Mainos

Matti Vanhanen vahvoilla uudeksi pääministeriksi

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki jättää virallisen eronpyynnön pääministerin paikalta presidentti Tarja Haloselle tämän illan aikana.

Iltaseitsemän jälkeen eduskunnassa alkaneessa tiedotustilaisuudessa pääministeri Anneli Jäätteenmäki totesi tilanteensa pääministerinä käyneen "sietämättömäksi" ja jatkon pääministerinä käyneen mahdottomaksi poliittisen luottamuspulan vuoksi.

Keskusta kutsuu puoluevaltuuskuntansa ja eduskuntaryhmänsä yhteiskokoukseen koolle ensi tiistaina pohtimaan hallitusasiaa. SDP:n puheenjohtaja, eduskunnan puhemies Paavo Lipponen sanoi illalla MTV:n uutisille, että SDP odottaa ensi viikkoon keskustan ratkaisuja. Lipposen mukaan SDP:llä ei ole mitään nykyistä hallituspohjaa vastaan, eli että punamultahallitus sopii SDP:lle jatkossakin.

Päätös Jäätteenmäen eronpyynnöstä kypsyi alkuillasta keskustan eduskuntaryhmän kokouksessa. Alkuillasta SDP ilmoitti, ettei se enää luota nykyiseen pääministeriin. Keskustaministereistä nykyistä puolustusministeri Matti Vanhasta pidetään vahvimpana ehdokkaana uudeksi pääministeriksi. On myös mahdollista, että nykyinen hallitus kaatuu kokonaan ja edessä ovat uudet hallitusneuvottelut.

Jäätteenmäki ehti toimia pääministerinä vain kaksi kuukautta. Tohtori Jukka Tarkka arvioi MTV:n ylimääräisessä uutislähetyksessä, että myös Anneli Jäätteenmäen asema keskustan puheenjohtajana joutunee harkintaan puolueen sisällä.

Manninen uhkaili Jäätteenmäkeä?

Jäätteenmäen taustavoimiin kuuluva valtiosihteeri Risto Volanen sanoi illalla MTV:lle, että presidentin neuvonantaja Martti Manninen oli etukäteen uhannut syyttävänsä pääministeri Jäätteenmäkeä yllytyksestä, mikäli Mannisen osuus Irak-jupakassa tulee julki. Manninen tunnusti eilen toimittaneensa Jäätteenmäelle vaalien alla koostemuistion edellisen pääministerin Paavo Lipposen Irak-keskusteluista, joita hän kävi Yhdysvaltain presidentin George Bushin kanssa viime vuoden lopulla.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 19.06.2003)

(Kymmenen uutiset 18.06.2003)

(Kymmenen uutiset 18.06.2003)


Tasavallan presidentin avustaja Martti Manninen sanoo, että Anneli Jäätteenmäki otti itse häneen yhteyttä. Mannisen asianajaja Matti Wuori ei sulje pois mahdollisuutta, että pääministeri olisi syyllistynyt virkarikokseen yllyttämiseen.

(Seitsemän uutiset 18.06.2003)

(Uutisten erikoislähetys 18.06.2003 klo 10.20)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.