Ranskan presidentti Macron: Kiinan presidentin pitäisi saada Venäjä järkiinsä

EU odottaa Kiinan olevan yhteydessä Ukrainaan rauhanponnisteluissa 1:49
Ranskan ja EU-komission johtajien valtiovierailua Kiinassa on seurattu tiiviisti. Katso kooste Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa koskevien neuvottelujen etenemisestä.

Kiinan, Ranskan ja Euroopan komission johtajat ovat tänään neuvotelleet Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan kolmipäiväisen tapaamisensa yhteydessä. Kiinan presidentti Xi on korostanut tänään kannattavansa Venäjän ja Ukrainan välisiä rauhanneuvotteluja ja vastustavansa ydinaseiden tuomista mukaan sotaan.

– Tiedän, että voin luottaa siihen, että saatte Venäjän järkiinsä ja kaikki neuvottelupöytään, sanoi Kiinassa vierailulla oleva Ranskan presidentti Emmanuel Macron torstaina.

Xi Jingping otti Macronin vastaan Kiinan parlamenttitalossa, Mahtavassa kansan salissa, Pekingin keskustassa maiden kansallislaulujen soidessa. Valtiollinen CCTV-yhtiö julkaisi samaan aikaan raportin, jossa Xi ylisti Kiinan ja Ranskan "positiivisia ja vakaita" suhteita tilanteessa, jossa maailmassa on käynnissä "syviä historiallisia muutoksia".

Ranskalaisen diplomaattilähteen mukaan Xi kertoi tapaamisessa Macronille olevansa valmis soittamaan Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille, kun sopiva aika koittaa.

Macron aloitti vierailunsa Kiinassa keskiviikkona. Kyseessä on Macronin ensimmäinen vierailu Kiinassa neljään vuoteen.


Kiina pysynyt neutraalina neuvotteluissa

Kiina ei ole tuominnut Venäjän hyökkäyssotaa vaan pysynyt neutraalina. Lännessä on myös huolettanut mahdollisuus, että Kiina tarjoaisi aseapua Venäjälle sen hyökkäyksessä.

Pekingissä Macronin kanssa vierailevan EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan Kiinan sotilaallinen apu Venäjälle heikentäisi merkittävästi EU:n ja Kiinan suhteita. Hän muistutti, että hyökkäyssotaa käyvän maan aseistaminen on kansainvälisen oikeuden vastaista.

EU-komission johtaja kertoi olevansa tyytyväinen Kiinan voimakkaaseen kantaan ydinaseiden käyttöä vastaan sodassa Ukrainassa. Hän sanoi toivovansa, että Kiina myötävaikuttaisi "oikeudenmukaiseen rauhaan", joka perustuu Ukrainan alueellisen koskemattomuuden kunnioittamiseen.

Venäjä toppuutteli torstaina toiveita siitä, että Kiina voisi toimia välittäjänä rauhan löytämiseksi. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että tilanne Ukrainassa on monimutkainen eikä poliittiseen ratkaisuun ole tällä hetkellä edellytyksiä.

Lähde: STT

Lue myös:

    Uusimmat