Mainos

Marraskuun loppupuoli oli poikkeuksellisen lauha

Koko marraskuun keskilämpötila oli 1-2 astetta normaalia korkeampi, mutta kuun loppupuoli oli epätavallisen lämmin. Leuto loppukuu sateineen on nostanut kesän jäljiltä alhaalla olleita pohjavesiä.

Marraskuun ilmat lämpenivät poikkeuksellisesti kuun loppua kohden.

Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuun loppupuolen keskilämpötila oli koko maassa 5-10 astetta lämpimämpi kuin kuukauden alkupuolella.

Tavallisesti lämpötila laskee marraskuun alusta kuukauden loppuun noin viisi astetta. Koko kuukauden keskilämpötila oli kuitenkin vain 1-2 astetta normaalia korkeampi.

Koko syksy on ollut maan länsiosassa runsaat 2 astetta ja maan itäosassa 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpi.

Järvien ja pohjavesien pinnat nousseet nopeasti

Marraskuun lopun poikkeuksellisen leudot säät sekä runsaat sateet ovat nostaneet järvien ja pohjavesien pintoja etenkin Etelä-Suomessa. Suomen ympäristökeskuksen ennusteen mukaan järvien pintojen nousu jatkuu vielä joulukuussa.

Lumien sulaminen sekä sateet nostivat vedenkorkeuksia ja virtaamia länsi- ja etelärannikon pienissä joissa jopa lähelle kevättalvien tulvalukemia.

Pohjavedet ovat ennätyksellisen kuivan kesän jäljiltä edelleen suurimmassa osassa maata keskimääräistä alempana, mutta etelä- ja länsirannikolla pinnat ovat nousseet paikoin keskiarvon yläpuolelle.

Järvet sulia koko Suomessa

Marraskuun alun pakkasilla pieniä järviä jäätyi maan eteläosaa myöten, mutta lämpimät säät sulattivat jäät kokonaan tai osittain. Maan etelä- ja keskiosan suuret järvet ovat olleet koko syksyn ilman yhtenäistä jääpeitettä.

Järvi-Suomen suurten järvien pinnat ovat nousseet, mutta Vuoksen ja Kymijoen vesistöjen isoimmat järvet ovat vielä muutamia kymmeniä senttejä ajankohdan keskiarvoa alempana.

Esimerkiksi Päijänteen pinta on noussut noin 25 senttiä lokakuun alimmalta tasolta ja joulukuun aikana pinta nousee vielä 10-15 senttiä. Pielinen ja Kallavesi ovat syksyn sateiden ansiosta nousseet noin 20 ja Saimaa kymmenisen senttiä.

Kokemäenjoen poikkeuksellisen runsas virtaama on laskussa. Myös Etelä- ja Keski-Pohjanmaan jokien virtaamat ovat laskussa, mutta ensi viikolle ennustetut uudet sateet voivat kääntää ne uuteen nousuun.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.