Mason sairastui leukemiaan 5-vuotiaana – nämä olivat oireet: "En ollut koskaan kuullut niin kamalia uutisia"

Ihosyövän hälytysmerkit – lääkäri kumoaa yleisen harhaluulon:"Vain 20 prosenttia niistä syntyy luomeen" 0:38
Tiedäthän ihosyövän hälytysmerkit? Oireista kerrottiin Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Pieni brittiläinen poika sairastui leukemiaan. Vuoden kestäneiden hoitojen jälkeen sairaus näyttää olevan taakse jäänyttä elämää. Lapsen äiti kertoo tämän sairastumisesta BBC:lle.

Kun 5-vuotias Mason McKenzie viime vuonna muuttui uneliaaksi, hänen huulensa ja ikenensä valkoisiksi ja hän alkoi valittaa kipeää vatsaansa, päätti isoäiti Angie viedä hänet lääkäriin. 

Angie kertoo saaneen kuulleensa alle tunnin sisään, että pojalla oli akuutti lymfaattinen leukemia. Tieto syövästä tuli järkytyksenä.

– En ollut koskaan kuullut niin kamalia uutisia, hän kertoo BBC:lle.

Hoidot muuttivat elämän

Mason otettiin saman tien hoidettavaksi tuohon Edinburghissa sijaitsevaan lastensairaalaan, jossa häntä tutkittiin. Verensiirron jälkeen alkoi kuukausia kestänyt hoitoprosessi.

– Tämä kaikki muutti elämämme täysin, Angie sanoo.

Nyt 12 kuukautta myöhemmin Masonilta ei löydetty enää syöpäsoluja. Hoitoprosessi on siirtynyt uuteen vaiheeseen, johon kuuluu muun muassa kemoterapiaa.

Angie kertoo, että kotona saatavan hoidon lisäksi Masonilla on sairaalassa hoitotoimenpiteitä kahden viikon välein. Kaikkien hoitojen on määrä päättyä joulukuussa 2023.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Henkisesti hyvin raskasta aikaa

Angie kertoo, että sairastuminen on ollut lapselle henkisesti koettelevaa ja että tämä on jäänyt pitkälti eristyksiin sen vuoksi. Yhtäkkiä Masonilla ei ollut enää ketään leikkikaveria. Hän oli väsynyt lääkehoidon vuoksi eikä jaksanut käydä koulussa.

– Hän ei ollut muiden lasten kanssa tekemisissä kahdeksaan kuukauteen, kun hän eli elämäänsä sairaalan ja kodin välillä, mikä tuntui hänestä todella yksinäiseltä. 

– Hän sanoi, ettei pitänyt siitä, mitä tapahtui eikä siitä, että joutui elämään tällä tavalla.

Hieman lohtua hoitoihin toi se, että sairaalaan tuli lapsia viihdyttämään erilaisia esiintyjiä, kuten musiikkoja ja taikureita. Mason läheisineen on mukana lastensairaalan varainkeruutoiminnassa. Masonin tarina on kerrottu sairaalan somessakin.

Koulun aloitus viivästyi

Tällä hetkellä 6-vuotias Mason ei voinut viime vuonna aloittaa koulua muiden ikäistensä brittilasten tavoin. Tämän vuoden pääsiäisenä hän meni kouluun, mutta joutui palaamaan sairaalaan viikkoa myöhemmin syöpähoitojen vuoksi. Sen jälkeen hän sai virusinfektion.

Nyt Mason on pystynyt aloittamaan koulutaipaleensa. Angien mukaan hänen on ollut vaikea sopeutua koulumaailmaan.

– Toivomme todella, että voimme alkaa pian elää normaalia elämää, Angie kertoo sairaalan julkaisemassa Facebook-päivityksessä.

Lasten yleisin syöpä Suomessa

Syöpäjärjestöjen Kaikki Syövästä -sivustolla kerrotaan, että leukemiassa luuytimen valkosolujen esiasteet muuttuvat pahanlaatuisiksi syöpäsoluiksi. Leukemiaan sairastuneelle ei muodostu yksittäistä kasvainta, vaan syöpäsoluja on veressä ja luuytimessä.

Sivuston mukaan leukemia on lasten yleisin syöpä. Lasten leukemioita on monenlaisia. Yleensä ne ovat akuutteja ja ne jaetaan lymfaattisiin (ALL) ja myelooisiin (AML) leukemioihin. Sitä, mikä lasten leukemiaa aiheuttaa, ei tiedetä.

Sivuston mukaan useimmilla leukemiaa sairastavilla lapsilla on ALL. Yleisimmin akuuttia lymfaattista leukemiaa esiintyy 2–8-vuotiailla lapsilla. Syöpäjärjestöjen mukaan sen ilmaantuvuus on suurinta 3–4 vuoden iässä, mutta sairautta löytyy muunkin ikäisiltä lapsilta.

Näin lasten leukemia voi oirehtia

Lasten leukemia voi oirehtia monin tavoin. Tavallisimpia leukemian ensioireita voivat olla väsymys, iholla näkyvät verenvuodot ja mustelmat sekä anemiasta johtuva kalpeus. Leukemiasolujen lisääntyminen haittaa normaalien solujen tuotantoa, minkä vuoksi veressä olevien punasolujen määrä vähenee, mistä seuraa usein anemia.

Leukemiaa sairastavalla lapsella saattaa yleisoireena olla tulehdusoireita, lämpöilyä tai sitkeitä tulehduksia.

Kaikki Syövästä -sivuston mukaan noin joka kolmannella leukemiaan sairastuneella on kipuja luissa tai nivelissä, useimmiten jaloissa tai selässä. Kipujen vuoksi lapsen voi olla vaikeampaa liikkua tai hän voi alkaa välttää liikkumista. Niinpä epäily leukemiasta herääkin Syöpäjärjestöjen mukaan usein luu- ja niveloireiden takia.

Leukemia todetaan veri- ja luuydinnäytteillä

Mikäli lapsella epäillään leukemiaa, häneltä otetaan verinäytteitä ja luuydinnäyte. Näillä yhdessä varmistetaan diagnoosi.

Suomessa vuosittain noin 50 lasta sairastuu akuuttiin lymfaattiseen leukemiaan. Akuuttiseen myelooiseen leukemiaan sairastuvia lapsia on alle 10. Syöpäjärjestöjen mukaan krooninen myeeloinen leukemia on lapsilla todella harvinainen eikä kroonista lymfaattista leukemiaa esiinny ollenkaan lapsilla.

Moni syöpä on varhaisvaiheessaan oireeton tai vähäoireinen. Alla olevalla videolla kerrotaan, millaisesta muutoksesta pitäisi huolestua.

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
KATSO VIDEO: Syöpälääkäri Petteri Hervonen kertoo, millaisesta oireesta tulee huolestua.

Lue myös:

    Uusimmat