Brittitiedustelu ja MT: Venäjä on antanut potkut kenraalille, joka hävisi "sodan suurimman tankkitaistelun"

Ukraina iski venäläisten tankkikolonnaan – videolla näkyy, kun suuri määrä panssarivaunuja tuhotaan 1:22
Tämä video potkut saaneen kenraali Muradovin johtamasta Vuhledarin taistelusta suututti monet Venäjä-mieliset sotakommentaattorit kehnolta näyttävien taktiikoidensa ja kovilta vaikuttavien tappioiden vuoksi. Ukrainan armeijan julkaisema video on helmikuulta 2023.

Kenraalieversti Rustam Muradov on erotettu tehtävästään Venäjän itäisen sotilaspiirin komentajana, kertovat lähteet itsenäiselle venäläismedialle Moscow Timesille (MT). Britannian puolustusministeriön tiedustelupäivityksen mukaan potkut ovat "hyvin todennäköiset".

MT nojaa uutisoinnissaan kahteen nimettömään lähteeseen Venäjän puolustusministeriöstä. Venäjän puolustusministeriö ei heti vastannut MT:n kommenttipyyntöön.

Brittitiedustelu puolestaan sanoo perustavansa arvionsa väitteisiin, jotka on esitetty venäläisessä sosiaalisessa mediassa. Käytännössä kyse lienee Venäjä-mielisten sotakommentaattoreiden tiedoista. Sotakommentaattorit ovat olleet sodan mittaan hyvin kartalla venäläiskomentajien potkuista.

Muradovista on muotoutunut Venäjän laajalti epäonnistuneeksi tulkitun talvihyökkäyksen symboli ja sylkykuppi. Hän johti venäläisjoukkojen hyökkäystä Vuhledarin suunnalla, jossa ukrainalaissotilaiden mukaan käytiin "sodan suurin tankkitaistelu".

MT:lle puhuneen lähteen mukaan Vuhledarin taistelun ja Muradovin potkujen välillä oli suora syy-seuraussuhde.

Pahimmillaan Muradovin johtamat joukot kärsivät Vuhledarissa 36 panssarivaunun ja yhteensä 103 sotakoneen tappiot kolmessa päivässä, raportoi julkisesti saatavilla olevan kuvamateriaalin perusteella kalustotappioita laskeva Oryx.

– Muradov laittoi Venäjän armeijan toistuvasti hyökkäämään avomaastossa pienissä mekanisoiduissa muodostelmissa miinakenttien läpi. He eivät saavuttaneet mitään Vuhledarissa, totesi CNA:n Russia Studies -ohjelman johtaja Michael Kofman MT:lle.

– Muradov hyllytettiin, koska hän oli hullu idiootti, joka komensi sotilaita varmaan kuolemaan. Monet valittivat hänestä, muotoili puolestaan nimetön lähde.

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Räjähdys väitetyn venäläistankin kyljessä: Ohjus ehtii vain vilahtaa videolla. Ukrainan armeija julkaisi videon elokuussa 2022.

Vuhledar piikki Venäjän kynnen alla

Vuhledarin taistelu pääsi Venäjä-mielisten sotakommentaattorien ihon alle viimeistään siinä vaiheessa, kun Ukraina julkaisi taisteluista paljon huomiota keränneen videon, jossa näkyy venäläisten panssarijoukkojen ja jalkaväen toimintaa.

Lopputulos ei ole oletettavasti hyökkäämään pyrkivien venäläisten kannalta mieluisaa katsottavaa, sillä kuvamateriaali sisältää paljon myös vaurioituvaa ja tuhoutunutta kalustoa. Otteen videosta voit katsoa alta.

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi tuhontäyteisen videon helmikuussa 2023.

– Hyökkäystä Vuhledarissa johtavat samat keskinkertaiset henkilöt (komentajat), jotka rynnäköivät Pavlivkaan viime marraskuussa, kirjoitti 530 000 seuraajaa Telegramissa kerännyt Military Informant.

– Nämä henkilöt menettivät silloin huomattavan määrän ihmisiä ja kalustoa, eivätkä he kantaneet siitä mitään vastuuta. Nyt he hyökkäävät samalla keskinkertaisuudellaan Vuhledariin, Military Informant jatkoi.

"Keskinkertaiset henkilöt" -sanapari sisältää melkoisella varmuudella myös Muradovin, jollei ole jopa suora viittaus häneen. Sotakommentaattorit ovat pitäneet Muradovia vastuullisena myös Pavlivkassa epäonnistuneesta hyökkäyksestä. 

Moscow Timesin mukaan tiedossa ei ole, onko Muradov nimitetty uuteen tehtävään tai tullaanko näin tekemään.

Seuraajaksi huhuttu "epätavallista" valintaa

Muradov nimettiin itäisen sotilaspiirin komentajaksi 6. lokakuuta. Ennen suurhyökkäystä Ukrainaan Muradov kerrytti komentokokemusta Syyriassa ja Etelä-Kaukasiassa.

Tämä eteneminen ei jäänyt itsemurhadronelta huomaamatta – Isku venäläistankkiin tallentui videolle 0:39
Videolla Ukrainan dronen väitetään havaitsevan venäläistankin ja tekevän viimeisen syöksynsä. Ukrainan puolustusministeriö julkaisi videon maaliskuussa 2023.

Venäläis- ja ukrainalaislähteet spekuloivat jo viime viikolla, että kenraaliluutnantti Sergei Kuzmenko korvaa Muradovin itäisen sotilaspiirin komentajana, kertoi tuolloin amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Jos Kuzmenkon nimitys pitää paikkansa, on se "epätavallinen askel", kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo ISW.

Näin siksi, että Kuzmenko ei ole koskaan ollut sotilaspiirin komentajaa vastaavassa roolissa. Kuzmenko on aiemmin toiminut eri aselajeja yhdistelevän 6. armeijan komentajana vuodesta 2015 vuoteen 2019. Äskettäin hän on johtanut laitosta Venäjän asevoimien yleisesikunnan akatemiassa.

Juttua päivitetty 6.4.2023 kello 14.47 Britannian puolustusministeriön kommenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat