Suomi on täysin riippuvainen ulkomaisista työntekijöistä maatiloilla ja marjanpoiminnassa – ProAgrian toimitusjohtaja: "Tämä on ollut hyvin monimutkainen vuosi"

7:17

Koronavirusepidemia aiheutti pulaa maatalouden kausityövoimasta.

ProAgrian toimitusjohtaja Harri Mäkivuokon mukaan kausityövoiman puutos ei ole kuitenkaan ollut poikkeuksellisen vuoden ainoa päänvaiva kotimaisille viljelijöille.

– Tämä on ollut hyvin monimutkainen vuosi, poikkeuksellinen kaikin tavoin. Korona pyyhkäisi kaikki tällaiset perinteiset toimintatavat roskapönttöön heti tuossa alkukeväästä, Mäkivuokko totesi Uutisaamun haastattelussa.

Mäkivuokon mukaan viljelijät ovat tottuneet luottamaan vakituiseen kausityövoimaan. Parhaimmillaan samat työntekijät ovat tehneet töitä samoilla tiloilla kymmenien vuosien ajan.

14 koneellista työvoimaan

Erilaisten toimenpiteiden myötä Suomeen saatiin Mäkivuokon mukaan 14 lentokoneellista ulkomaista kausityövoimaa. Satokausi käynnistyi kausityöntekijöiden avulla.

Työntekijäpula nousi kuitenkin uudelleen ongelmaksi sadonkorjuun aikaan erityisesti marjatiloilla.

– Viime vuoteen verrattuna sato jäi useita miljoonia kiloja pienemmäksi. Osittain se on poimijapulan vuoksi, osittain heikon kelin vuoksi.

Vaakalaudalla oli pitkään myös kotimainen metsämarjasato, kun koronavirustilanne esti thaimaalaisten marjanpoimijoiden saapumisen Suomeen.

Lupa poimijoille myönnettiin heinäkuun loppupuolella. Mäkivuokon mukaan metsästä löytyy edelleen herkkuja, vaikka alkuperäisestä aikataulusta jouduttiinkin joustamaan.

– Esimerkiksi juuri hillasato on heidän osaltaan ohi. Mutta sitten on mustikkaa ja puolukkaa.

Tunnustusta suomalaiselle ruualle

Mäkivuokon mukaan koronavirusepidemian haasteista on selvitty suomalaisessa alkutuotannossa hyvin. 

– Kyllä tässä on tietysti töitä paljon tehty sen eteen, että Suomessa ylipäätään jo ennen koronaa yleinen bioturvallisuus on tuotteilla hyvin korkealla. Suomessa tuotetaan maailman puhtainta ruokaa, se on ilmiselvää.

Mäkivuokon mukaan koronavirus ei ole päässyt leviämään suomalaisilla tiloilla tai tuotantoyksiköissä. ProAgrian toimitusjohtajan tietoon on tullut vain yksi tartuntatapaus.

– Ihme kyllä, vaikka marjatiloille on saapunut kausityövoimaa satoja ihmisiä, tietooni on tullut vain yksi tapaus. Perustiloilta ei ole kuulunut laisinkaan viestejä.

Mäkivuokko iloitsee myös siitä, että keväinen kriisi on vahvistanut suomalaisten arvostusta kotimaista ruuantuotantoa kohtaan. Esille on noussut niin puhtaus kuin ruokaturvakin.

– Onhan se hirvittävän hieno asia, kun suomalainen maatalous saa tällaista buustia ja arvostusta. Ja suomalainen ruoka ylipäätään.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja