Masennuslääkkeitä on määrätty ihan pienillekin lapsille

Lasten ja nuorten masennuslääkkeiden käyttö on lisääntynyt hälyttävästi. Erityisen suurta kasvu on ollut viime vuosina 10-14 -vuotiaiden ikäryhmässä. Masennuslääkkeitä on määrätty Kelan tilaston mukaan alle 4–vuotiaillekin.

– Meillä ei ole riittäviä keinoja hoitaa masennusta - siis riittävästi väkeä. Ja nyt tulee ehkä semmoinen kysymys, että onko lääkkeiden käyttö jo ylittämässä tarpeen rajan? sanoo psykiatrian tulosalueen johtaja Matti Kaivosoja Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta.

Vauvoille tai leikki-ikäisille kirjoitetaan vuosittain kolmisenkymmentä reseptiä, mutta 10-14 -vuotialle jo lähes 1 500. Myös 15-19 -vuotiaista jo lähes 11 000 syö masennuslääkkeitä.

– Tämä kuulostaa kyllä aika isolta määrältä. Jos ei nyt kriisissä, niin ainakin jonkinlaisen arvioinnin paikka nyt varmasti on, sanoo Kaivosoja.

Ammattilaiset ovat huolissaan siitä, että lääkehoito saattaa olla ainut hoitomuoto, vaikka lääkkeet vaatisivat aina muutakin hoitoa rinnalleen.

– Tämä on juuri se vakava kysymys, että onko saatavilla muuta hoitoa kuin lääkehoitoa riittävästi, sanoo THL:n tutkimusprofessori Mauri Marttunen.

Lähes puoli miljoonaa käyttäjää

Jo lähes puoli miljoonaa eli 448 000 suomalaista syö masennuslääkkeitä. Masennuslääkkeiden käyttö on kymmenkertaistunut parissakymmenessä vuodessa - kasvua on ollut etenkin lasten, nuorten ja iäkkäiden kohdalla. Lääkkeiden vaikutuksia lapsiin ja nuoriin on kuitenkin tutkittu hyvin vähän.

– Lääkkeet on tutkittu vain aikuisilla ja siellä tutkimustulosten loppulitaniasa sanotaan, että ei ole riittävää näyttöä ja tai riittävää kokemusta lasten ja nuorten kohdalla. Tämä ei ole myöskään ilmeisesti lääketehtaiden intresseissä tutkia lääkkeitä kasvuikäisille, kritisoi Kaivosoja.

Sen verran tiedetään, että nuorilla sivuvaikutukset ovat yleisempiä. Noin kolmasosa kärsii lievistä sivuvaikutuksista, harvinaisiin sivuvaikutuksiin kuuluvat itsetuhoisuus ja impulsiivinen käytös.

– Lasten ja nuorten masennuslääkkeiden käyttö on aina harkittava tarkoin ja siihen on aina liitettävä muuta hoitoa, sanoo Kaivosoja.

Lisää depressiohoitajia

Ongelmaksi on noussut sekin, että masennuslääkkeitä määrätään usein terveyskeskuksissa, joissa ei kuitenkaan ole muuta hoitoa saatavilla.

– En silti halua torjua sitä, etteikö terveyskeskuksissa saataisi tämän jälkeen hoitaa masennusta. Jos näin olisi, se johtaisi entistä huonompaan tilanteeseen, sanoo Kaivosoja.

Ammattilaiset toivovat terveyskeskuksiin lisää depressiohoitajia ja psykiatrian sairaanhoitajia, jotta muu hoito turvattaisiin. He myös muistuttavat, että masennuslääkkeitä määrätään muihinkin sairauksiin, joten kaikki tilastojen reseptit eivät ole suoranaista masennuksen hoitoa.

– Aiemmin yökastelua, nykyisin esimerkiksi pakko-oireita hoidetaan myös masennuslääkkeillä, sanoo Kaivosoja.

Katso Outi Airolan juttu (Kymmenen uutiset 17.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat