Maatilat huolissaan halpuuttamisesta ja ruton halventamasta saksalaisesta sianlihasta – kausityöntekijöitä saatiin tiloille lopulta suhteellisen hyvin

Koronakriisi haastaa maatalouden 8:30
Koronakriisin vaikutukset näkyivät maataloudessa jo keväällä

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pelkää koronakriisin johtavan kovempaan hintakilpailuun, joka koituisi kotimaisten tuottajien tappioksi.

MTK korostaa, että myös huoltovarmuuden takia olisi tärkeätä suosia kotimaisia tuotteita.

– Kotitalouksien ostovoima laskee koronakriisin myötä. Se voi johtaa siihen, että kauppa pyrkii laskemaan hintoja ja tiukentaa kilpailutuksiaan. Häipyykö kotimaisten tuotteiden suosimisen henki nyt syksyllä ja talvella? Tuottajia ei saa jättää yksin kantamaan riskejä, pohtii MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila MTV Uutisille.

MTK on huolissaan esimerkiksi siitä, että Saksasta tulee markkinoille sikaruttotapauksen halventamaa sianlihaa, joka laittaisi kotimaiset tuottajat ahtaalle.

– Saksassa on todettu villisialla sikaruttoa ja se tarkoittaa, että Saksassa on nyt paljon halpaa sianlihaa myynnissä. Vaarana on, että halpa saksalainen liha vyöryy myös Suomeen tuhoten markkinat ja tilojen kannattavuuden, Marttila sanoo.

Viljojen puinnit myöhässä

MTK penää kotimaiselta ruokaketjulta vastuullisia ratkaisuja koronakriisistä huolimatta. Tuottajilla on huolena se, että hinta ratkaisee jatkossa liikaa hankintapäätöksiä.

MTK vaatii myös valtiovallalta varautumista markkinoiden kriisiytymiseen ja viljelijöiden toimentulon sekä alkutuotannon toimintavarmuuden varmistamiseen.

Puheenjohtaja Marttila muistuttaa, että erityisesti viljelijät kamppailevat parhaillaan haastavien sääolosuhteiden kanssa. Sadon määrä ja laatu ovat kärsineet paikoitellen paljon.

– Kuka maksaa laskun. Kauppa ei ole omista katteistaan tinkinyt, Marttila toteaa.

Proagrian mukaan syyskuun vaihtelevat säät ovat keskeyttäneet viljojen puinteja useaan kertaan lähes koko maassa. Kevätviljoista on tähän mennessä puitu 60-80 prosenttia, mutta osalla alueista puinnit ovat vasta puolivälissä. Sään poutaantumisen myötä luottamus puintien edistymiseen ja sadon laadun säilymiseen on parantunut.

Satojen laatu voi vaihdella jopa tilakohtaisesti. Alkukesän kuivuus ja loppukesän sateisuus ovat vaikuttaneet tilanteeseen.

Esimerkiksi ohrasadosta arvioidaan Proagrian mukaan jäävän puimatta tai menevän energiakäyttöön 5–15 prosenttia usealla alueella, Satakunnassa jopa 40 prosenttia.

Kausityöntekijöitä saatiin tiloille

Kuluvan satokauden hyviin uutisiin kuului lopulta se, että maatiloille saatiin suhteellisen hyvin kausityöntekijöitä. Osa työntekijöistä saatiin ulkomailta, mutta töissä oli nyt tavallista enemmän suomalaisia kausityöntekijöitä.

– Marjatiloilla oli varmasti kymmenen kertaa enemmän suomalaisia töissä. Prosessi kausityöntekijöiden saamiseksi oli kyllä raastava. Mukaan mahtui pettymyksiäkin, Marttila sanoo.

Keväällä kausityöntekijöitä lennätettiin Suomeen erityisesti Ukrainasta tilauslennoilla ja kotimaassa oli käynnissä hanke, jossa haalittiin työvoimaa tiloille.

MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola on aiemmin kertonut Maaseudun Tulevaisuudelle, että osalla tiloista oltiin hyvin tyytyväisiä kotimaiseen työvoimaan, mutta osalla tiloista petyttiin työntekijöihin tai työntekijät työolosuhteisiin.

Puheenjohtaja Marttila nostaa hyviin uutisiin lisäksi sen, että uusia maatalousyrittäjiä on tullut ja tulossa tiloille.

– Nuoret yrittäjät luottavat siihen, että Suomessa tuotetaan tuokaa vielä vuosikymmenten kuluttua, hän kertoo.


Lue myös:

    Uusimmat