Lääkekokeilun uskomaton lopputulos: Jokaisen potilaan syöpä parani – "Ensimmäinen kerta, kun näin on tapahtunut koko syövän historian aikana"

Suolistosyöpä on erittäin vaikea huomata – sairastanut kertoo tarinansa, kuinka syöpä saatiin selville 1:50
Suolistosyöpää on erittäin vaikea huomata – sairastanut kertoo tarinansa siitä, kuinka syöpä saatiin selville.

Yhdysvalloissa toteutetussa lääkekokeilussa saatiin hätkähdyttävän upeita tuloksia peräsuolen syövän hoidossa. Kaikkien tutkimukseen osallistuneiden syöpä katosi lääkehoidon avulla.

Tuoreessa lääkekokeilussa syövän hoitoon oli sangen yllättävät ja jopa toivoa luovat tulokset. Syöpä onnistuttiin kukistamaan nimittäin jokaiselta kokeiluun osallistuneelta syöpäpotilaalta, kirjoittaa New York Post.

Tutkimus toteutettiin Memorial Sloan Kettering -syöpäkeskuksessa New Yorkissa, Yhdysvalloissa, ja siihen osallistui 18 potilasta, joilla oli todettu peräsuolen syöpä.

New England Journal of Medicine -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan lääkekokeilun onnistumisprosentti oli huikeat 100 prosenttia.

– Uskoakseni tämä on ensimmäinen kerta, kun näin on tapahtunut koko syövän historian aikana, tutkimukseen osallistunut tutkija Luis A. Diaz Jr kommentoi New York Timesille.

Syöpää ei kokeilun jälkeen löytynyt enää yhdestäkään potilaasta: ei tähystyksessä, ei magneettikuvauksessa eikä muissa tutkimuksissa.

Syöpä ei uusiutunut edes jatkoseurannan aikana

Dostarlimab-lääkettä annettiin jokaiselle potilaalle kolmen viikon välein kuuden kuukauden ajan.

Kun kokeilun päätteeksi syöpä oli kadonnut, potilaat säästyivät muilta hoitovaihtoehdoilta, kuten kemoterapialta tai hankalalta leikkaukselta, joka olisi saattanut johtaa ulostamisen tai virtsaamisen häiriöihin.

– Paikalla vuodatettiin paljon ilon kyyneleitä, syöpälääkäri Andrea Cercek kommentoi New York Timesille.

Sen lisäksi, etteivät potilaat tarvinneet lisähoitoja, syövän uusiutumisesta ei myöskään havaittu merkkejä jatkotutkimusten aikana, joita tehtiin 6–25 kuukautta hoitojen loppumisen jälkeen.

Kahdeksastatoista potilaasta neljätoista on käynyt hoidon loppuun, neljällä hoito on vielä kesken.

Täydestä parantumisesta ei vielä varmuutta

Tutkimuksen tulokset ovat vähintäänkin vakuuttavia, mutta Pohjois-Carolinan yliopiston syöpäkeskuksessa työskentelevän tutkijan, Hanna K. Sanoffin, mukaan ei voida kuitenkaan vielä varmaksi todeta, että potilaiden syöpä olisi todella parantunut. Sanoff ei itse osallistunut tutkimukseen.

Sanoffin mukaan vielä ei varsinaisesti tiedetä, kuinka pitkä aika sen asian selvittämiseen tarvittaisiin, vastaako vaste kokeilussa käytettyyn lääkkeeseen oikeasti lopullista paranemista.

Tutkimus toteutettiin myös suhteellisen pienessä mittakaavassa ja lääkkeen teho vaatisi lisätutkimuksia.

Tutkimuksen tulokset vaikuttavat kuitenkin lupaavilta syöpäpotilaiden kannalta.

Yksi kokeiluun osallistuneista, Sascha Roth kertoo New York Timesille, että ennen kokeilun alkua hän oli jo suunnitellut muuttavansa Manhattanille saadakseen kemoterapiaa syövän hoitoon. Kokeilun jälkeen lääkärit olivat kuitenkin mullistaneet Rothin maailman kertomalla, että syöpä on hävinnyt.

– Kerroin perheelleni, eivätkä he uskoneet minua, Roth kommentoi.

Lisätutkimuksia kaivataan

Biologi ja lääkäri Siddhartha Mukherjee toppuuttelee New York Postille kuitenkin vielä voitonjuhlien järjestämistä.

– Olin riemuissani, että tällä lääkkeellä oli niin suuri vasteprosentti. Haluaisin nähdä saman toistettavan suuremmassa kokeilussa. Tämä on sellainen tutkimustulos, joka saa ihmiset alallamme innostumaan, mutta myös hieman pelkäämään, Mukherjee selittää.

Mukherjee tuo myös ilmi, että lääkekokeiluun oltiin valittu juuri tietyntyyppistä syöpää sairastavia ihmisiä. 

Tutkimukseen osallistunut syöpälääkäri Andrea Cercek kertoo, että kaikissa 18 tapauksessa oli sellainen peräsuolen syövän muoto, jossa geenimutaatio estää soluja korjaamasta DNA-vaurioitaan. Vain noin 5–10 prosentilla peräsuolen syöpää sairastavista henkilöistä on tämä geeni.

– Vatsa-, haima- ja virtsarakon syövissä prosenttimäärät ovat samankaltaiset. Lääke voisi toimia myös niihin. Tarkoituksemme on laajentaa tutkimusta ja selvittää, toimiiko se. Mielestäni se on hyvin todennäköistä, Cercek kommentoi.

Seuraavaksi tutkimustiimin tavoitteena on kuitenkin saada lääke hyväksytyksi juuri peräsuolen syövän hoidossa ja jatkaa tutkimuksia sitten muiden syöpien parissa.

Katso myös: Miten munasarjasyöpä oireilee? Gynekologi vastaa: "Sinänsä vähän petollinen tauti..."

Gynekologiset syövät: munasarjasyöpä 1:08
Videolla munasarjasyövästä kertoo lääkärikeskus Aavan gynekologi Sanna Hänninen.

Lue myös:

    Uusimmat