Medvedev: Venäjällä häpeällisen huono kilpailukyky

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev on pitänyt vuotuisen linjapuheensa maan liittoneuvostolle. Medvedevin viestissä korostui erityisesti talousuudistusten nopea tarve.

Medvedev tuomitsi jyrkästi jämähtämisen neuvostoaikaisiin toimintatapoihin ja nimitti maan kilpailukykyä ”häpeällisen alhaiseksi”. Valtionlainoitusta Medvedev lupasi vain yrityksille, joilla on todellisia kilpailuedellytyksiä ja jotka voivat toimia kansainvälisillä markkinoilla.

- Tehottomien yritysten täytyy käydä läpi tervehdyttämisprosessi tai kadota markkinoilta. Niitä ei voi suojella kaupan esteillä loputtomiin, Medvedev julisti.

- Maan menestys ja hyvinvointi eivät saa loputtomiin perustua menneisyyden saavutuksiin. Loppujen lopuksi öljy- ja kaasuteollisuus, joka tuottaa leijonanosan budjetistamme, ydinaseet jotka takaavat turvallisuutemme, teollisuustuotanto- ja kaupunkirakenne – kaiken tämän ovat luoneet neuvostoliiton asiantuntijat, emme me, Medvedev sanoi.

Medvedev vakuutti myös, että valtio auttaa niin sanottujen monogorodien eli yhden tehtaan kaupunkien asukkaiden asemaa. Osa monopolikaupungeista on kuitenkin Medvedevin mukaan niin huonossa jamassa, että valtion täytyy tukea asukkaiden muuttoa uusille asuinalueille.

Katso Mirja Sipisen raportti Moskovasta

Lue myös:

    Uusimmat