Mainos

Malta jätti eurohakemuksensa

Malta aikoo sirtyä euron käyttäjäksi ensi vuoden alussa. Slovenia on edellinen euroon siirtynyt maa.

Malta jätti virallisen euroalueen jäsenyyshakemuksen Euroopan unionille. Maltasta tulee neljästoista euromaa, jos sen todetaan täyttävän talous- ja rahaliiton jäsenyysehdot. Hakemuksen mukaan Malta siirtyy yhteisvaluutta euron käyttäjäksi ensi vuoden alussa ja luopuu kansallisesta valuutastaan liirasta.

-Olemme jättäneet talous- ja rahaliiton jäsenhakemuksen tänään, kertoi Maltan edustaja Brysselissä. Maltan hyväksyminen euromaaksi edellyttää, että sen todetaan täyttävän talous- ja rahaliiton hintatasoon, julkisen talouden alijäämään ja velkaan, korkotasoon ja valuutan ulkoiseen arvoon liittyvät lähentymiskriteerit.

Maltan pääministeri Lawrence Gonzi sanoi, että Malta täyttää lähentymisehdot ja kertoi maan valmistelevan jäsenyyshakemusta. EU:n jäseneksi vuonna 2004 liittyneistä maista Slovenia otti euron käyttöön ensimmäisenä vuoden alussa.

Maltan liira on ollut valuuttakurssimekanismi ERM II:ssa toukokuusta 2005 lähtien. Euron käyttöönotto edellyttää kahden vuoden jäsenyyttä ERM:ssä. Liiran keskuskurssi euroon nähden on 0,429300.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.