Marko Björsiä painostettiin 30 vuoden ajan tulemaan "kaapista ulos" – tästä syystä hän teki sen nyt: "Keneltä se on pois?"

Marko Björs avaa rakkauselämäänsä ensi kertaa julkisuudessa.

Kouluratsastajana, valmentajana, mallina ja korusuunnittelijana tunnettu Marko Björs, 53, kertoo saaneensa runsaasti positiivista palautetta, kun Marko Björs – Rakkauden seikkailu   -uutuusohjelmasta tiedotettiin julkisuuteen

Kyseessä on Suomen ensimmäinen same-sex-rakkauteen keskittyvä ohjelma.

– Keneltä se on pois, jos ihmiset haluavat elää onnellista elämää? Ihmisten tulisi ymmärtää se, että ei ole muoti-ilmiö olla homo. Ihmisen pitää saada olla sellainen kuin on, Björs kertoo MTV Uutisille ohjelman pressitilaisuudessa.

Björs avaa myös seksuaalisuuttaan ensimmäistä kertaa julkisuudessa. Hänen mukaansa vähemmistöt kohtaavat edelleen ennakkoluuloja.

– Aina kun puhutaan homoista tai vähemmistöistä, heihin liittyy joku ennakkoluulo. Kukaan ei voi suuntautumiselleen mitään, vaan se on synnynnäistä, hän lisää.

Björs kertoo saaneensa painostusta 30 vuoden ajan siitä, että hänen tulisi julkisesti kertoa olevansa homoseksuaali.

– Minua on jopa kiusattu yhteisön sisällä siitä, etten ole nostanut tätä asiaa esille. Olen suojellut hiljaisuudellani myös kumppaneitani, sillä he ovat olleet täysin yksityishenkilöitä. Ajattelin, että nyt olisi kuitenkin tämän aika.

Björsillä on takanaan lyhyitä parisuhteita, mutta hän kertoo olevansa valmis kokonaisvaltaisesti rakkauteen. 

– Kun rakastun, olen jutussa todella intensiivisesti mukana ja haluan hyvin paljon vastakaikua. Moni on säikähtänyt sitä, hän myöntää.

Björsin elämä ei ole kuitenkaan koskaan pyörinyt rakkauden tai parisuhteen ympärillä. Hän suhtautuukin ohjelmaan ennen kaikkea seikkailuna, ei niinkään rakkaudenkohteen metsästyksenä.

– Suhde on asia, joka tulee jos on tullakseen. Minulla on ikää jo sen verran, että elämä olisi kivaa jakaa jonkun kanssa. 

Ohjelmaan osallistuminen ei ollut Björsille kuitenkaan itsestäänselvyys.

– En ole koskaan puhunut yksityisasioistani julkisuudessa. Olen ollut julkisuudessa monista eri syistä, mutta tämä projekti oli nyt tässä. Tämän jälkeen voin siirtyä syrjään ja antaa tilaa muille. Koen, että tämä ohjelma oli tältä osalta elämäntyöni näin 30 vuoden jälkeen.

Björs on ohjelmassaan uuden edessä, sillä hän ei ole ollut ahkera deittailija. 

– En ole elämässäni ollut koskaan treffeillä, enkä sokkotreffeillä varsinkaan. Kun lähdin tähän, vaatimukseni oli, että kilpailijat saivat tietää etukäteen kuka olen. Kaikki lähtivät ohjelmaan kuitenkin avoimin mielin ja halusivat aidosti tutustua minuun.

Björsin unelmakumppani olisi ennen kaikkea itsenäinen, huumorintajuinen ja urheilullinen.

– Kumppanin tulisi olla myös ehdottomasti eläinrakas ja aito, hän lisää.

Björs myöntää ajatelleensa pitkään sitä, mitä muut ajattelevat hänestä. Ne ajat ovat kuitenkin nyt taaksejäänyttä elämää. 

– Minulla on puhtaampi olo. On ihan sama, mitä ihmiset minusta ajattelevat. Hyvä ystäväni Aira Samulin sanoi, että mene sinne ohjelmaan, jos vielä 50-vuotiasta miestä pyydetään. Nyt tein sen.

– Tämä suuri huomio on hetkellisestä ja toivon, että siitä olisi jollekin hyötyä. Voin puhtain sydämin sanoa lähteneeni mukaan epäitsekkäistä syistä.

Lue myös:

    Uusimmat