Mainos

Makedoniassa väkivaltaiset vaalit

Väkivaltaisuuksilta ei ole vältytty Makedoniassa eilen pidetyissä presidentinvaaleissa. Hallitsevan puolueen edustaja ampui pääoppositiopuolueen edustajaa jalkaan Kumanovossa, oppositiopuolueesta kerrottiin. Poliisilähteiden mukaan kahden kilpailevan pääpuolueen aktivistit ottivat yhteen myös Moranen kylässä Skopjen ulkopuolella. Velestan kylässä aseistettu aktivisti uhkaili Demokraattinen vaihtoehto -puolueen vaalikomissioon kuuluvia jäseniä ja pakotti heidät lähtemään paikallisesta vaalikeskuksesta.

Makedonialaiset äänestivät eilen presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Ensimmäisen kierroksen suurimmaksi ääniharavaksi näyttäisi nousevan parlamentin puhemies Tito Petkovski. Petkovski on saanut äänistä 35,5 prosenttia, kun äänistä on laskettu 76 prosenttia. Arvioiden mukaan Petkovskin pahin kilpailja on maan apulaisulkoministeri Boris Trajkovski. Jos Petkovskin äänimäärä ei riitä voittoon vaalien ensimmäisellä kierroksella, seuraavan kerran äänestetään tämän kuun 14. päivänä.

Makedonian presidentinvaaleissa on kuusi ehdokasta, jotka kilpailevat keskenään eläkkeelle jäävän 82-vuotiaan presidentin Kiro Gligorovin paikasta. Ensimmäisiä virallisia tuloksia vaaleista odotetaan myöhemmin tänään. Kaikki presidenttiehdokkaat ovat luvanneet johtaa maan ulos Kosovon sodan aiheuttamasta taloudellisesta kriisistä. Ehdokkaat ovat painottaneet myös aikaisempaa läheisempiä suhteita Euroopan unioniin ja Natoon sekä takeita siitä, että maan slaavi- ja albaanikansojen välinen hienovarainen tasapaino tullaan säilyttämään.

Makedoniasta tuli Kosovon sodan jälkeen yksi Kosovoon matkaavien Naton maajoukkojen pääasiallisista kulkureiteistä sen jälkeen, kun Naton ilmaiskut loppuivat aikaisemmin tänä vuonna. Makedonia tarjosi sodan aikana suojaa 300 000 albaanipakolaiselle. Maan taloudellinen toiminta lamaantui ja potentiaaliset ulkomaiset sijoittajat katosivat. Makedonia saavutti itsenäisyyden Jugoslaviasta vuonna 1991.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.