Mäenlaskusta paastoon

Ensi sunnuntaina vietetään laskiaissunnuntaita. Laskiainen on kolmen päivän pituinen, ja siitä alkaa valmistautuminen paastoon. Juhla päättyy laskiaistiistaihin, jolloin perinteisesti lasketaan mäkeä. Laskiaista seuraa tuhkakeskiviikko, josta alkaa suuri, 40 päivän paasto.

Kielentutkijoiden mukaan laskiaisen nimi tulee "laskeutumisesta paastoon", ei mäenlaskusta. Laskiaistiistain mäenlasku on suomalainen vastine katolisten maiden karnevaaleille.

Tuhkakeskiviikon nimitys johtuu siitä, että ennen vanhaan tänä keskiviikkona tehtiin kirkossa tuhkasta risti ihmisten otsaan, kun he tulivat pyytämään anteeksi syntejään.

Nelikymmenpäiväisestä pääsiäistä edeltävästä paastosta on tietoja 300-luvulta. Uskonpuhdistajat eivät kieltäneet paaston merkitystä, mutta luterilaisten paastoaminen on käynyt harvinaiseksi. Viime aikoina paasto on nousut luterilaisessakin kirkossa esille.

Kristillisen käsityksen mukaan paasto on pidättäytymistä ja keskittymistä sekä hengellistä valmistautumista. Suuressa paastossa valmistaudutaan pääsiäiseen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat