Mainos

Markku Kanerva hämmentynyt saamastaan huomiosta – kiittää vuolaasti huuhkajafaneja: "Lupaukseni pitää"

3:15

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva on komeillut Huuhkajien voittoputken aikana itsekin enemmän lehtien jutuissa ja tullut uudenlaisen huomion kohteeksi. Kanerva suhtautuu tähän moninaisin tuntemuksin.

Pääkuvan videolla juttua ja haastatteluja Huuhkajien ja Kreikan välisestä viime viikon ottelusta.

– Olen tietyllä tavalla hämmentynyt, huvittunut, mutta tietyllä tavalla ylpeä siitä, koska en koe, että minua nostetaan esille, vaan suomalaista jalkapalloa ja Huuhkajia nostetaan esille. Se on hyvää pr:ää meidän futiksellemme, Kanerva sanoo MTV Sportille. 

– Toivottavasti huomio ja tietty hype, joka on päällä, innostaa puolta miljoonaa jalkapallotoimijaa Suomessa, jotka viikoittain tekevät jalkapallon parissa hommia seurassa – tai vanhempina kuskaavat lapsia jalkapalloharrastukseen. Toivottavasti tämä innostaa nuoria futaajan alkuja ja vähän vanhempiakin harjoittelemaan ahkerasti ja tavoittelemaan omaa unelmaansa.

Huuhkajat on toistaiseksi voittanut Kansojen liigan C-divisioonassa kaikki neljä otteluaan ja on vahvasti kiinni lohkovoitossa, kun kaksi peliä on pelaamatta. Lohkovoitolla Suomi pääsisi Kansojen liigan pudotuspelivaiheeseen karsimaan paikasta vuoden 2020 EM-kisoihin, joihin voi yltää myös varsinaisten karsintojen kautta.

Vaikka arvokisapaikkaan on vielä valtavan pitkä matka, Kanerva on jo ehtinyt luvata, että hän tulee huudattamaan Huuhkajien faneja megafoni kourassa, jos Suomi menee kisoihin.

– Se lupaus pitää. Täytyy antaa iso kiitos meidän faniporukallemme, joka on ollut hyvin tässä mukana. Fanit ovat tuoneet isoja tunne-elämyksiä ja ovat tärkeä osa meidän Huuhkaja-tiimiämme. He ovat kliseisesti meidän 12. pelaajamme. Pelaajat saavat hirveästi fiilareita ja totta kai me taustakin saadaan niitä.

– Erikseen täytyy antaa kiitos meidän tiimillemme. Tämä on henkilöinyt vähän meikäläiseen, mutta teemme tätä tiimityönä. Keskiössä ovat totta kai pelaajat – me taustatiiminä teemme kaikkemme, jotta voimme optimoida valmistautumisen ja antaa työkalut voittaa näitä pelejä. 

"Kyllä me lähdemme voittamaan"

Vaikka marraskuun puolivälissä Kreikka-vieraspelissä Suomelle riittäisi maalin tappiokin lohkovoiton varmistamiseen, varmisteluun Huuhkajat ei aio Kanervan mukaan lähteä.

– Kyllä me lähdemme peliä voittamaan. Se on pikkuisen vaarallinen tie, jos lähdet hakemaan pientä tappiota tai tasuria. Se passivoi pelaajia. Täytyy ajatella prosessia eteenpäin ja meidän pelitapaamme. Haluan pitää pelaamisemme stabiilina ja edelleen kehittää hyökkäys- ja puolustuspelin osa-alueita. Totta kai tuloksesta tässä pelataan ja jatkopaikka on tärkeä. Pelin aikana täytyy reagoida ja tehdä tarvittavat korjausliikkeet, mutta kyllä me lähdemme peliä voittamaan.

Kanerva palaa samalla mielessään mieluisiin muistoihin EM-karsinnoista vuodelta 2015, jolloin Suomi kukisti Kreikan vieraskentällä 1–0. Kanerva oli tuolloin puikoissa väliaikaisena pääävalmentajana.

– Tässä on monia pelaajia, jotka olivat silloin mukana. Varmasti hekin uskovat siihen, että Kreikka on kellistettävissä. Helppoa se ei tule kuitenkaan olemaan – nämä pelit Kreikkaa vastaan ovat kaksi ennakolta vaikeinta peliä tässä sarjassa. En usko, että motivointiongelmia tulee pelaajien kohdalla olemaan.

Kanerva kokee, että Suomen peli on ollut vakaata ottelusta toiseen, ja sitä sen tulee menestystä varten ollakin. Viilattavaakin hän kuitenkin näkee.

– Mennään aika detskujuttuihin. Puhun paljon optimaalisesta tilannepelaamisesta: pelissä on tuhansia tilanteita, mutta tärkeitä ovat ne kriittiset tilanteet. Esimerkiksi otetaan meidän prässipelaamisemme, joka on kehittynyt. Miten saamme kentän eri osa-alueilla prässipelaamisemme toimimaan paremmin? Siitä linkityksenä, kun prässi toimii ja pakotetaan vastustaja ahtaaseen paikkaan, miten pystymme sen pallon riistämään? 

– Sitten puhutaan laitapuolustamisesta. Miten saamme vastustajan niin sanottuun katiskaan, että he eivät pääse joltain laidalta pois ja pääsemme sitä kautta positiiviseen tilanteenvaihtoon eli vastahyökkäyksiin? Taas kun mennään askel eteenpäin: jos he pääsevät laidalta pois, miten blokkaamme keskitykset ja puolustamme keskityksiä?

Kreikkaa Kanerva pitää hyökkäyspelaamiseltaan "äärimmäisen haastavana" vastustajana.

– Heidän neljä–viisi ylintä pelaajaansa luovat alueellisia ylivoimia ja ovat yksilöllisesti taitavia. Miten me pystytään hoitamaan se? Vaikka Kreikka-matsin tulos oli hyvä ja peli oli hyvä, sieltä löytyy kehitettäviä kohtia. Miten tukimme kymppialueen eli linjojen välisen tilan, miten puolustamme selustaa? Niissä on petrattavaa. Ne ovat pieniä asioita, eikä niitä ole paljon, mutta haluan tuoda sen viestin pelaajille, että tämän prosessin kannalta meidän pitää tehdä asiat vielä paremmin. Jos tyydymme vain toteamaan, että hyvä voittomatsi, kaikki meni hyvin, ummistamme silmät kehityskohteilta ja silloin tämä prosessi ei etene, Kanerva alleviivaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja