Mariupolin antautuneet ovat Ukrainalle sankareita, Venäjälle natsipesän rikollisia – maine saattaa enteillä ikävää vankeusaikaa

Mikä on Mariupolin Azov-pataljoonan antautuneiden kohtalo Venäjän käsissä? Katso Pekka Toverin arvio:"Venäisillä on vähän huono maine" 1:17
Mikä on Mariupolin Azov-pataljoonan antautuneiden kohtalo Venäjän käsissä? Katso Pekka Toverin arvio: "Venäisillä on vähän huono maine"

Ukrainan Mariupolin Azovstalin terästehdasalueella 694 ukrainalaistaistelijaa on antautunut viimeisen 24 tunnin aikana, väittää Venäjän puolustusministeriö.

Maanantaista laskien antautuneiden ukrainalaisten lukumäärä on Venäjän mukaan 959 taistelijaa. Antautuneista 80 on haavoittuneita, Venäjä sanoo. Heistä 51 on viety sairaalaan.

Lukuja ei ole vahvistettu.

Venäjällä on huono maine sotavankien kohtelussa ja käsittelyssä, toteaa Suomen entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri MTV Uutiset Livelle.

– Toivottavasti julkisuus takaa sen, että heitä kohdeltaisiin kansainvälisten sopimusten mukaisesti, eikä alettaisi summittaisesti teloittamaan tai heittämään vankilaan, Toveri sanoo.

Azov-pataljoona hiertää

Neuvotteluja ei varmasti helpota se, että terästehdasalueen raunioissa taisteli muiden sotilaiden mukana Azov-pataljoona, johon on ainakin lukeutunut merkittävä määrä uusnatseja. 

Azov-pataljoonalla on ollut merkittävä rooli Venäjän propagandassa. Sitä on käytetty malliesimerkkinä natsismista, jota Venäjä väittää Ukrainasta puhdistavansa.

Venäjän duuma ehti jo ilmoittaa, että se saattaa estää Azov-pataljoonaan kuuluneiden sotavankien vaihtamisen venäläisiin sotavankeihin.

– Venäjä on mainostanut Mariupolia natsien pesänä, Toveri toteaa.

– Ukrainalle (Mariupolin puolustajat) ovat sankareita. Neuvotteluissa on varmasti vaadittu, että sankarit saadaan kotiin, Toveri jatkaa.

Venäjällä ei välttämättä ole minkään sortin kiirettä sotavankien vaihtamiseen, Toveri muistuttaa.

– Kuten sodassa on nähty, niin venäläisillä ei ole suurempia tunnontuskia heittää omia joukkojaan tuleen ja tapattaa heitä taistelussa. Jos on joitain satoja tai tuhansia venäläisiä sotavankeja, niin ei heillä ole kauhea paine, että olisi pakko vaihtaa takaisin, Toveri uskoo.

– Päinvastoin, jos mittava määrä sotavankeja tulee Ukrainasta, niin se kertoo yleisölle, että sota ei mene yhtään suunnitelmien mukaisesti, Toveri jatkaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Mariupolin taistelu on käytännössä päättynyt – mikä sen merkitys on? 1:08
Mariupolin taistelu on käytännössä päättynyt – mikä sen merkitys on?

Symboliikka korvasi strategisen arvon

Mariupolin taistelu alkaa käytännössä olla taputeltu. Taisteluiden alkuvaiheessa puhuttiin kaupungin strategisesta merkityksestä. Viikko viikolta tuo puhe väheni ja tilalle tuli symboliikkaa.

– Mariupolin puolustuksen 83 päivää tullaan historiassa muistamaan 2000-luvun Thermopylain taisteluna. Azovstalin puolustajat pilasivat Venäjän suunnitelman valloittaa Itä-Ukraina ja todistivat Venäjän todellisen "taistelutehokkuuden". Tämä täysin muutti sodan suunnan, Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mykhailo Podolyak totesi tiistaina Twitterissä.

Pekka Toverin mukaan Mariupolin puolustajat sitoivat kaupunkiin neljä kertaa itseään suuremman venäläisjoukon.

– Venäjä ei ole pystynyt keskittämään etelärintamalle joukkoja hyökätäkseen pohjoiseen, Toveri toeaa.

– Nyt Mariupolista vapautuvat venäläisjoukot ovat pahasti kuluneita. Niiden täydentäminen kestää aika pitkään, Toveri jatkaa.

Toverin mukaan Mariupolissa vielä taistelleiden venäläisjoukkojen siirtäminen muihin tehtäviin "ei rintaman taistelutilannetta suuresti muuta". Jo ennen ukrainalaissotilaiden antautumista Venäjä siirsi yksiköitään pois kaupungista.

Video näyttää: Tällaiselta taistelu näyttää Azvostalin terästehtaalla Mariupolissa 1:06
Video näyttää: Tällaiselta taistelu näytti Azvostalin terästehtaalla Mariupolissa.

Lue myös:

    Uusimmat