Mainos

Matkapuhelinten terveysvaikutuksista iso tutkimus

Matkapuhelinten terveyshaitoista tehdään laaja kansainvälinen selvitys. Neljässätoista maassa tehtävä tutkimus selvittää, lisääkö matkapuhelimen käyttö riskiä aivokasvaimiin. Myös Suomi on mukana hankkeessa.

Matkapuhelu meneillään

Kymmenien miljoonien markkojen arvoista tutkimusta rahoittavat Euroopan unioni, matkapuhelimia valmistavat yritykset ja matkapuhelinoperaattorit. Tulosten on määrä valmistua kolmen vuoden kuluttua 2003.

Suomessa tutkimukseen osallistuvat kaikki yliopistolliset sairaalat eli Helsinki, Tampere, Turku, Oulu ja Kuopio sekä Säteilyturvakeskus. Kotimaisina rahoittajina ovat lisäksi Suomen Akatemia ja Tekes. Pelkästään Suomen osuus maksaa useita miljoonia markkoja. Kahden vuoden aikana tutkitaan kaikki uudet aivokasvainpotilaat, selvitetään heidän puhelimenkäyttönsä ja verrataan tuloksia satunnaisotoksella valittuun vertailuryhmään.

Vuosittain uusia aivokasvaintapauksia havaitaan Suomessa 500-600 kappaletta. Suomessa tutkimusta koordinoi epidemiologian professori Anssi Auvinen Tampereen yliopiston terveystieteen laitokselta. Koko hanketta johtaa WHO:n syöväntutkimuskeskus Ranskan Lyonissa.

Puhelutavat dokumentoidaan

Auvinen kertoo, että Suomessa työhön tarvitaan noin 15 tutkijaa. Tarkoitus on haastatella aineiston keruuvaiheessa kaikki 20-69-vuotiaat aivokasvainpotilaat. Heiltä kysytään matkapuhelimen käyttötavoista ja myös muista riskitekijöistä.
-Pyydämme ihmisiltä lupaa hankkia tietoja matkapuhelinten käytöstä myös verkko-operaattoreilta, koska on mahdollista, että juuri sairastunut ihminen muistaa asioita eri tavalla kuin ihminen, jolla kasvainta ei ole, Auvinen sanoo.

Pohjoismaat toimivat tiiviinä ryhmänä. Niillä on paljon kokemusta epidemiologisista tutkimuksista. Pohjolassa on myös hyvin paljon matkapuhelimia verrattuna muihin maihin. Lisäksi tutkitaan muita aivokasvainten riskitekijöitä. Sellaisia voivat olla esimerkiksi röntgenkuvaus, eri sairaudet, lääkitykset ja hormonit. Auvinen arvelee, että tutkimushankkeesta ei anneta väliraportteja. Vasta lopulliset tulokset julkistetaan. Laajan aineiston analyysi vie aikaa noin vuoden.

Takana kasvainten lisääntyminen

Auvisen mukaan aivokasvainten määrä on lisääntynyt viime aikoina kaikissa teollisuusmaissa. Ennen kaikkea se liittyy parantuneisiin diagnostiikkamenetelmiin. Uusilla kuvantamismenetelmillä pystytään toteamaan pieniä, oireettomia ja hyvälaatuisiakin kasvaimia.

Matkapuhelinten terveysvaikutuksista tiedetään toistaiseksi kovin vähän. Epidemiologisia tutkimuksia on tehty hiljattain Yhdysvalloissa ja Ruotsissa. Amerikkalaistutkimus oli niin suppea, että siitä ei pysty päättelemään oikeastaan mitään. Mittavampi ruotsalaistutkimus päätyi siihen, että matkapuhelinten käyttäjillä ei ole sen enempää kasvaimia kuin niillä, jotka eivät käytä matkapuhelimia.

Tutkimuksen alaryhmissä kuitenkin havaittiin suurentunut kasvainten vaara ohimolohkossa ja päälaen lohkossa sillä puolella, jolla ihminen yleensä pitää puhelinta. Auvisen mukaan tämä ristiriitainen havainto saattaa olla pelkkää sattumaa. Sellaisia esiintyy, kun tuloksia paloitellaan riittävän pieniin osiin. Kokeellisista eläimillä ja solulinjoilla tehdyistä geneettisistä tutkimuksistakaan ei voida päätellä varmasti, että heikot magneettikentät lisäisivät syöpävaaraa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.