Kiina näyttäytynyt neuvotteluissa neutraalina osapuolena, Macron korostaa Kiinan vaikutusvaltaa rauhan rakentamisessa – MTV seurasi sotaa

Ukraina haluaa Naton jäseneksi, mutta Nato ei halua sodan osapuoleksi 1:45
Katso myös: Ukraina haluaa Naton jäseneksi, mutta Nato ei halua sodan osapuoleksi

Tämä seuranta on päättynyt. Tuoreeseen 07. huhtikuuta seurantaan pääset tästä.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 6. huhtikuuta 2023.

  • EU-komission puheenjohtajan Von der Leyenin mukaan Kiinan sotilaallinen apu Venäjälle heikentäisi merkittävästi EU:n ja Kiinan suhteita
  • Diplomaattilähde AFP:lle: Kiinan presidentti Xi sanoo olevansa valmis soittamaan Zelenskyille 
  • Ranskan Macron pyrkii kääntämään Kiinan pään Ukrainan suhteen
  • Venäjän puolustusministeriön rakennuksessa Moskovassa syttyi tulipalo keskiviikkoiltana
  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.15: Kiina näyttäytynyt neuvotteluissa neutraalina osapuolena, Macron korostaa Kiinan vaikutusvaltaa rauhan rakentamisessa

Kiinan presidentti Xi on korostanut tänään torstaina neuvotteluissa Ranskan ja EU-komission johtajien kanssa kannattavansa Venäjän ja Ukrainan välisiä rauhanneuvotteluja ja vastustavansa ydinaseiden tuomista mukaan sotaan.

Ranskan presidentti Macron on korostanut Kiinan roolia mahdollisena rauhan rakentajana.

– Tiedän, että voin luottaa siihen, että saatte Venäjän järkiinsä ja kaikki neuvottelupöytään, korosti Macron.

Ranskalaisen diplomaattilähteen mukaan Xi kertoi tapaamisessa Macronille olevansa valmis soittamaan Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille, kun sopiva aika koittaa. Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäyssotaa vaan pysynyt neutraalina.

Lähde: STT

16.52: Von der Leyen: Kiinan sotilaallinen apu Venäjälle heikentäisi merkittävästi EU:n ja Kiinan suhteita

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan Kiinan sotilaallinen apu Venäjälle heikentäisi merkittävästi EU:n ja Kiinan suhteita. Pekingissä vieraileva von der Leyen muistutti, että hyökkäyssotaa käyvän maan aseistaminen on kansainvälisen oikeuden vastaista.

Von der Leyen tapasi aiemmin päivällä muun muassa presidentti Xi Jinpingin. EU-komission johtaja kertoi olevansa tyytyväinen Kiinan voimakkaaseen kantaan ydinaseiden käyttöä vastaan sodassa Ukrainassa.

Von der Leyen sanoi toivovansa, että Kiina myötävaikuttaisi "oikeudenmukaiseen rauhaan", joka perustuu Ukrainan alueellisen koskemattomuuden kunnioittamiseen.

Lähde: STT

16.48: Diplomaatti AFP:lle: Kiinan presidentti Xi sanoo olevansa valmis soittamaan Zelenskyille 

Kiinan presidentti Xi Jinping on sanonut olevansa valmis soittamaan Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille, kertoo ranskalainen diplomaattilähde. Xi on kertonut asiasta Ranskan presidentille Emmanuel Macronille Kiinassa kaksikon tapaamisessa, jossa myös diplomaattilähde on ollut paikalla.

Lähteen mukaan Macron on painostanut Kiinaa olemaan toimittamatta Venäjälle mitään, mitä Venäjä voisi hyödyntää sotiessaan Ukrainassa. Länsimaissa on pelätty, että Kiinan johto suunnittelee asetoimituksia Venäjälle.

Lähde: STT 

14.49: Brittitiedustelu ja MT: Venäjä on antanut potkut kenraalille, joka hävisi "sodan suurimman tankkitaistelun"

Kenraalieversti Rustam Muradov on erotettu tehtävästään Venäjän itäisen sotilaspiirin komentajana, kertovat lähteet itsenäiselle venäläismedialle Moscow Timesille (MT). Britannian puolustusministeriön tiedustelupäivityksen mukaan potkut ovat "hyvin todennäköiset".

MT nojaa uutisoinnissaan kahteen nimettömään lähteeseen Venäjän puolustusministeriöstä. Venäjän puolustusministeriö ei heti vastannut MT:n kommenttipyyntöön.

Brittitiedustelu puolestaan sanoo perustavansa arvionsa väitteisiin, jotka on esitetty venäläisessä sosiaalisessa mediassa. Käytännössä kyse lienee Venäjä-mielisten sotakommentaattoreiden tiedoista. Sotakommentaattorit ovat olleet sodan mittaan hyvin kartalla venäläiskomentajien potkuista.

Muradovista on muotoutunut Venäjän laajalti epäonnistuneeksi tulkitun talvihyökkäyksen symboli ja sylkykuppi. Hän johti venäläisjoukkojen hyökkäystä Vuhledarin suunnalla, jossa ukrainalaissotilaiden mukaan käytiin "sodan suurin tankkitaistelu".

10.28: Videot paljastavat tuhoisan aseen käytön: Venäjä iskee Bahmutissa nyt termobaarisilla pommeilla

Venäjän on videoitu käyttävän termobaarisia pommeja ampuvia TOS-1 tai TOS-1A -asejärjestelmiä Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutissa.

Videoiden perusteella vaikuttaa siltä, että termobaarisilla pommeilla on isketty kaupungiympäristössä. Venäjä ja Ukraina ovat taistelleet kuukausien ajan sekä Bahmutin kaupungissa että sen ympäristössä.

Bahmutissa TOS-1A-raketinheittimet ovat mahdollisesti Venäjän laskuvarjojääkärien käytössä, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW:n mukaan tiedossa on, että viime aikoina Venäjän laskuvarjojääkärit ovat saaneet käyttöönsä TOS-1A-järjestelmiä. Varmuutta siitä, kenen alaisuudessa Bahmutissa operoivat termobaariset aseet ovat, ei ole.

Ainakin 76. ja 106. kaartin laskuvarjodivisioonan tiedetään taistelevan yhdessä Wagner-palkkasotilasryhmän kanssa Bahmutissa.

Lue lisää: Videot paljastavat tuhoisan aseen käytön: Venäjä iskee Bahmutissa nyt termobaarisilla pommeilla

Venäjän termobaarisen pommin jälkeä Bahmutin keskustassa 0:23
Wagner-ryhmään linkitetyllä Telegram-kanavalla 5.4. jaettu video termobaarisen pommin käytöstä Bahmutin keskustassa.

10.15: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 390 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 390 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kaksi panssarivaunua, kahdeksan panssariajoneuvoa ja seitsemän tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

9.44: Zelenskyin neuvonantaja: Ukraina on valmis neuvottelemaan Krimistä, jos armeija yltää niemimaan rajoille

Ukraina on valmis keskustelemaan Venäjän kanssa Krimin tulevaisuudesta, jos ukrainalaisjoukot onnistuvat etenemään Venäjän miehittämän niemimaan rajoille, kertoo Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Andriy Sybiha brittilehti Financial Timesille.

Sybiha lisäsi, ettei diplomaattisen ratkaisun mahdollisuus sulje pois sitä vaihtoehtoa, että Ukraina yrittää vallata Krimin takaisin aseellisin keinoin.

Länsimaiset sotilasasiantuntijat ovat olleet skeptisiä Ukrainan kyvystä vallata Krimin niemimaa takaisin asevoimin. Aiemmin tällä viikolla amerikkalaislehti Washington Post julkaisi kuvia puolustusasemista, joita Venäjä on Krimille rakentanut.

Presidentti Zelenskyi on moneen kertaan todennut, että rauha Venäjän kanssa voidaan solmia vasta, kun kaikki Venäjän miehittämät alueet ovat jälleen Ukrainan hallussa. Nämä lausunnot ovat sisältäneet myös Krimin.

Ukraina ja Venäjä eivät tällä hetkellä tiettävästi käy rauhanneuvotteluja. Jonkinlainen neuvotteluyhteys on olemassa, sillä vankeja maat ovat toistuvasti vaihtaneet.

Ukrainan odotetaan aloittavan vastahyökkäyksensä kevään tai alkukesän aikana. Todennäköisimpänä iskusuuntana on eri arvioissa pidetty Etelä-Ukrainaa.

8.57: Yhdysvallat alkaa valmistaa Abrams-panssarivaunuja Ukrainalle

Yhdysvallat alkaa valmista M1A1 Abrams -panssarivaunuja Ukrainan armeijan käyttöön, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö Kyiv Postin mukaan.

Asiaan liittyen Yhdysvallat on allekirjoittanut 27,1 miljoonan dollarin sopimuksen amerikkalaisen sotilasajoneuvoja valmistavan General Dynamics Land Systemsin kanssa.

Tiedossa ei ole, kuinka pitkäaikaisesta sopimuksesta on kyse tai kuinka paljon panssarivaunuja Ukrainalle on tarkoitus valmistaa.

7.50: Ukrainalla on kovat paineet vastahyökkäykseen, mutta läpimurtojen tekeminen on vaikeaa

Ukrainan odotetaan lähtevän kevään aikana vastahyökkäykseen valtaamaan Venäjän miehittämiä alueita, mutta läpimurtojen saavuttaminen voi olla vaikeaa, arvioi tutkija.

Sotatieteiden dosentti, Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö sanoo, että Ukrainalla on sekä oman kansan että läntisten tukijoiden puolelta valtavat paineet hyökkäykseen.

Hänen mukaansa pahin skenaario on se, että Ukraina kärsii hyökkäyksessä valtavat tappiot mutta rintamalinja ei juuri etene. Käihkön mukaan myös tällaiseen skenaarioon kannattaa varautua.

Ilmeisimpänä hyökkäyssuuntana hän pitää etelää, mutta siellä Venäjä on ehtinyt varautua hyökkäykseen ja linnoittaa puolustuslinjoja.

6.04: Macron pyrkii kääntämään Kiinan pään Ukrainan suhteen

Kiinassa vierailulla olevan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin odotetaan tänään tapaavan Kiinan presidentin Xi Jinpingin.

Presidentit keskustelevat muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Kiina ei ole länsimaiden tapaan tuominnut Venäjän toimintaa, vaan pysynyt neutraalina. Lännessä on myös huolettanut se mahdollisuus, että Kiina tarjoaisi aseapua Venäjälle sen hyökkäyssodassa Ukrainaan.

Macronin kansliasta kerrottiin jo viime viikolla, että presidentti aikoo vierailullaan varoittaa Kiinan presidenttiä seurauksista, joita Venäjän liiallisesta tukemisesta olisi Kiinalle.

– Kiina on ainoa maa maailmassa, joka pystyy vaikuttamaan välittömästi ja radikaalilla tavalla konfliktin kulkuun, suuntaan tai toiseen, Macronin kanslian nimettömänä pysytellyt virkamies kertoi medialle.

Hänen mukaansa Macron aikoo tehdä Ranskan linjan selväksi Xille, mutta pyrkii kuitenkin esittämään asian pehmeämmin kuin Yhdysvallat, jonka retoriikka Kiinaa kohtaan on usein hyökkäävämpää.

Valkoisen talon mukaan Macron myös keskusteli vierailustaan etukäteen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa.

Kiinassa Macronin kanssa vierailee myös EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Eilen Macron totesi, että Kiinalla on "merkittävä rooli" rauhan saamisessa Ukrainaan.

– Kiina, jolla on läheiset suhteet Venäjään, voi näytellä (rauhassa) merkittävää roolia, hän totesi.

Tapaamisen aiheena ovat myös Kiinan ja EU:n väliset kauppasuhteet.

Macron aloitti vierailunsa Kiinassa eilen. Kyseessä on Macronin ensimmäinen vierailu Kiinassa neljään vuoteen.

KESKIVIIKKO 5.4.

21.58: Putin syyttää länttä osallisuudesta terroristisiin iskuihin Venäjällä

Venäjän presidentti Vladimir Putin syytti keskiviikkona Venäjän turvallisuusneuvoston kokouksessa "läntisiä tiedustelupalveluita" osallisuudesta terrorismiin Venäjällä.

– Terrori-iskuja iskuja tapahtuu paljon valtion viranomaisia, lain toimeenpanijoita, journalisteja, julkisuuden henkilöitä ja opettajia vastaan, Putin sanoo.

Putinin mukaan Venäjää vastaan terroristisia iskuja tekeviä henkilöitä toimii myös Ukrainan alueilla, jotka on liitetty osaksi Venäjää.

– Meillä on syytä uskoa, että lännen tiedustelupalveluita on osana tällaisen sabotaasin ja terrori-iskujen valmistelemista, hän lisäsi.

Terrorismilla Putin viittasi sunnuntaina tapahtuneeseen räjähdykseen pietarilaisessa kahvilassa, jossa haavottui noin 30 henkilöä. Ainakin 6 heistä loukkaantui vakavasti. Iskussa menehtyi äärinationalistiksi kuvailtu venäläinen sotabloggaaja Maksim Fomin. Fomin tunnettiin julkisuudessa nimellä Vladlen Tatarsky.

Tatarskylla oli jopa satoja tuhansia seuraajia viestipalvelu Telegramissa.

Iskusta epäilty 26-vuotias Daria Trepova pidätettiin maanantaina Venäjällä. Trepovan sanotaan vieneen kahvilaan pienoisveistoksen, joka oli täynnä räjähteitä.

Venäjä on syyttänyt tapahtuneesta myös Ukrainan turvallisuuspalvelua ja sen agentteja. Venäjän Venäjän federaation tutkintakomitea kertoi aloittaneensa tapauksesta murhatutkinnan.

Asiasta uutisoi CNN.

Lisää keskiviikon uutisia Venäjän hyökkäyssodasta tässä artikkelissa.

Lue myös:

    Uusimmat