Mainos

Jukka Jalonen herkuttelee Huuhkajien tilaisuudella – näkee selkeitä yhtäläisyyksiä MM-Leijoniin: "Se on parantunut Kanervan aikana"

22:06
Jukka Jalonen käy Antero Mertarannan kanssa läpi Suomi-kiekon nykytilaa.

Suomen jääkiekkomaajoukkueen kultavalmentaja Jukka Jalonen seuraa tiiviisti jalkapallomaajoukkueen edesottamuksia. Jalonen on innoissaan Huuhkajien mahdollisuudesta edetä historiallisesti arvokisoihin.

Huuhkajat pystyy varmistamaan EM-kisapaikan jo perjantaina, jos se voittaa Helsingissä käytävässä karsintaottelussa lilliputti Liechtensteinin. Jalonen aikoo katsoa ottelun televisiosta.

– Nyt ollaan oikeasti historian äärellä. Toivon sitä, ja niin kuin (Teemu) Pukki totesi, niin kyllä Suomi voittaa, Jalonen herkuttelee MTV Urheilulle.

– Uskon, että kaikki, jotka leijonaperheeseen kuuluvat, innolla katsovat ja odottavat, että Huuhkajat pääsee arvokisoihin. Mikäs sen hienompaa kuin lähteä paikan päälle katsomaan livenä Suomea ensi kesänä EM-kisoihin.

"Antaa mennä vaan"

Huuhkajat on poikkeuksellisessa tilanteessa. Se lähtee suurena suosikkina otteluun, jossa sillä on mahdollisuus ottaa vuosikymmeniä jahdattu arvokisapaikka. Ei ole itsestään selvää säilyttää tällaisessa tilanteessa sopivaa rentoutta.

– Totta kai se jännittää. Me puristetaan mailaa – en tiedä, mitä futisäijät puristaa. Mutta hyvä tapa ottaa iisimmin on mennä sillä lailla, että pelaa vain. Vaara on se, että miettii lopputulosta liikaa, Jalonen tuumii.

– Keskittyy vain tekemiseen. Minuutti kerrallaan hoidetaan homma oman roolin mukaisesti ja tehdään hyvää yhteistyötä. Ei se tarkoita sitä, että kymmeneen minuuttiin johdetaan 2–0. Se voi olla puoliajalla 0–0 tai voidaan olla jopa tappiolla yhdellä maalilla. Kun pilliin vihelletään viimeisen kerran, sitten katsotaan, mikä on lopputulos.

Jalonen korostaa, että kärsivällisyyden on kummuttava syvältä.

– Jos tulee joku yllättävä juttu, ei tule silti mitään turhaa paniikkia ja jäpitystä. Antaa mennä vaan ja jauhaa omaa peliä, niin kuin he varmaan jauhavatkin. Sieltä paikat ja maalit tulevat sitten aikanaan.

"Epäitsekkäästi töitä"

Omaa peliään jauhoi Leijonatkin ja mestarillisella tavalla keväällä jauhoikin. Jalonen havaitsee Huuhkajissa selkeitä yhtymäkohtia tuohon jääkiekon maailmanmestarijoukkueeseen. Leijonat ei pursunnut tähtipelaajia, mutta kukisti nöyrällä, sitoutuneella ja työteliäällä joukkuepelaamisella nimilistaltaan vahvempia vastustajia.

Huuhkajissakin pelaajat tietävät tarkasti roolinsa ja egot ovat joukkueen tieltä sivussa.

– Olen havainnut, että Huuhkajat on puolustanut erittäin vahvasti. Se on parantunut (päävalmentaja Markku) Kanervan aikana. On sellaista yhtenäisyyttä, sitoutumista omaan tehtävään ja omaan rooliin, joukkueen eteen pelaamista, hyvää henkeä ja ilmapiiriä samalla lailla kuin meillä Leijonissa on ollut, Jalonen perkaa ja jatkaa:

– Toiminta ja menestyminen perustuu kaikissa menestyvissä ryhmissä samoille periaatteille. Kyllä siellä samoja elementtejä on todella vahvasti, vaikken yksityiskohdista niin paljon tiedä. Näen ja aistin, että siellä tehdään epäitsekkäästi toinen toiselle töitä tänä päivänä.

Suomen joukkueen suurimpina tähtinä hääräävät maaliruisku Teemu Pukki ja huippumaalivahti Lukas Hradecky. Hekin saavat Jaloselta suitsutusta ominaisuuksistaan.

– Kun Pukki ja Hradecky ovat tähtipelaajia ja erottuvat massasta, on tärkeää, että he ovat kuitenkin hyviä joukkuepelaajia. Jos huippupelaaja on vähän itsekäs, on olemassa vaara, että se vaikuttaa heti henkeen ja ilmapiiriin heikentävästi.

– Nämä (Pukki ja Hradecky) nimenomaan vain nostavat sitä, koska he molemmat haluavat, että joukkue voittaa eikä vain näytetä itse hyvältä. Vaikka jokainen haluaa olla hyvä, se ei ole ensisijainen prioriteetti. 

Suitsutusta scouttaamiselle

Jalonen kehuu myös sitä, miten Huuhkajissa paitsi paneudutaan omaan pelaamiseen detaljipohjaisesti myös scoutataan vastustajat tarkkaan.

– Vaikka mekin teemme sitä, se ero on välillä, että Huuhkajilla on useimmiten yksittäisten pelien välillä enemmän aikaa analysoimiseen ja valmistautumiseen. Meillä on välillä seuraavana päivänä peli, kolmen päivän sisään kaksi peliä tai neljän päivän sisään kolme peliä. 

– Videokoutsit tekevät meilläkin laadukasta työtä. Tiedämme, missä me menemme ja mitä vastustajamme tekevät, mutta luulen, että me vähän vähemmän mietimme vastustajia, koska meillä ei ole niin paljon aikaa siihen, Jalonen summaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja