Wagner-pomo väittää: 70 prosenttia Bahmutista on Wagnerin hallussa – MTV seurasi sotaa

Spekulaatiot leviävät: Vierailiko vale-Putin Ukrainassa? 0:42
Spekulaatiot leviävät: Vierailiko vale-Putin Ukrainassa?

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 20. maaliskuuta 2023. Tiistain seuranta löytyy täältä.

  • ISW: Venäjän kevythyökkäys todennäköisesti taputeltu
  • Kansainvälinen tuomioistuin antoi Putinista pidätysmääräyksen
  • Ukraina: Venäjä hyökkäsi aiemmin 90–100 kertaa päivässä, nyt 20–29
  • Presidentti Putin on vieraillut Krimin niemimaalla ja Mariupolissa
  • Lähteet Politicolle: Ukraina hyökännee toukokuussa
  • CNN: Venäläisjoukot päässeet pudonneen yhdysvaltalaiskoneen luo Mustallamerellä
  • Sotilasasiantuntija: Venäjältä on kuollut 800 sotilasta jokaista edettyä kilometriä kohti Bahmutissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

20.40: USA kehottaa Xi Jinpingin vetoamaan Venäjällä rauhan puolesta

Valkoinen talo toivoo Kiinan presidentin Xi Jinpingin kehottavan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kunnioittamaan Ukrainan itsemääräämisoikeutta ja lopettamaan Venäjän sodan Ukrainaa vastaan.

Yhdysvaltain puolustusministeriön tiedottaja John Kirby kertoi Reutersin mukaan toimittajille maan olevan huolissaan siitä, että Moskovassa parhaillaan matkalla oleva Xi toistaa vaatimuksia tulitausta, joka jättää Venäjän joukot Ukrainan suvereenin alueen sisälle.

18.48: Ukrainan turvallisuuspalvelun entistä aluejohtajaa epäillään maanpetoksesta – uskoi venäläisten voittoon 

Ukrainassa turvallisuuspalvelu SBU:n entinen aluejohtaja Harkovassa on syytettynä maanpetoksesta. Asiasta Telegramissa kertovan tutkintaviranomaisen mukaan ex-johtajaa uhkaa elinkautinen tuomio.

Tutkinnan mukaan miehen epäillään osallistuneen alueen puolustuksen sabotointiin sen sijaan että hän olisi pyrkinyt suojaamaan aluetta viholliselta.

Suuri osa Venäjän rajalla sijaitsevasta Harkovan alueesta oli Venäjän miehittämä hyökkäyssodan alusta syyskuuhun asti. Tutkinnan tekijät sanovat, että epäilty uskoi Venäjän hyökkäyksen onnistuvan ja toivoi Venäjän viranomaisten kohtelevan häntä suotuisasti puolustuksen sabotoinnin vuoksi.

Epäiltyä syytetään esimerkiksi asemansa jättämisestä luvatta sotatilalain aikana sekä henkilöstön lähettämisestä kotiin laittomasti. Lisäksi hänen sanotaan tahallisesti järjestäneen Venäjän joukoille mahdollisuuden ottaa haltuunsa aseita ja suojavälineitä turvallisuuspalvelun tiloista.

Tapausta on määrä käsitellä oikeudessa.

17.19: Wagner-pomo väittää: 70 prosenttia Bahmutista on Wagnerin hallussa

Palkkasotilasryhmittymä Wagnerin pomo Jevgeni Prigozhin väittää, että Wagner on ottanut 70 prosenttia Bahmutin kaupungista hallintaansa.

Ukrainan armeija ja Wagner ovat käyneet verisiä taisteluja Bahmutin hallinnasta jo pitkään. 

Prigozhin kertoi myös Venäjän puolustusministeriölle, että Ukraina aikoo ajoittaa odotetun vastahyökkäyksensä maaliskuun lopulle. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

15.58: Putin: Olemme kateellisia Kiinan kehitykselle

Venäjän ja Kiinan presidentit Vladimir Putin ja Xi Jinping ovat tavanneet Moskovassa. Kumpikin ylisti toista hyväksi ystäväkseen ja Xi kertoi olevansa hyvin iloinen vierailustaan Venäjälle.

– Olemme hieman kateellisia Kiinan nopealle kehitykselle. Kiina on kyennyt tekemään valtiosta vahvemman, Putin totesi.

Putinin mukaan Venäjä arvioi Kiinan ehdotusta Ukrainan rauhansuunnitelmasta suurella kunnioituksella. Putin toisti Venäjän aiemman lausunnon, että se on valmis rauhanneuvotteluihin Ukrainan kanssa omilla ehdoillaan.

Xin mukaan on erityisen tärkeää, että Venäjällä ja Kiinalla on toimiva suhde, sille on looginen tilaus myös historian takia. Xin mukaan on selvää, että Venäjän kansa tukee Putinia vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

15.42: Welt: Britannia valmis korvaamaan Puolan Ukrainalle luovuttamat hävittäjät

Britannian hallitus on valmis korvaamaan Puolalle Ukrainalle luovutettavat hävittäjät, kertoo Britannian puolustusministeriön valtiosihteeri James Heappey saksalaislehti Weltin haastattelussa.

Heappeyn mukaan Britannia on valmis menettelemään hävittäjien kohdalla samalla tavalla kuin Puolan luovuttaessa T-72-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, jolloin Britannia paikkasi näiden jättämää aukkoa lähettämällä Puolalle Challenger-2-tankkejaan.

Puola on luovuttamassa Ukrainalle MiG-29-hävittäjiä. Heappeyn mukaan Puola ei kuitenkaan ole vielä pyytänyt Britannialta tukea näiden korvaamiseen. Puolan lisäksi myös Slovakia on luovuttamassa samoja koneita Ukrainalle.

MiG-29 on Neuvostoliitossa 1980-luvulla käyttöön otettu hävittäjä, jonka käytöstä ukrainalaispiloteilla on valmiiksi kokemusta.

12.30: Kreml vahvistaa, että Xi ja Putin keskustelevat Kiinan rauhansuunnitelmasta Ukrainaan

Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelevat Moskovassa tavatessaan Kiinan rauhansuunnitelmasta Ukrainan sodan päättämisestä, vahvisti Kremlin edustaja maanantaina.

–  Tavalla tai toisella Kiinan Ukrainaa varten laatiman suunnitelman kysymyksiä tullaan käsittelemään neuvotteluissa. Presidentti Putin tulee antamaan kattavan selvityksen Venäjän kannoista, vakuutti Kremlin edustaja Dmitri Peskov toimittajille.

Peskov syytti myös jälleen Yhdysvaltoja Ukrainan sodan kiihdyttämisestä.

–  Yhdysvallat pitää kiinni kannastaan, jonka tavoitteena on kiihdyttää konfliktia, luoda esteitä taistelujen intensiteetin alentamiselle ja jatkaa aseiden toimittamista Ukrainaan, Peskov luetteli.

Lue aiheesta enemmän täältä

12.18: Xi Jinping on saapunut Moskovaan

Kiinan presidentti Xi Jinping on saapunut Moskovaan kolmepäiväiselle vierailulle, kirjoittaa Reuters. 

10.01: ISW: Venäjän keväthyökkäys todennäköisesti taputeltu

Ukrainan sotilasviranomaisten mukaan Venäjän hyökkäysten tahti on hiljentynyt viime aikoina. 

Ukrainan itäisten joukkojen tiedottajan mukaan Venäjä ei kyennyt kasaamaan riittävästi joukkoja odotettuun suureen hyökkäykseen Donbassissa.

Tiedottajan mukaan Ukrainan nykyisiä hyökkäyksiä ei voida kutsua "suureksi strategiseksi operaatioksi". Venäjä ei ole pystynyt saavuttamaan edes taktisen tason tavoitettaan eli Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungin valtausta, tiedottaja totesi.

Viimeisen kolmen viikon aikana Venäjä tosin on onnistunut hiljalleen etenemään Donetskin alueen Avdiivkan kaupungin ympäristössä, Britannian puolustusministeriö arvioi. Avdiivka sijaitsee vajaat 100 kilometriä koilliseen Vuhledarista, jossa Venäjä on kärsinyt katastrofaaliseksi kuvailtuja tappioita alkuvuodesta.

Amerikkalaisen ajatushautomo Institute for the Study of Warin päätelmä on, että Venäjän keväthyökkäys on lähellä kulminoitumistaan.

Hyökkäyksen kulminoituminen tarkoittaa hetkeä, jolloin hyökkäävällä osapuolella ei ole enää kykyä menestyksekkäästi jatkaa operaatiotaan. Tätä on tyypillisesti pidetty erinomaisena hetkenä vastahyökkäykselle, jos puolustavalla osapuolella on sellaiseen voimavaroja.

8.56: Brittitiedustelu: Venäjä on hyväksynyt, ettei se saavuta tavoitteitaan lähiaikoina

Venäjä ei todennäköisesti kykene saavuttamaan tavoitteittaan Zaporizhzhjan alueella, mistä kielii se, että Venäjän miehityshallinto julisti kuluvan kuun alussa Melitopolin maakunnan pääkaupungiksi, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Venäjän miehityshallinnon mukaan kyseessä on tilapäinen toimi, kunnes Zaporizhzhjan kaupunki on saatu venäläisjoukkojen hallintaan. Venäjä ei kuitenkaan ole koskaan onnistunut miehittämään Zaporizhzhjan kaupunkia, joka sijaitsee noin 35 kilometrin päässä nykyisestä etulinjasta.

Melitopolin julistaminen pääkaupungiksi tarkoittaa Britannian puolustusministeriön mukaan sitä, että Venäjän hallinnon sisällä on hiljaisesti hyväksytty se, ettei aikaisemmin hyväksyttyjä päätavoitteita saavuteta lähitulevaisuudessa.

Zaporizhzhja on yksi neljästä Ukrainan maakunnasta, jotka Venäjä väitti liittäneensä itseensä syyskuun lopussa, vaikkei edes hallitse kaikkia alueita.

8.06: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 700 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 700 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa viisi panssarivaunua ja 16 panssariajoneuvoa.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.02: Ukraina väittää hyökänneensä Venäjän tukikohtiin

Ukrainan armeijan mukaan se on iskenyt useisiin Venäjän tukikohtiin viimeisen vuorokauden aikana.

Hyökkäykset tuhosivat muun muassa Venäjän ammusvaraston, Ukraina väittää.

Ukraina sanoo hyökänneensä venäläistukikohtiin ilmavoimilla, tykistöllä ja raketinheittimillä.

6.47: ISW: Ukraina teki onnistuneen vastahyökkäyksen Bahmutissa

Ukraina todennäköisesti teki paikallisen vastahyökkäyksen Bahmutin lounaispuolella, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Vastahyökkäksessä ei sikäli ole mitään poikkeuksellista, mutta viime päivinä Venäjällä on keskusteltu yhä enemmän Ukrainan mahdollisesta laajemmastakin vastahyökkäyksestä Bahmutin alueella.

Ukrainan Bahmutin alueen vastapiston arvioidaan olleen sikäli onnistunut, että sen katsotaan työntäneen venäläisjoukkoja kauemmas.

Yli 800 000 seuraajaa kerännyt Venäjä-mielinen sotakommentaattori Colonelcassad puolestaan väittää, että Ukraina kykenee laajempiinkin vastahyökkäyksiin.

Ajatushautomo ISW katsoo, että Venäjällä lisääntynyt keskustelu Ukrainan mahdollisesta vastahyökkäyksestä Bahmutin suunnalla viittaa siihen, etteivät he ole ollenkaan varmoja, pystyykö Venäjä pitämään aloitteen käsissään tällä alueella.

Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungista on taisteltu ankarasti kuukausia. Venäjä on vallannut kaupungista noin puolet, minkä lisäksi alueella olevat ukrainalaisjoukot ovat piiritysuhan alla.

Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungin ja sen ympäristön sotatilanne 19. maaliskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä, sininen Ukrainan.
Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungin ja sen ympäristön sotatilanne 19. maaliskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä, sininen Ukrainan.

6.24: Welt: Britannia valmis korvaamaan Puolan Ukrainalle luovuttamat hävittäjät

Britannian hallitus on valmis korvaamaan Puolalle Ukrainalle luovutettavat hävittäjät, kertoo Britannian puolustusministeriön valtiosihteeri James Heappey saksalaislehti Weltin haastattelussa.

Heappeyn mukaan Britannia on valmis menettelemään hävittäjien kohdalla samalla tavalla kuin Puolan luovuttaessa T-72-taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, jolloin Britannia paikkasi näiden jättämää aukkoa lähettämällä Puolalle Challenger-2-tankkejaan.

Puola on luovuttamassa Ukrainalle MiG-29-hävittäjiä. Heappeyn mukaan Puola ei kuitenkaan ole vielä pyytänyt Britannialta tukea näiden korvaamiseen. Puolan lisäksi myös Slovakia on luovuttamassa samoja koneita Ukrainalle.

MiG-29 on Neuvostoliitossa 1980-luvulla kehitetty hävittäjä, jonka käytöstä ukrainalaispiloteilla on valmiiksi kokemusta.

6.02: Kiinan presidentti Xi matkustaa Venäjälle ensimmäistä kertaa Ukrainan sodan alkamisen jälkeen

Kiinan presidentti Xi Jinping aloittaa tänään vierailunsa Venäjällä, missä ohjelmaan lukeutuu tapaamisia presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Kremlin mukaan Xin ja Putinin on määrä keskustella maiden strategisen yhteistyön ja kumppanuuden tiivistämisestä. Keskusteluissa nousee väistämättömästi tapetille myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, minkä suhteen Kiina on pyrkinyt luomaan itsestään kuvaa neutraalina osapuolena.

Xin vierailulla on maanantaina luvassa lounas Putinin kanssa. Tiistaina johtajat puolestaan käyvät viralliset neuvottelunsa.

5.45: EU:n ammusaloite tulee ulkoministerien pöydälle Brysselissä

Ulko- ja puolustusministerit hakevat tänään Brysselissä poliittista siunausta ammusaloitteelle, jota EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell ehdotti aiemmin tässä kuussa puolustusministerien epävirallisessa kokouksessa Tukholmassa.

Tarkoituksena olisi helpottaa Ukrainan ammuspulaa unionin jäsenmaiden omista varastoista ja hankkia ammuksia jäsenmaiden yhteishankinnoilla sekä lisätä puolustusteollisuuden kapasiteettia.

Suomesta Brysselissä ovat ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Kaksikon on lisäksi määrä tavata iltapäivällä Naton päämajassa puolustusliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg, minkä lisäksi Haavistolle on kaavailtu kahdenkeskeistä tapaamista muun muassa Unkarin ulkoministerin Peter Szijjarton kanssa.

22.59 Putin kehuu Kiinaa ja maan suhteita venäjään

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehuu Kiinan halukkuutta ottaa "rakentava rooli" Ukrainan sodan päättymisessä sekä sanoo Kiinan ja Venäjän suhteiden olevan historian parhaimmalla tolalla. Putinin näkemyksen mukaan maiden suhteet ylittävät nykyisellään myös kylmän sodan ajat.

Putin esittää kantanta kiinalaiselle sanomalehdelle kirjoitetussa artikkelissa, jonka Kreml julkaisi Kiinan presidentin Xi Jinpingin vierailun aattona. Xi matkustaa Venäjälle maanantaina.

21.43: FT: Räjähdysainepula vaikeuttaa Euroopan maiden tavoitteita toimittaa aseita Ukrainalle

Financial Times -lehden mukaan räjähdysainepula vaikeuttaa Euroopan maiden tavoitteita toimittaa aseita Ukrainalle. Asiasta kirjoittaa brittilehti Guardian.

Lehdelle puhuneiden sisäpiirilähteiden mukaan pulaa on ruudista, muoviräjähteistä ja TNT-räjähdysaineesta, mikä voi viivästyttää suunniteltua ammustuotannon lisäämistä jopa kolmella vuodella.

Eurooppa on luvannut täydentää Ukrainan asevarastoja ja nopeuttaa 155 millimetrin tykistökranaattien toimittamista.

Lehdessä arvioidaan, että Euroopan puolustusteollisuus ei välttämättä kykene vastaamaan odotettuihin tilauksiin Ukrainan osalta.

Lehdelle puhuneen saksalaisen virkamiehen mukaan ongelmana on se, että teollisuus "ei ole hyvässä kunnossa laajamittaiseen sotatuotantoon".

19.51: Kolme ihmistä kuoli ohjusiskussa Zaporizhzhjan alueella

Kolme ihmistä kuoli ja kaksi loukkaantui Venäjän sunnuntaina tekemässä ohjusiskussa Kamiansken kylään Zaporizhzhjan alueella Kaakkois-Ukrainassa, kertoo alueen aluehallinto Telegram-kanavallaan.

Zaporizhzhjan alue yksi neljästä alueesta, jotka Venäjän presidentti Vladimir Putin liitti laittomasti Venäjään viime syyskuussa järjestettyjen valekansanäänestysten jälkeen.

Länsimaat ja Ukraina ovat ilmoittaneet pitävänsä äänestyksiä tekaistuina.

Zaporizhzhjan alueella rintamalinjan lähellä sijaitsevia kyliä on pommitettu jatkuvasti viime vuoden maaliskuusta lähtien.

Lisää sunnuntain tapahtumista voit lukea täältä

Lue myös:

    Uusimmat