Hotellit ovat polvillaan koronan edessä, ja työnantajaliiton mukaan kaksi tärkeintä lääkettä on saamatta: "Tällä hetkellä alaa ei ole olemassa"

Hotellit ja ravintolat pysyvät tyhjillään – onko edessä konkurssisuma? 8:32
Hotellialalla tilanne on koronakriisin takia karmea. Mikä avuksi? Katso yltä alan työnantajaliiton toimitusjohtajan haastattelu.

Suomalaisten hotellien ja kylpylöiden tilanne on alan työnantajaliiton mukaan hälyttävä. Apua kaivataan niin valtiolta kuin vuokranantajiltakin.

Koronakriisi on murjonut suomalaista majoitusalaa erittäin pahasti. Hotellien ja kylpylöiden tilanne on alan työnantajaliiton, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa:ry:n toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan niin karmea, että alaa ei tällä hetkellä käytännössä ole. 

– Hotelleista ja kylpylöistä on 80 prosenttia suljettuina ja niissä 20 prosentissa, jotka ovat auki, käyttöaste on kahdesta viiteen prosenttia, Lappi kommentoi aamun Uutisaamu-ohjelmassa.

– Voi sanoa, että tällä hetkellä suomalaista hotelli- ja kylpyläalaa ei ole olemassa. 

Lapin mukaan monia alan yrityksiä uhkaa konkurssi. Sama tilanne on hänen mukaansa ravintola-alalla.

Lääkkeitä olisi

Työnantajaliiton mukaan hotellien ja kylpylöiden, mutta myös ravintoloiden huonoon tilanteeseen koronakriisin keskellä olisi ainakin kaksi lääkettä. 

Toinen helpotus liittyy vuokriin. Lapin mukaan vuokranantajien tulisi antaa yrityksille vuokranalennuksia, ei pelkästään siirtää maksuja koronan jälkeiseen aikaan. 

– Isoista hotelliketjuistakaan kukaan ei ole toistaiseksi saanut alennusta vuokriin, Lappi sanoo.

– Isot vuokranantajat ovat olleet kovin tylyjä. Se on lyhytnäköistä politiikkaa, koska eivät hotellit tästä selviä pelkästään sillä, että vuokria siirretään tulevaisuuteen, kun näkymä on hyvin utuinen tästä monta vuotta eteenpäin. Nyt täytyisi tulla kaikkien talkoisiin mukaan. 

Apua ja ymmärrystä, eli rahaa, toivotaan myös valtiolta.

Lapin mukaan alalla on tarvetta suoralle tuelle, jotta yritykset selviäisivät asiakaskadosta ja kassakriisistä. Lisäksi Lappi väläyttää arvonlisäveron alennuksia, jotta yrityksille jäisi enemmän rahaa koronakriisin jälkeen. 

Valtio on antanut rahaa jaettavaksi yrityksille muun muassa valtion rahoitusyhtiö Business Finlandin kautta. Tuosta tuesta kuitenkin vain murto-osa on päätynyt ravintola- ja majoitusalalle. Miksi? Katso koko Uutisaamun osio artikkelin yläpuolelta. 

Lue myös:

    Uusimmat