Matkailu- ja ravintola-ala: Yritysten maksuvaikeudet hallituksen rajoitustoimien syytä, velkojia ei pitäisi päästää alan kimppuun keväälläkään – muuten edessä konkurssiaalto

Matkailu- ja ravintola-alalla ei tyydytä hallituksen väliaikaisratkaisuun, jolla tehtiin konkurssilakiin määräaikainen lievennys.

Matkailu- ja ravintola-alan työnantajajärjestö MaRa pelkää, että keväällä 2021 alkaa toimialan konkurssiaalto.

Huolen taustalla on konkurssilakia lieventäneen määräaikaislain päättyminen tammikuun lopussa 2021. Tämän vuoden keväällä tuli voimaan väliaikainen laki, jolla rajoitetaan velkojan oikeutta hakea yritys konkurssiin. Lain tarkoitus on estää koronakriisiä kaatamasta terveitä yrityksiä.

Maran toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan väliaikainen laki on pitänyt matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä pystyssä. Määräaikaislakia pitää hänen mukaansa jatkaa.

– Yksi keskeinen syy sille, miksi matkailu- ja ravintola-alalla ei ole vielä nähty konkurssiaaltoa eikä siitä aiheutuvaa työttömyyden suurta kasvua, on eduskunnan säätämä velallisyrityksiä suojeleva poikkeus konkurssilakiin, Lappi sanoo.

"Velvollisuus suojata"

Koronakriisi on iskenyt lujasti matkailu- ja ravintola-alan yrityksiin, koska alan yritysten toimintaa on rajoitettu viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Ihmiset ovat myös vähentäneet ravintoloissa syömistä ja matkailua viruksen pelossa.

Lapin mukaan matkailualan yritykset tarvitsevat suojaa velkojia vastaan niin kauan kuin rajoitustoimet jatkuvat ja jonkin ajan sen jälkeenkin.

– Eduskunnalla ja hallituksella on velvollisuus suojata toimialamme yrityksiä konkursseilta, koska niiden päättämät rajoitustoimet ovat suurelta osin aiheuttaneet maksuvaikeudet, Lappi sanoo tiedotteessa.

Määräaikaislakia on jatkettu jo kerran. Alun perin sen piti olla voimassa puoli vuotta, mutta sille tuli kolmen kuukauden jatkoaika.

Konkurssisuma tulossa

Konkurssiuhka koskee myös muita kuin matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä.

Kauppalehti kertoi maanantaina, että tavallisesti velkojat jättävät kuukaudessa noin 150 konkurssihakemusta. Viime aikoina hakemuksia on tullut selvästi vähemmän. Tammikuun lopulle on patoutunut laskennallisesti 1350 hakemuksen suma ainoastaan normaaliolojen perusteella.

Suma tietää keväällä ruuhkia käräjäoikeuksiin ja konkurssiasiamiehen toimistoon. Jonon purkaminen teettää töitä konkurssipesiä hoitaville asianajotoimistoille ja palkkaturvaviranomaisille.

Kaikki eivät ole olleet yhtä mieltä väliaikaisen konkurssilain tarpeellisuudesta. Kauppalehden mukaan konkurssiasiamies ja valtakunnanvouti ovat sitä mieltä, että myös tavallinen laki mahdollistaa joustoja. Tuomioistuinlaitos voi ottaa huomioon velallisen maksukyvyttömyyden tilapäisyyden.

Majoitusyritykset vaikeuksissa. Maran tuoreen jäsenkyselyn mukaan Helsingissä toimivat hotellit menettävät tänä vuonna 70 prosenttia liikevaihdostaan. Kyselyn mukaan muualla maassa 63 prosenttia majoitusalan yrityksistä menettää tänä vuonna vähintään 40 prosenttia liikevaihdostaan.

Lue myös:

    Uusimmat