Markku Kanerva suitsuttaa omiaan kutkuttavan maaottelun alla: "Henki joukkueessa on innokas ja luottavainen"

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva lähtee torstaina pelattavaan Kreikka-kamppailuun maltillisin mielin. Ottelu on jalkapallohistoriamme kannalta suuri, sillä Huuhkajilla on mahdollisuus varmistaa paikka Kansojen liigan pudotuspeleissä, missä panoksena on paikka vuoden 2020 EM-lopputurnauksessa.

Ylälaidan videolla parhaimpia paloja edellisestä Kreikka-ottelusta.

Ottelu pelataan Ateenassa, minne joukkue saapui maanantaina. Kanervan mukaan joukkueen sopeutuminen pelipaikkakuntaan on sujunut hyvin.

– Harjoituksissa karisteltiin matkarasitus pois. Eilen käytiin läpi puolustuspelaamista ja tänään vuorossa on tutustuminen ottelustadioniin. Henki joukkueessa on hyvä, innokas ja luottavainen, Kanerva kertoo Huuhkajien Facebook-kanavalla.

Suomen maajoukkueen lento uudessa Kansojen liigassa on ollut ainutlaatuista. Huuhkajat on voittanut kaikki neljä otteluaan päästämättä maaliakaan. Suomen suurin voittoputki kilpailullisista otteluista ajoittuu vuosiin 1994-1995, jolloin Jukka Ikäläisen johtama joukkue saalisti viisi peräkkäistä voittoa EM-karsinnoissa. Nyt samaan temppuun on sauma, mikäli Kreikka kaatuu torstaina.

– Kyllä tuosta porukasta huokuu se vahva luottamus siihen, että pystytään jatkamaan neljän ottelun voittoputkeamme Kansojen liigassa. Kaikki tässä porukassa odottaa huomista ottelua, jolle olemme pelanneet loistavat lähtökohdat, Kanerva korostaa.

Kanervan sisään ajama pelitapa on toiminut käytännössä loistavasti kentällä. Varsinkin joukkueen puolustuspelaaminen on ollut miellyttävää katsottavaa.

– Puolustuspelaaminen on ollut kompaktia ja aktiivista. Jos ajatellaan hyökkäyspäätä, niin edellisessä Kreikka-pelissä loimme 17 maalipaikkaa. Toki meidän on oltava vielä kliinisempiä viimeistelyssä ja ratkaisevissa syötöissä. Niin montaa paikkaa emme voi tuhlata jatkossa. Tasaisuutemme on ollut ilmeistä. Suoritustasomme ei ailahtele ja se on hyvän joukkueen merkki, Kanerva jatkaa.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

Huuhkajille riittää ottelussa yhden maalin tappio, mutta ”Rive” korostaa että joukkueen mielessä on pelkästään voitto.

– Pelaajille selvitettiin, mikä tilanne on. Emme lähde peliin ajatellen, että tappio riittää. Se passivoi ja sekoittaa pelaamista. Totta kai reagoimme peliin ja teemme taktiset ratkaisut sen mukaan, Kanerva avaa.

Kreikka päätyi Tampereella pelatun ottelun jälkeen erottamaan valmentajansa Michael Skibben. Tilalle on tullut monessa Kreikan suurseurassa valmentanut Angelos Anastasiadis. Anastasiadis pisti saman tien maajoukkueen pakkaa uusiksi tekemällä pelaajavalintoihinsa seitsemän muutosta edeltäjänsä valintoihin.

– En usko, että Kreikka ei tulee taktisesti muuttumaan hirveästi. Luulen, että he lähtevät otteluun aggressiivisesti ja painostamaan kovaa. Tampereella onnistuimme sen prässin purkamaan, Kanerva uskoo.

Mielummin "teamlution"

Huuhkajien liito on nimetty kannattajien kesken nimellä ”rivelution”, mutta valmentaja itse käyttää menestyksestä toista termiä.

– Se on hyvä, että suorituksemme on noteerattu. Käyttäisin kuitenkin mieluummin nimitystä ”huuhkajalution” tai ”teamlution”, koska joukkueenahan me tätä teemme. Minulla on loistava valmennus- ja taustatiimi. Pelaajat ovat toki keskiössä ja ansaitsevat suurimman kunnian. Totta kai olen imarreltu tästä mediahässäkästä. Toki aina, kun suomalaisesta jalkapallosta puhutaan, niin se on aina positiivinen asia, Kanerva korostaa.

Suomella on tuiki tärkeässä ottelussa myös pienoisia loukkaantumishuolia, sillä muutama tärkeä pelaaja joutuu jättää ottelun väliin.

– Valitettavasti Tim (Sparv), Rasmus (Schüller) ja Jukka Raitala joutuivat jäämään pois. Viime vuosina ollaan nähty vastaavanlaisia tilanteita, että loukkaantumisia on tullut. Aina olemme kuitenkin näyttäneet, että tästä ryhmästä löytyy laajuutta, Kanerva luottaa.

Päivä ennen ottelua, 54-vuotiaalla päävalmentajalla on omat konstinsa pitää joukkuensa parhaimmassa mahdollisessa vireessä ennen ottelua.

– Menemme vielä ottelustadionille ja illalla on vuorossa vähän yhteistoiminnallista aktiviteettia ryhmätietovisan muodossa. Kuuluu minun toimintatapoihin, että näiden tapahtumien aikana yritetään kehittää ryhmädynamiikkaa, Kanerva summaa.

Suomen ottelu käynnistyy Kreikkaa vastaan torstaina kello 21:45 Ateenan olympiastadionilla.

Lähde: Huuhkajien Facebook-sivut

Lue myös:

    Uusimmat