Videoitu täsmäisku on malliesimerkki "syövyttävästä strategiasta" – näin Ukraina iskee Venäjän heikkouksiin

Esimerkki"syövyttävästä strategiasta": Ukrainan armeijan julkaisemalla videolla rautatiesilloilla räjähtää 0:24
Esimerkki "syövyttävästä strategiasta": Ukrainan armeijan julkaisemalla videolla rautatiesilloilla räjähtää.

Venäjän epäonnistumisista Ukrainan sodassa on puhuttu paljon. Eläköitynyt australialainen kenraalimajuri Mick Ryan muistuttaa Twitterissä, että merkittävä syy Venäjän epäonnistumiseen on Ukrainan onnistunut strategia.

Ukrainan sodan aikana Venäjä on jatkuvasti joutunut pienentämään tavoitteitaan.

Kiovan, Harkovan ja muiden suurkaupunkien valloitus epäonnistui. Itä-Ukrainan jättimotin sijaan nyt on alettu puhua Sjeverodonetskin pikkupiirityksestä.

– Ukraina on valinnut yksinkertaisen sotilasstrategian: Syövytyksen, eläköitynyt kenraalimajuri Ryan toteaa.

Ryanin mukaan Ukrainan toiminnan ajatuksena on syövyttää Venäjän fyysinen, moraalinen ja älyllinen kyky taistella ja voittaa Ukrainassa.

Valittu strategia näkyy sekä taistelukentällä että tiedonvälityksessä, jossa Ukraina on presidentti Volodymyr Zelenskyin johdolla pärjännyt Kremliä selvästi paremmin sodan ensihetkistä lähtien.

– Syövytysstrategian myötä Ukraina hyökkää sinne, missä venäläiset ovat heikkoja, Ryan arvioi.

Videolla räjähtävä täsmäesimerkki

Twitter-ketjussaan ja artikkelissaan Ryan toteaa Ukrainan järjestelmällisesti hyökänneen armotta vastapuolen armeijan heikoimpia kohtia vastaan.

Yksi tällainen isku on nähtävillä jutun alussa olevalla videolla, jossa Ukrainan hyökkäys väitetysti tuhoaa rautatieyhteyksiä. Video on Ukrainan armeijan jakama ja sen mukaan tuhotut rautatiesillat sijaitsevat Sjeverodonetskin ja Rubiznen välillä. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

Saatavilla olevien tietojen perusteella videoitu isku ei suoranaisesti aiheuttanut tappiota venäläisjoukoille.

Siitä huolimatta sillan tuhoutuminen on Venäjälle merkittävä tappio, joka hidastaa etenemistä ja pahentaa jo olemassa olevia ongelmia. Raskas kalusto, kuten panssarivaunut, siirtyvät pitkät matkat tyypillisesti junilla. Venäjän köhinyt huolto taas on ollut yksi Kremlin kesto-ongelmista Ukrainassa.

– Ukraina hyökkää viestintää, logistiikkaa, selustaa, tykkejä ja sodanjohtoa vastaan, Ryan luettelee.

Sodan aikana Venäjä on useaan otteeseen joutunut myöntämään kenraalien menehtyneen taistelukentällä.

Ryan käyttää esimerkkinä Kiovan taistelua. Siinä Ukraina Ryanin mukaan syövytti Venäjän pohjoisen hyökkäyksen sisältäpäin ja pakotti sen vetäytymään.

– Myös idässä Ukraina on hyökännyt Venäjän logistiikkaa vastaan, vaikka venäläiset ovatkin liikkuneet varovaisemmin, Ryan sanoo.

Jo sodan ensiviikkojen aikana alkoi rintamalta levitä raportteja, joiden mukaan Venäjä on alkanut vartioida huoltoyhteyksiään taisteluhelikoptereilla. Tarkkaa tietoa ei ole, miten paljon tällä on ollut vaikutusta Ukrainan kykyyn iskeä niitä vastaan.

Myös Ukrainan rajan läheisyydessä Venäjän puolella on räjähtänyt muun muassa polttoainevarastoissa. Ukraina ei ole sen enempää myöntänyt kuin kieltänytkään olevansa vastuussa tulipaloista.

Kenraali: Seuraava takaisku voi romahduttaa Venäjän moraalin

Torninsa menettänyt panssarivaunu on yksi Ukrainan sodan vakikuvista. Eläköityneen kenraalimajuri Ryanin mukaan vähemmän näyttävät iskut "kriittisiä tukitoimia", kuten pioneereja ja tiedustelulennokkeja vastaan, ovat niin ikään merkittäviä Ukrainan sotamenestyksen kannalta.

Ukraina ei ole syövyttänyt vain Venäjän fyysistä taistelukykyä, Ryan sanoo.

– Fyysisen maailman tapahtumat vaikuttavat Venäjän moraaliin, jota taistelukentän tappiot, huolto-ongelmat ja vetäytymiset syövyttävät, Ryan katsoo.

– Jos huonolle moraalille ja kurille ei tehdä jotain, niin siitä voi tulla laajalle leviävä ongelma armeijassa, Ryan jatkaa.

Ryanin mukaan ukrainalaiset ovat hitaasti syövyttäneet Venäjän "halun taistella". Arviolta pataljoonan tuhonnut Donetsjoen katastrofaalinen ylitysyritys on esimerkki siitä, miten syövyttäminen on laskenut Venäjän kykyä arvioida riskejä.

– Uusi suuri takaisku taistelukentällä voisi aiheuttaa venäläissotilaiden moraalin täydellisen romahtamisen, Ryan sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat