Mata Hari ei vakoillutkaan Saksalle

Britannian avaamien turvallisuuspalvelun arkistojen valossa näyttää, että vakoilijan perikuvana pidetty Mata Hari ei olekaan luovuttanut sotilassalaisuuksia saksalaisille.

Britannian turvallisuuspalvelu avasi keskiviikkona vanhoja arkistojaan. Arkistotietojen perusteella näyttää siltä, että vakoilijan perikuvana pidetty Mata Hari ei luovuttanut sotilassalaisuuksia saksalaisille. Arkistotiedot kertovat myös muun muassa, millaisia arvioita britit tekivät loikanneesta natsijohtajasta Rudolf Hessistä. Intialaiseksi temppelitanssijaksi itseään kutsunut Mata Hari teloitettiin Ranskassa ensimmäisen maailmansodan aikana 1917. Tuomioistuin katsoi näytetyksi toteen, että hän oli vakoillut Saksan hyväksi.

Mata Hari (Aamunkoiton Silmä) oli hollantilainen ja oikealta nimeltään Margaretha Geertruida Zelle. Hän asui upseerimiehensä kanssa jonkin aikaa Jaavassa, joka oli tuolloin Hollannin siirtomaa. Ensimmäistä maailmansotaa edeltäneenä vuosikymmenenä Mata Hari esiintyi alastontanssijana lukuisissa Euroopan pääkaupungeissa. Hänen yksityisnäytännöissään oli yleisönä runsaasti yhteiskunnan kermaa.

Epäluulot heräsivät

Britannian vastavakoilusta ja sisäisestä turvallisuudesta vastaava MI5 paljastaa nyt kuulustelleensa kahteenkin otteeseen Mata Haria Englannissa 1915 ja 1916. Vuonna 1915 Mata Hari herätti epäluuloja briteissä poiketessaan Folkestonessa. Kuulusteluissa hän kertoi ensin olevansa matkalla Etelä-Amerikkaan, mutta kertoi myöhemmin olevan matkalla Hollantiin tapaamaan rakastajaansa, hollantilaista paronia. Seuraavana vuonna britit pidättivät Mata Harin Falmouthin satamassa laivassa, joka oli matkalla Espanjasta Hollantiin. Silloin häntä epäiltiin toiseksi saksalaiseksi vakoilijaksi, Clara Benedixiksi. Mata Hari ja hänen kymmenen matka-arkkuaan kyydittiin Scotland Yardiin MI5:n ja poliisin kuulusteluihin.

Mata Harin vastaukset olivat pitkiä, sotkuisia ja epämääräisiä. Todisteita vakoilusta ei kuitenkaan löytynyt nytkään ja hänet vapautettiin. Hän matkusti Espanjaan ja myöhemmin Ranskaan. Ranskassa Mata Hari pidätettiin jälleen. Pitkien kuulustelujen jälkeen hän myönsi olevansa saksalainen vakoilija. Sotaoikeus tuomitsi hänet kuolemaan ja hänet teloitettiin ampumalla lokakuussa 1917. Pariisissa ollut brittiagentti raportoi kuitenkin Lontooseen: -Hän ei koskaan tehnyt täyttä tunnustusta. Agentti kirjoitti myös ihmettelevänsä, ettei Mata Hari ollut paljastanut ainoatakaan rikoskumppania. Cambridgen yliopiston professori Christopher Andrew, joka on tutkinut Mata Hari -arkistoja, sanoo tämän olleen "vakoilijastereotyyppien stereotyyppi". -Vakoilumytologiassa hän on toisella tilalla heti James Bondin jälkeen, Andrew huomauttaa. Andrew'n mukaan Mata Hari uskoi itsekin, että hän oli pyhä temppelitanssija eikä mikään alastontanssija. Ensimmäisen maailmansoan alettua Mata Hari alkoi kuvitella olevansa vakoilija, Andrew sanoo.

Selvänäkijä Hessin lennon takana?

MI5:n arkistoista paljastui nyt uutta tietoa myös natsijohtaja Rudolf Hessin salaperäisestä lennosta Skotlantiin toukokuussa 1941. Hess, Hitlerin sijainen, lensi Skotlantiin ilman natsijohdon valtuutusta hieroakseen rauhaa Britannian ja Saksan välillä. MI5:n julkistamien tietojen mukaan Hess sai ehkä yllykkeen lennolleen saksalaisen selvänäkijän Haushoferin enneunista. Korkeissa natsipiireissä suurta arvonantoa nauttinut Haushofer oli kolmesti nähnyt unen lentokoneessa matkaavasta Hessistä. Tämä oli Hessin mielestä selvä osoitus korkeampien voimien tahdosta.

Britit eivät suhtautuneet kovin suopeasti korkeampien voimien vihjeisiin. Hess lähetettiin vankileirille, sodan jälkeen hänet tuomittiin Nürnbergissä elinkautiseen vankeuteen ja hän teki 93 vuoden ikäisenä itsemurhan Spandaun vankilassa Berliinissä 1987. Hess itse oli brittien mukaan mielipuolisuuden rajoilla. Eräässä vaiheessa MI5 pohti, voitaisiinko Hessiltä saada tietoja syöttämällä hänelle "totuusseerumia". Tarkoituksena oli selvittää Hessin "aivoituksia, jos sellaisia vielä löytyy".
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat