Mainos

Matkapuhelinmyynti uuteen ennätykseen

Matkapuhelimien myynti nousi viime vuonna jälleen uuteen ennätykseen.

Suomessa myytiin Elektroniikan tukkukauppiaiden keräämien tietojen mukaan viime vuonna lähes 1,4 miljoonaa matkapuhelinta. Myynnin arvo kohosi kauppiaiden tänään julkistamien tietojen mukaan 2125 miljoonaan markkaan. Myynti oli 30 prosenttia eli 487 miljoonaa markkaa suurempi kuin vuotta aiemmin.

Matkapuhelimien hinnan lasku pysähtyi viime vuonna, ja puhelimien keskihinta kääntyi nousuun. Uudesta matkapuhelimesta maksettiin viime vuonna keskimäärin 1525 markkaa eli 73 markkaa enemmän kun vuotta aiemmin. Yhä suurempi osa hankinnoista oli korvausostoja.

Vanha puhelin vaihdettiin uuteen siksi, että yhä useammalla suomalaisella on jo matkapuhelin. Tutkija Mikael Åkermarck liikenne-ja viestintäministeriöstä arvioi, että Suomen matkapuhelinpenetraatio nousi viime vuoden lopussa 73,2 prosenttiin ja käytössä oli noin 3,7 miljoonaa puhelinliittymää.

-Uusien liittymien määrä kasvoi rajuimmin vuosina 1997-1998 ja on sen jälkeen hidastunut peiton kasvaessa, kertoi Åkermarck. Uusia liittymiä otettiin viime vuonna käyttöön noin 400 000, sillä vuoden alkaessa liittymiä oli noin 3,3 miljoonaa. Vuoden 1999 päättyessä 65 prosentilla suomalaisista oli matkapuhelin.

Viime syksynä liikenne- ja viestintäministeriö arvioi, että matkapuhelinten määrä nousisi vuoden 2002 alussa noin 4,2 miljoonaan liittymään. Se vastaa runsaan 80 prosentin peittoa. Åkermarckin mukaan määrä voi kuitenkin jäädä jonkin verran aiemmin arvioitua pienemmäksi.

Uusi tekniikkaa vetää myyntiä

Laajakaistaiset kolmannen sukupolven matkapuhelinverkot otetaan Suomessa käyttöön vuonna 2002. Silloin myös kolmannen sukupolven matkapuhelimien pitäisi Åkermarckin mukaan olla markkinoilla. Jo sitä ennen WAP, GPRS ja muut nykyistä tehokkaammat puhelintekniikat laajentavat matkapuhelinpalvelujen käyttöä ja tarjontaa.

Uusinta puhelintekniikkaa edustavien WAP-puhelimien myynti on kuitenkin jäänyt odotettua pienemmäksi. Elektroniikan tukkukauppiaiden myyntitilasto ei kerro myytyjen WAP-puhelimien määrää. Åkermarckin arvion mukaan käytössä olevien WAP-puhelimien määrä oli vuoden lopussa ilmeisesti joka tapauksessa alle 50000 puhelinta.

Viime vuonna myytyjen matkapuhelimien keskihinnan nousu johtui Elektroniikan tukkukauppiaiden toimitusjohtajan Pentti Karhun mukaan sekä uusien mallien markkinoille tulosta että uudesta teknologiasta, joka luo markkinoita kiihtyvää vauhtia. Tänä vuonna Suomessa myydään noin 1,4 miljoonaa matkapuhelinta eli yhtä paljon kuin viime vuonnakin, ennusti Karhu. Hän ennakoi uusien matkapuhelimien keskihinnan nousevan keskimäärin 1586 markkaan eli 61 markkaa korkeammaksi kuin viime vuonna.

Puhelimen käyttöikä keskimäärin 2-3 vuotta

Matkapuhelinpeiton kasvun myötä korvausostot nousevat hallitsevaan asemaan vähittäiskaupassa. Viime vuonna jo lähes kaksi kolmasosaa ostoista näyttää olleen korvausostoja. Nyt käytössä olevat yksikaistaiset GSM:t on jo lähes vaihdettu kaksitaajuuspuhelimiin. Viime vuonna myydyistä matkapuhelimista 1,3 miljoonaa oli kaksitaajuuspuhelimia.

Karhu uskoo, että viiden vuoden kuluttua myytävistä puhelimista 95 prosenttia on korvaushankintoja. Korvausostojen nouseminen hallitseviksi vaikuttaa myös vähittäiskauppaan ja mahdollisesti puhelinten hintoihin. Operaattorit kontrolloivat Karhun mukaan noin 80:tä prosenttia alan jakelukanavista.

-Kun peitto kasvaa, uusien liittymien myynti supistuu. Samalla operaattorien tuki kauppiaille jää korvausostojen osalta pois. Tämä aiheuttaa erilaisia paineita jakelukentässä, Karhu huomautti. Päätelaitemarkkinoiden arvo kasvanee Karhun mukaan lähivuosina hitaasti. Kypsillä markkinoilla myynti liikkuu 1-1,5 miljoonan laitteen vuositasolla. Tällöin matkapuhelimen keskimääräiseksi käyttöiäksi on arvioitu 2-3 vuotta.

Markkinoiden arvo kasvu tulee ennen muuta teknisesti edistyneistä päätelaitteista. Massamarkkinatuotteiden osuus kaupan kokonaisarvosta laskee.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.