Murtunut käsi ei ottanut parantuakseen – 33-vuotias sai pelottavan diagnoosin: "Lääkärit sanoivat, että minulla on 24 tuntia elinaikaa"

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Pelottaako syöpä? Videolla kerrotaan, millaisesta oireesta tulee huolestua.

33-vuotias irlantilaismies sairastui harvinaiseen imusolmukesyöpään, kertoo muun muassa brittilehti The Sun. Huoli alkoi herätä, kun miehen murtunut käsi ei ottanut toipuakseen.

Dublinissa asuva James McGill mursi kätensä viime vuonna. Kun murtuma ei ottanut parantuakseen ja James alkoi menettää kykyään liikuttaa kättään, hän alkoi epäillä, että kyse on jostain muustakin kuin tavallisesta vammasta. Lääkäreillä ei kuitenkaan ollut selitystä kolmekymppisen oireilulle.

Joulukuussa 2019 James alkoi menettää voimia vasemmasta jalastaan ja kaatuilla. Hän varasi ajan MRI-kuvaukseen. Magneettikuvaus paljasti, että miehen aivoissa oli huolestuttava vamma.

Jatkotutkimuksissa selvisi, että James oli sairastunut harvinaiseen imusolmukesyöpään, primaariseen aivolymfoomaan. Pian diagnoosin jälkeen hän menetti kykynsä niellä ja juoda.

Lymfoomat ovat yleisimpiä syöpätauteja – oireet vaihtelevat sijainnin mukaan

Imusolmukesyöpätyyppejä on useita kymmeniä. Ne saavat alkunsa imusolmukkeista tai imukudoksista eri elimissä, kuten iholla, luuytimessä tai aivoissa, kun terveet imusolut muuttuvat pahanlaatuisiksi.

Vaikka lymfoomat kuuluvat yleisimpiin syöpätauteihin, niiden aiheuttajista tiedetään suhteellisen vähän. Ikä ja vaurioitunut immuunijärjestelmä suurentavat sairastumisriskiä.

Lymfooman oireet määräytyvät sen mukaan, missä elimessä se on. Tyypillisimpiä imusolmukesyövän oireita ovat kivuttomat patit kaulalla, kainaloissa tai nivustaipeissa. Yleisoireina voi olla epätavallista hikoilua, kutinaa, kuumetta ja laihtumista.

Primaarinen aivolymfooma voi oireilla esimerkiksi persoonallisuuden muutoksina, väsymyksenä, muistivaikeuksina, tuntohäiriöinä, halvauksina sekä näkö- ja kuulo-ongelmina. Hoitamattomana aivolymfooma johtaa nopeasti kuolemaan.

Hoikka mies laihtui alipainoiseksi ja näki hallusinaatioita

James McGill joutui nopeasti diagnoosinsa jälkeen sairaalaan, jossa hän oli vuodepotilaana useita kuukausia. Hän muistaa nähneensä hallusinaatioita, joissa söi illallista Kim Kardashianin kanssa Lontoossa.

Vakavasti sairas James laihtui muutamassa kuukaudessa yli 20 kiloa. Hoikasta miehestä riutui vakavasti alipainoinen, vain 37-kiloinen.

– Yhdessä vaiheessa lääkärit sanoivat, että minulla on 24 tuntia elinaikaa, mutta en tajunnut siitä mitään, James sanoo.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tavoitteena päästä jouluksi kotiin

Lääkärien synkkä ennuste ei kuitenkaan toteutunut.

Lukuisten sytostaattikierrosten jälkeen James alkoi vähitellen voida paremmin. Miehen vahingoittuneen liikuntakyvyn kuntoutus kuitenkin jatkuu vielä pitkään.

Nyt Jamesin tavoitteena on päästä kotiin jouluksi.

Lue myös:

    Uusimmat