaa ja kaloreita. Lisäksi roskaruoka on hinnaltaan halpaa, ja Meksikossa köyhyys on yleistä.

Ruokateollisuus väittää ottavansa vastaan kovan taloudellisen iskun uusien lakien myötä. Sääntöjä rikkovia uhkaavat sakot, myymälän sulkeminen sekä vankeusrangaistus. Kielto koskee myymälöiden lisäksi koulujen myyntiautomaatteja.

Meksiko ei ole ainut, joka on huolestunut väestönsä lihavuudesta koronakriisin edessä. Heinäkuussa Iso-Britannia julkaisi joukon suunnitelmia kansalaistensa ylipainon torjumiseksi tarkoituksenaan vähentää terveysriskejä ja suojata kansaa koronalta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja