Matkailuyrittäjien karmea tilanne jatkuu – pahin mahdollinen kriisi: "Valehtelisin, jos yrittäisin jotenkin kaunistella"

Matkailuyritysten hätähuudot eivät laannu 7:44

Työnantajalle voi mätkähtää lomautetusta työntekijästä kymmenien tuhansien eurojen palkkamaksut kertaheitolla.

Suomen Yrittäjät ovat tehneet omille matkailualan yrittäjilleen kyselyn siitä, miten korona on vaikuttanut matkailubisnekseen.

Suomen Yrittäjien neuvontalakimiehen Iivari Järvisen mukaan kyselyn keskeisin havainto oli se, että matkailuyritykset ovat kärsineet kovasti koronasta. Lähes kaikilla matkailuyrityksillä myynti on laskenut.

Yksi ongelma työnantajien näkökulmasta on myös työntekijöiden lomautukset. Jos työntekijä on vähintään 200 päivää lomautettuna, ja sitten irtisanoutuu, siitä voi seurata valtavat kustannukset työnantajalle.

–  Työntekijälle syntyy oikeus saada irtisanomisajan palkka, ja ne summat saattavat olla hyvinkin huomattavia riippuen työntekijän työsuhteen pituudesta. Enimmillään ne summat voivat olla jopa 4-6 kuukauden palkkaa vastaava määrä, Järvinen havainnollistaa.

Kyseinen palkkasumma täytyy maksaa välittömästi, ja siitä voi helposti tulla monta kymmentä tuhatta euroa. Summa on Järvisen mielestä todella iso, koska rahaa ei tällä hetkellä tule juuri mistään.

Karmea tilanne

Kon-Tiki Toursin yrittäjä Timo Saranpää allekirjoittaa matkailualan ahdingon täysin.

–  Valehtelisin, jos yrittäisin jotenkin kaunistella. Onhan tämä nyt oikeasti matkailuelinkeinolle rauhanajan pahin mahdollinen kriisi, Saranpää sanoi tänään Uutisaamussa.

Viimeisimmän matkatoimistoille tehdyn kyselyn mukaan noin 15 prosenttia henkilöstöstä on tällä hetkellä töissä.

– Eli kyllähän se tilanne karmea on.

Saranpään mukaan kaikesta huolimatta hänen firmansa lähtee kuitenkin siitä, että pystyssä pysytään, vaikka tällä hetkellä joudutaan paljon siirtämään ja perumaan matkoja sekä palauttamaan asiakkaille rahaa.

– Uskon, että me kyllä selviämme. Teemme paljon töitä sen eteen, että olemme hengissä.

Lue myös:

    Uusimmat