MTV Uutiset seurasi sotaa Ukrainassa 5.4.2023

Erityistutkija käy läpi neljä skenaariota, joiden mukaan Ukrainan sota voi nyt edetä 2:55
Katso myös: Erityistutkija käy läpi neljä skenaariota, joiden mukaan Ukrainan sota voi nyt edetä

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 5. huhtikuuta 2023.

  • Unesco: Ukrainan kulttuuri- ja perintökohteet kärsineet sodassa miljardien vauriot
  • Pietarissa sijaitsevassa kahvilassa räjähti 2.4. pommi – iskussa kuoli venäläinen sotabloggaaja
  • Valko-Venäjän Lukashenka ehdottanut tulitaukoa
  • Spiegel: Saksa haluaa jopa viisinkertaistaa aseapunsa Ukrainalle
  • YK: Ukrainassa on kuollut yli 8 000 siviiliä sodan alkamisen jälkeen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämän artikkelin päivittäminen on päättynyt. Lisää uutisia Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa löydät tästä artikkelista.

21.58: Putin syyttää länttä osallisuudesta terroristisiin iskuihin Venäjällä

Venäjän presidentti Vladimir Putin syytti keskiviikkona Venäjän turvallisuusneuvoston kokouksessa "läntisiä tiedustelupalveluita" osallisuudesta terrorismiin Venäjällä.

– Terrori-iskuja iskuja tapahtuu paljon valtion viranomaisia, lain toimeenpanijoita, journalisteja, julkisuuden henkilöitä ja opettajia vastaan, Putin sanoo.

Putinin mukaan Venäjää vastaan terroristisia iskuja tekeviä henkilöitä toimii myös Ukrainan alueilla, jotka on liitetty osaksi Venäjää.

– Meillä on syytä uskoa, että lännen tiedustelupalveluita on osana tällaisen sabotaasin ja terrori-iskujen valmistelemista, hän lisäsi.

Terrorismilla Putin viittasi sunnuntaina tapahtuneeseen räjähdykseen pietarilaisessa kahvilassa, jossa haavottui noin 30 henkilöä. Ainakin 6 heistä loukkaantui vakavasti. Iskussa menehtyi äärinationalistiksi kuvailtu venäläinen sotabloggaaja Maksim Fomin. Fomin tunnettiin julkisuudessa nimellä Vladlen Tatarsky.

Tatarskylla oli jopa satoja tuhansia seuraajia viestipalvelu Telegramissa.

Iskusta epäilty 26-vuotias Daria Trepova pidätettiin maanantaina Venäjällä. Trepovan sanotaan vieneen kahvilaan pienoisveistoksen, joka oli täynnä räjähteitä.

Venäjä on syyttänyt tapahtuneesta myös Ukrainan turvallisuuspalvelua ja sen agentteja. Venäjän Venäjän federaation tutkintakomitea kertoi aloittaneensa tapauksesta murhatutkinnan.

Asiasta uutisoi CNN.

18.22: Unkarin ulkoministeri: Ukrainan kutsuminen Naton kokoukseen heikentää "liiton yhtenäisyyttä"

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó sanoi tänään, että päätös kutsua Ukraina Naton ulkoministerien kokoukseen "heikentää liittouman yhtenäisyyden periaatetta".

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba oli paikalla kokouksessa Brysselissä, vaikka Ukraina ei ole Naton jäsen.

Unkari on toistuvasti vastustanut Naton puuttumista Ukrainan sotaan.

– On tehtävä kaikki, jotta vältetään suora konflikti Naton ja Venäjän välillä, Szijjártó sanoi.

Asiasta kertoo CNN.

16.32: Macron antoi varoituksen Venäjän auttamisesta Ukrainan sodassa vierailullaan Kiinassa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron totesi puheessaan epäsuorasti, että Ukrainan sodassa Venäjän tukeminen tekee myös tukea antavan osapuolen osalliseksi hyökkäykseen. 

– Olemme konfliktin alusta saakka päättäneet auttaa sen uhria. Olemme myös tehneet hyvin selväksi, että jokainen hyökkääjää auttava tulee kansainvälisen oikeuden mukaan syyllistymään osallisuuteen, Macron sanoi puhuessaan toimittajille.

Macronin mukaan Kiinalla voi olla merkittävä rooli rauhan palauttamisessa Ukrainaan.

Macronin ja EU-komission puheenjohtajan Ursula von den Leyenin vierailu Kiinassa kestää kolme päivää. Keskiviikkona kaksikko tapasi Kiinan ransakalaisyhteisön jäseniä Pekingissä. 

16.11: Lukashenkan "rauhanehdotus" saattaa nousta puheenaiheeksi Moskovassa

CNN:n mukaan Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan "rauhanehdotuksesta" saatetaan keskustella Lukashenkan ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisessa Moskovassa. Asiasta kertoi tänään Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov.

Lukashenka vaati viime perjantaina Ukrainan "vihamielisyyksien" jäädyttämistä ja molempien osapuolten tarvikkeiden ja aseiden liikkumisen rajoittamista. Venäjä ja Ukraina torjuivat Lukashenkan vaatimukset nopeasti. 

13.16: Puolan presidentti Duda otti Zelenskyin vastaan Varsovassa

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vierailu Puolaan on alkanut tapaamisella presidentti Andrzej Dudan kanssa. Duda otti Zelenskyin ja tämän vaimon Olena Zelenskan vastaan presidentinlinnan edustalla Varsovassa.

Zelenskyin on määrä tavata myös Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sekä Puolassa asuvaa ukrainalaisväestöä.

Puola on ollut Ukrainan keskeinen tukija sen puolustussodassa Venäjän hyökkäystä vastaan. Maanantaina Puola vahvisti toimittaneensa Ukrainalle jo "muutaman" lupaamistaan MiG-29-hävittäjistä.

Zelenskyi on tavannut säännöllisesti ulkomaalaisia johtajia Ukrainassa Venäjän hyökkäyssodan aikana, mutta tehnyt itse harvemmin vierailuja ulkomaille.

(STT)

10.29: Tutkija: Venäjän päätös sijoittaa ydinaseita Valko-Venäjälle voi olla merkki siitä, että Venäjä on yhä riippuvaisempi ydinpelotteesta

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan päätös on kuitenkin suurempi uhka Valko-Venäjälle kuin Ukrainalle tai sotilasliitto Natolle.

Venäjän päätös varastoida ydinkärkiä Valko-Venäjälle saattaa olla merkki siitä, että Venäjä on yhä riippuvaisempi ydinpelotteesta, kertoo tutkija Jyri Lavikainen Ulkopoliittisen instituutin (Upi) tuoreessa julkaisussa.

Venäjä on toistuvasti turvautunut ydinaseilla uhkailuun Ukrainan sodan aikana. Hiljattain Venäjä ilmoitti, että se sijoittaa taktisia ydinaseita naapurimaansa Valko-Venäjän alueelle.

Suunnitelmat ovat kuitenkin Lavikaisen mukaan vakavampi uhka Valko-Venäjälle kuin Ukrainalle tai sotilasliitto Natolle.

– Ydinaseiden varastointi johtaa Venäjän pysyvään sotilaalliseen läsnäoloon Valko-Venäjällä ja tarjoaa tekosyyn kasvattaa sitä myöhemmin, Lavikainen toteaa.

– Siten päätös on uusi askel Venäjän kampanjassa varmistaa, ettei Valko-Venäjä voi koskaan valita Ukrainan tietä ja paeta Venäjän etupiiristä, hän jatkaa.

Lavikaisen mukaan päätös on ensisijaisesti osa Venäjän pyrkimystä heikentää Valko-Venäjän suvereniteettia.

Lavikainen toimii tutkijana Ulkopoliittisen instituutin tutkimusohjelmassa nimeltä Suomen ulkopolitiikka, Pohjois-Euroopan turvallisuus ja Nato.

Katso myös: Mitä Venäjä todellisuudessa tavoittelee ydinaseiden sijoittamisella Valko-Venäjälle? Tutkija Jyri Lavikainen MTV Uutisten haastattelussa 26. maaliskuuta.

Mitä Venäjä todellisuudessa tavoittelee ydinaseiden sijoittamisella Valko-Venäjälle? 2:22

7.00 Ukrainan presidentti Zelenskyi vierailee tänään Puolassa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee tänään Puolan pääkaupungissa Varsovassa.

Hänen on määrä tavata muun muassa Puolan presidentti Andrzej Duda ja pääministeri Mateusz Morawiecki. Zelenskyi aikoo tavata myös Puolassa asuvaa ukrainalaisväestöä. Puola on vastaanottanut yli 1,5 miljoonaa ukrainalaista pakolaista.

Puola on ollut Ukrainan keskeinen tukija sen puolustussodassa Venäjän hyökkäystä vastaan. Maanantaina Puola vahvisti toimittaneensa Ukrainalle jo "muutaman" lupaamistaan MiG-29-hävittäjistä.

Lauantaina Ukraina kertoi tilanneensa Puolasta sata suomalaisen puolustustarvikevalmistaja Patrian lisenssillä valmistettavaa panssaroitua ajoneuvoa.

Zelenskyi on tavannut säännöllisesti ulkomaalaisia johtajia Ukrainassa Venäjän hyökkäyssodan aikana, mutta tehnyt itse harvemmin vierailuja ulkomaille. Ennen Puolaa hän on vieraillut Washingtonissa, Lontoossa, Pariisissa ja Brysselissä.

6.33: ISW: Putin pakottanee Valko-Venäjän entistä syvempään integraatioon Venäjän kanssa

Kreml todennäköisesti yrittää pakottaa Valko-Venäjää tiivimpään yhdistymiseen Venäjän kanssa presidenttien tapaamisessa, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka tapaavat keskiviikkona ja torstaina Moskovassa.

Kremlin mukaan tapaamisen asialistalla on Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliiton tiivistäminen.

Maiden välinen liitto solmittiin vuonna 1999. Liiton alunperäinen tarkoitus oli muodostaa Neuvostoliiton kaltainen liittouma, mutta useat sopimuskohdat ovat jääneet täyttämättä eikä Lukashenka ole luopunut vallastaan. Sopimuksen avulla on tehty lähinnä taloudellista yhdenmukaistamista.

ISW arvioi, että Venäjän aikomuksena on painostaa Lukashenkaa täyttämään valtioliittosopimuksesta myös poliittiset sopimuskohdat, joilla Valko-Venäjä integroitaisiin vahvemmin osaksi Venäjää.

6.21: Macron ja von der Leyen matkustavat Kiinaan tapaamaan Xitä

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen matkustavat tänään Kiinaan. Eurooppalaisjohtajien odotetaan kolmipäiväisen vierailunsa aikana pyrkivän suostuttelemaan Kiinaa olemaan tukematta Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Macronin kansliasta kerrottiin jo viime viikolla, että presidentti aikoo vierailullaan varoittaa Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä seurauksista, joita Venäjän liiallisesta tukemisesta olisi Kiinalle.

Kiina on pyrkinyt esiintymään neutraalina osapuolena Venäjän hyökkäyssodan aikana, mutta käytännössä sillä on hyvin läheiset välit Venäjään.

Macron ja von der Leyen tapaavat Xin torstaina.

TIISTAI 4.4.

20.40: Zelenskyi kutsuttiin Naton huippukokoukseen Vilnaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsuttu Naton seuraavaan huippukokoukseen. Asiasta kertoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tiistaina.

Naton seuraava huippukokous järjestetään heinäkuussa Liettuan pääkaupungissa Vilnassa. (STT)

Lisää aiempia uutisia tiistain 4.4. seuranta-artikkelissa.

Lue myös:

    Uusimmat