Suomen jalkapallohistorian isoimpaan ottelun valmistautuva Markku Kanerva otti kantaa Huuhkajien kipupisteeseen – "Loppupeleissä kysymys on siitä"

8:47
Tulosruutu: Tällaisessa ympäristössä Huuhkajat majoittuu ja harjoittelee Venäjällä.

Päävalmentaja Markku Kanerva puhui Belgia-ottelun aattona pitkään Huuhkajien pelillisistä asioista. Vastustajan supertähteen Kevin De Bruyneen on varauduttu, mutta hänelle ei aiota laittaa ottelussa päällystakkia.

Huuhkajien leirissä on ollut viime vuosina tapana ajatella tulevaisuutta mahdollisuuksien kautta. Se lienee ainoa oikea tapa lähestyä myös maanantai-iltaista Belgia-ottelua, vaikka vastustajan kokoonpano on vuorattu tähtipelaajilla ja joukkue komeilee Fifan maailmanlistan ykkösenä.

Tärkeintä on, että Suomella on mahdollisuus taistella jatkopaikasta EM-kisojen viimeisessä lohkopelissään.

– Suomen jalkapallohistorian isoin ottelu edessä. Unelma päästä tästä lohkosta jatkoon on yhä elossa ja omissa käsissämme. Se on hienoa, että me olemme pelanneet itsemme tähän tilanteeseen. Tehdään kaikkemme, että unelma toteutuu, päävalmentaja Markku Kanerva aloitti Uefan virallisen lehdistötilaisuuden.

Kanerva mainitsi tietävänsä hyvin, että Suomelle riittäisi jatkopaikkaan luultavasti tasapelikin, mutta sen syvällisempää matemaattista analyysiä eri skenaarioista ei päävalmentajalta herunut.

Samaan aikaan pelattava Tanska–Venäjä-ottelu voi olla Suomen jatkon kannalta niin ikään merkittävä. Kanervan mukaan toisen pelin seuraaminen ja tilanneraportointi on jätetty tiedotuspäällikkö Timo Waldenin vastuulle.

– Olemme Tippiksen kanssa puhuneet, että hän sitten informoi meitä penkiltä, mikä tilanne siinä Tanska–Venäjä-pelissä on. Toivottavasti ei tarvitse infoa, vaan meidän oma peli on siinä vaiheessa, että sillä pelillä ei ole mitään merkitystä, Kanerva totesi.

De Bruyne luo ylivoimia

Suomella on ollut hyvin aikaa valmistautua maanantai-illan vastustajaansa, jonka vahvuudet ovat hyvin kaikkien tiedossa.

Belgian suurin tähti on Kevin De Bruyne, joka ratkaisi yksilötaidoillaan ottelun Tanskaa vastaan. Hyökkääjä Teemu Pukin arvion mukaan Manchester Cityn taituri on yksi maailman parhaista pelaajista tällä hetkellä.

Kanervan mukaan De Bruynen perässä ei kuitenkaan lähdetä juoksemaan, vaan tärkeintä on säilyttää tasapaino puolustusmuodossa.

– De Bruyne liikkuu laajalla säteellä, ja hänen kontrolloimisensa ei voi olla pelkästään se meidän puolustuksemme juttu. Ei voida lähteä yhtä pelaajaa liikaa huomioimaan. Toki se korostuu, mihin hän pyrkii niitä alueellisia ylivoimia luomaan. Meidän pitää saada tarpeeksi sinne miehiä ja prässi aikaan. Belgialla on toki paljon muitakin ratkaisijoita kuin Kevin De Bruyne, Kanerva summasi.

Belgian päävalmentajan Roberto Martínezin mukaan De Bruyne pelaa Suomea vastaan. Myös keskikentän pohjapelaaja Axel Witsel ja tähtilaituri Eden Hazard olisivat kokoonpanossa.

Sen sijaan Tanska-ottelussa maalannut Thorgan Hazard ei matkustanut Pietariin polvivammansa vuoksi.

– Meillä on tietty ajatus siitä, millä kokoonpanolla he lähtevät meitä vastaan. Laatua sieltä löytyy tosi paljon, Kanerva sanoi.

Polvivaivainen Suomen kapteeni Tim Sparv ei pelannut lainkaan Venäjää vastaan, mutta Kanervan mukaan kaikki pelaajat ovat nyt pelikuntoisia. Toppari Joona Toivion kovia kokenut varvas voi paremmin, ja Teemu Pukki kertoi lauantaina nilkkansa olevan täydessä iskussa.

– Teemu lähestyy omaa huipputasoaan ja toivottavasti hän on huomenna huipputikissä, Kanerva sanoi.

Mitä on pelirohkeus Huuhkajissa?

Markku Kanerva puhui pitkään myös Suomen EM-kisojen pelillisistä haasteista, joista näkyvin on ollut niin kutsuttujen pitkien hyökkäysten epäonnistuminen viimeistely- ja murtautumisvaiheissa.

Kun ottaa huomioon ajoittaiset vaikeudet pelinavaamisessa, Huuhkajat ei ole yleisesti ottaen onnistunut toivotulla tavalla pallollisessa pelissään.

– Belgiaa vastaan haaste on entistä suurempi. Olemme miettineet tiettyjä aseita, joilla Belgia pystytään haastamaan, ja viime kädessä kysymys on siitä, miten pystymme viemään loppuun asti ne hyökkäykset, puhutaan sitten vastahyökkäyksestä, laitamurtautumisesta tai keskustamurtautumisesta, Kanerva totesi.

Kanerva nosti esiin pelirohkeuden, joka tarkoittaa uskallusta pelata palloa sovitun pelitavan mukaisesti. Tanskaa ja Venäjää vastaan pelinrakentelu keskeytyi usein yksittäiseen hätäratkaisuun, osoitteettomaan pitkään palloon.

Huuhkajat väläytti Tanskaa vastaan tehdyssä maalissaan ja Venäjä-ottelun toisella puoliajalla, millaista peli voisi parhaimmillaan olla, kun joukkue liikutti palloa kylmähermoisesti paineen alla.

– Uskalletaan pelata eteenpäin ja kääntyä silloin, kun on aikaa ja mahdollisuutta. Ja ennen kaikkea uskalletaan rohkeasti hakea niitä ratkaisuja, kun ollaan maalintekosektorilla, Kanerva paalutti.

Pankkia ei ole tyhjennetty

Suomi on EM-kisoissa lähtökohtaisesti alhaalla puolustava vastaiskujoukkue, mutta Kanerva haluaa tulosta myös silloin, kun vastustaja vetäytyy, ja Suomi pitää palloa.

– Loppupeleissä kysymys on siitä, miten me pääsemme siihen murtautumisvaiheeseen. Miten pääsemme pelaamaan vastustajan muodon sisään, ja miten sieltä murtautumaan.

Tehtävä on yksi jalkapallon vaikeimmista ja edellyttää myös yksilötaitoa, mutta Kanervan ja laitapuolustaja Jere Urosen mukaan murtautumismalleja on käyty huolella läpi pelaajien kanssa.

– Jos me saamme pallonhallintaprosentit suureksi, mutta emme saa luotua mitään, se ei paljoa lohduta, Kanerva myönsi.

Suomi on harjoitellut EM-kisoja varten ja myös niiden aikana useita erilaisia erikoistilannekuvioita, joita joukkue ei ole kuitenkaan päässyt vielä liiammin kokeilemaan käytännössä.

– Meillä on iso erikoistilannepankki, ja niitä kaikkia ei ole tyhjennetty. Katsotaan, mitä huomenna tapahtuu sen suhteen, Kanerva totesi.

Suomi kohtaa Belgian EM-kisojen viimeisessä lohkopelissään maanantai-iltana kello 22.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja