Mainos

Matkojen määrä kaksinkertaistunut Lahden oikoradalla

Viime aikojen liikennepulmilla ei VR:n mukaan ole ollut vaikutusta Lahden oikoradan matkustajamääriin. Tänä vuonna oikoradalla tehdään yli 600 000 junamatkaa.

Junamatkojen määrä kauko- ja työmatkaliikenteessä on tänä vuonna kasvanut reippaasti. VR:n mukaan kasvua selittää etenkin vuosi sitten avattu Lahden oikorata ja uusi junakalusto. Suurinta kasvu on ollut välillä Lahti-Helsinki, jossa junamatkojen määrä on kaksinkertaistunut edellisvuoteen verrattuna.

- Tänä vuonna oikoradalla tehdään yli 600 000 matkaa, kun ennuste oli 400 000, kertoi VR:n lähiliikennepäällikkö Kari Pekka Rosenholm tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Tätä nykyä Helsingin ja Lahden välillä liikennöi 35 ja viikonloppuna 34 junavuoroa.

- Viikonlopun vuorojen määrää selittävät Lahdesta Helsinkiin suuntautuva ostosmatkailu ja vapaa-ajan harrasteet, Rosenholm kertoi.

Oikoradalla kymmeniä vuoroja

Oikoradan lisäksi matkustajamäärät ovat kasvaneet myös Itä-Suomen ja Helsingin välillä sekä pää- ja rantaradoilla.

Autoilijat hypänneet rautahevon kyytiin

Oikorataan ovat tykästyneet varsinkin henkilöautoilijat. Tämän osoittaa VR:n touko-kesäkuussa teettämä tutkimus, johon vastasi yli 500 Helsingin ja Lahden välillä liikennöivän Z-junan matkustajaa. Mäntsäläläiset ovat erityisen innokkaasti vaihtaneet kumipyörät teräspyöriin, mutta yllättävän paljon autoilijoita nousee junan kyytiin myös Lahdesta.

Oikorata on vaikuttanut myös muuten ihmisten jokapäiväiseen elämään.

- Tutkimukseen vastanneista yli puolet ilmoitti muuttaneensa nykyiselle asuinpaikalleen oikoradan investointipäätöksen jälkeen, Kari Pekka Rosenholm kertoi.

Matkustajat ilmoittivat haluavansa oikoradan lähiliikenteeseen lisää vuoroja ylipäätään sekä varsinkin myöhäisvuoroja. Lisäksi he toivoivat enemmän Z-junia ja juniin enemmän vaunuja.

Kyselyn jälkeen VR lisäsikin elokuussa Z-junien vuoroja.

- Kaiken kaikkiaan näyttää siltä, että meidän viestimme työmatkajunien osalta on otettu hyvin vastaan, Rosenholm lisäsi.

VR uusii oikoradan matkustajatutkimuksen ilmeisesti taas ensi keväänä.

Matka-ajan lyhennys lisää matkustajien määrää

Oikorata on ollut merkittävin investointi junaliikenteessä vuosikymmeniin. Samalla myös liityntäyhteydet tulivat sujuvammiksi.

- Nyt Lahden seutu on saatu pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueen piiriin, sanoi VR:n toimitusjohtaja Tapio Simos.

Matka-ajan lyheneminen näkyy suoraan matkustajamäärissä. VR:n keväällä teettämän oikoratatutkimuksen perusteella matka-ajan kutistuminen 10-20 prosentilla lisää matkustusta 20-30 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.