Mainos

Mäskinhuurua ja julkijuopottelua - näin kerjäläisongelmaa ratkottiin

Helsingin sosiaaliviraston johto pyysi taannoiselle Romanian ja Bulgarian matkalle osallistuneilta selvitystä matkan tapahtumista Suomen Kuvalehden artikkelista nousseen kohun vuoksi. Matkan tarkoituksena oli ratkoa Suomen kerjäläisongelmaa Romaniassa sekä Bulgariassa.

Matkalla mukana olleen Suomen Kuvalehden mukaan kahden suomalaisviranomaisen alkoholinkäyttö herätti matkan aikana hämmennystä. Lehden mukaan ongelmia oli aiheuttanut sosiaaliviraston johtavan virkamiehen Jarmo Räihän sekä osastopäällikkö Hannu Hakalan käytös.

Antamassaan selvityksessä molemmat kiistävät syyllistyneensä mihinkään rangaistavaan.

Alkoholiostoksia levähdystauoilla

Matka kesti kuusi päivää. Romanian pääkaupunkiin Bukarestiin lennettiin Helsingistä sunnuntaina 14. marraskuuta. Bukarestista matkattiin linja-autolla Romanian syrjäseudulle, Targu Jiun kaupunkiin.

"Matkalla pysähdyimme noin kolmisen kertaa huoltoasemille; kuljettajan vaatiminen taukojen vuoksi, polttoaineen tankkaamisen ja myös delegaation levähdys- ja ostopysähdysten vuoksi. Osastopäällikkö Hakala osti tauolla vodkapullon, josta hän pyysi tarjoamaan koko seurueelle drinkin. Juomaa tarjottiin kaikille (myös toimittajille) virvoitusjuomalla laimennettuna", kertoo selvityksen antanut Helsingin kaupungin edustaja, jonka mielestä alkoholinkäyttö ei ainakaan tässä vaiheessa ollut häiritsevää.

Erään kertomuksen mukaan osa seurueen jäsenistä osti myös olutta matkan aikana. Seurue oli perillä iltakymmenen aikaan ja majoittui hotelliin. Hakala kutsui delegaation vielä illalliselle ravintolaan.

"Mielestäni Hakala ei ollut päihtynyt. Toimittaja haastatteli myös Hakalaa illallisen jälkeen", Jarmo Räihä kertoo selvityksessään.

"Mäskinhuuruinen tunnelma"

Tiistaina seurue kiersi maaseutukaupunkeja ottamassa selvää siitä, millaisissa oloissa paikalliset asuvat. Seurue kävi vierailemassa päiväkodissa sekä matalan kynnyksen palvelukeskuksessa. Vierailu Carbunesin romanikorttelissa jäi odotettua lyhyemmäksi.

"En osaa arvioida, minkä verran alkoholia osastopäällikkö Hakala oli nauttinut tuona iltana, mutta seuraavana aamuna hän oli selvästi väsyneen ja huonovointisen oloinen. Lähtömme hotellilta tapaamisiin viivästyi tästä syystä puolisen tuntia sovitusta, mutta muuten ohjelma eteni normaalisti - tosin Hakala vaati päästä ostamaan olutta kesken päivän vierailuohjelman Târgu Carbunestissa, mikä herätti hieman huomiota."

Hakalan kerrotaan juoneen bussimatkan aikana olutta.

"Aloittaessamme kävelykierrosta romanikortteleissa Hakala siirtyi paikalliseen kauppaan ostaakseen muutaman oluen. Hakalaa sai odottaa ostoksilta tovin. Isännistä ainakin kaksi kävi tarkistamassa ostosten teon sujuvuutta. -- Samanaikaisesti Räihä asioi apteekissa."

"Isännät veivät meidän myös käytettyjen tavaroiden myyntitorille kuvatakseen romanien elinkeinoja. Osan tästä ajasta Hakala istui tilausbussimme vieressä ilmeisesti olutta juoden."

Viinaa juotiin kohteliaisuussyistä

Räihä sai kävelykierrokselta tullessaan Hakalalta oluen. Suomen Kuvalehti nappasi kuvan tilanteesta, jossa Räihä ja Hakala nauttivat olutta ennen linja-autoon nousemista.

Päivän aikana seurue poikkesi matkaohjelmasta ja palasi kaupungintalolle pormestarin kutsusta. Pormestari oli järjestänyt paikalle orkesterin, joka soitti paikallista musiikkia. Hän tarjosi vierailleen kotipolttoista viinaa sekä kotiviiniä.

"Korostaisin, että kohteliaisuuden vuoksi tilanteessa tajotun juoman vastaanottamien ja sen edes vähäinen siemailu/kädessä pyörittely oli käsittääkseni välttämätöntä. Alkoholittomia juomia ei ollut edes tarjolla", Helsingin kaupungin virkamies kertoo.

Kertomusten mukaan Hannu Hakala alkoi tanssia musiikin tahdissa, jolloin Räihä sekä kaupungin työntekijät yhtyivät tanssiin. Hakala kertoo itse tilaisuuden mäskinhuuruisesta tunnelmasta.

"Olimme kerta kaikkiaan siirtyneet täysin toiseen aikaan ja maailmaan, läntisestä kokonaan poikkeavaan kulttuuriin ja atmosfääriin. -- Ymmärsin selkeästi, että tällaisessa tilanteessa ja tällaisissa olosuhteissa olisi minkäänlainen jäykistely tai nirppanokkaisuus ollut isäntiä kohtaan erittäin moukkamaista ja loukkaavaa."

Osastopäällikkö nukkui pommiin

Tutustumiskierros jatkui Vidinissä, jossa ohjelma oli tiivis. Lähtö oli sovittu hotellin aulaan kello 9.45. Hannu Hakala ei saapunut paikalle, eikä osallistunut päivän ohjelmaan. Hänen mukaansa kyse oli harmillisesta sattumuksesta.

"Matkaohjelma oli muuttunut eri vaiheissa ja olin erehdyksessä painanut hotellilta lähtöajaksi mieleeni ensimmäisen tapaamisen alkamisajan. - - Kun puhelin soi, arvelin syvästä unesta heräävänä sen olevan puhelinherätys. Kävin suihkussa ja lähdin alas, mutta tällöin muu seurue olikin jo ehtinyt lähteä."

Hakala yritti soittaa muille seurueen jäsenille sekä lähettää tekstiviestejä, mutta hän ei saanut niihin vastausta. Hän kertoo päätyneensä siihen, että hänen on paras jatkaa matkaa yksin seurueen seuraavaan kohteeseen, Bulgarian pääkaupunkiin Sofiaan.

"Keskiviikkopäivän aikana en nauttinut mitään alkoholia", Hakala vakuuttaa.

Virallinen ohjelma jatkui Sofiassa, jossa seurue tapasi mm. lukuisia romanijärjestöjen edustajia. 19.11. Seurue lensi takaisin Suomeen. Useimpien kertomusten mukaan paluumatka sujui rauhallisesti, eikä kenenkään alkoholinkäyttö ollut häiritsevää.

"Isännät tuputtivat viinaa"

Jarmo Räihä on kiistänyt olleensa humalassa matkan aikana kertaakaan. Hannu Hakala on myöntää selvityksessään olleensa päihtyneenä ainoastaan kerran, Carbunesin kaupungintalolla järjestetyn juhlan loppuvaiheessa. Kumpikaan ei katso syyllistyneensä mihinkään rangaistavaan.

"Tähän vaikutti isäntien kovasti tuputtama, huomattavasti olettamaani väkevämpi paikallinen viina (jälkeenpäin ajateltuna varmaankin yli 50 prosenttista ja runsaasti sikunaa sisältävä) ilman mitään laimennusta ja se, että koko päivän aikana ei ollut mitään ruokaa, edes sämpylää tms. Balkanilaisen juhlan tunnelman ja tilanteen kokonaisuuden huomioon ottaen luonnehtisin poislähtöhetken tilaani ja mielialaani lähinnä hilpeäksi."

Hakala erosi eilen tehtävistään. Hän on eilen Helsingin Sanomien haastattelussa kiistänyt juopottelukohun vaikuttaneen päätökseen.

Kaupungin johto päättää asiasta mahdollisesti koituvista seuraamuksista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.