Mara: Katastrofi tulee, jos anniskelu loppuu ennen kello yhtä yöllä – kaljahanojen sulkemisaika ratkaisevaa yöravintoloiden tulevaisuudelle

2:12
Ravintola-alan tulevaisuudesta on oltu huolissaan koko koronakriisin aikana.

Hallitus päättää tiistaina, miten ravintoloiden toimintaa rajoitetaan, jotta korontartuntoja voidaan entistä paremmin ehkäistä.

Hallitus todennäköisesti aikaistaa ravintoloiden sulkemisaikaa sekä anniskelun lopettamisaikaa.

Yöravintolat kokevat kovan iskun, jos anniskelu päättyy jo aikaisemmin kuin kello yksi yöllä. Tämä olisi matkailu- ja ravintola-alan edunvalvojan Mara ry:n mielestä katastrofi.

– Olemme arvioineet, että jos anniskelu loppuisi kello yhdeltä ja ravintolat suljettaisiin kello kahdelta, niin se mahdollistaisi jollain tavalla kannattavan liiketoiminnan, mutta kaikki sitä aikaisemmat ajat ovat alalle katastrofi, Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Hallituksen uudet rajoitustoimet ovat joka tapauksessa ikävä uutinen yöravintoloille.

– Kyllä se yöravintoloille on kova isku, koska niissä tulos tehdään käytännössä perjantai- ja lauantai-iltoina. Silloin on muutamia tunteja, jolloin asiakkaita on, Lappi muistuttaa.

Mitä seurauksia voi olla siitä, jos anniskelu loppuu jo aiemmin kuin yhdeltä yöllä?

– Uskon, että monet yöravintolat miettivät sitä, aukaisevatko oviaan lainkaan. Kun tulee liian lyhyitä tarjoiluaikoja niin työntekijät saavat vain muutaman tunnin työvuoroja. Ei ole järkevää tulla vain muutaman tunnin takia töihin työttömyyskorvauksen piiristä, Lappi pohtii.

Ravintolat valvottuja, mökit eivät

Jos kovia rajoituksia tulee ja ne jatkuvat pitkään, uhkana on Lapin mukaan se, että alalla tehdyt lomautukset muuttuvat irtisanomisiksi. Monet ravintola-alan yritykset ovat jo valmiiksi vaikeuksissa.

Ravintola-alaa kismittää lisäksi se, että aikaisemmat sulkemisajat johtavat todennäköisesti siihen, että juhlinta siirtyy paikkoihin, joissa ei ole virallista valvontaa.

– Yhä useammat juhlat pidetään paikoissa, joissa ei ole vastuullista järjestäjää, anniskeluvalvontaa eikä myöskään koronavalvontaa. Juhlat menevät täysin valvomattomiin piireihin, kuten mökeille. Ravintoloita on helpompi säädellä. Tämä on ärsyttänyt meidän jäsenyrityksiämme erittäin paljon, Lappi kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja