Liki 32 000 työnhakijaa etsii Suomessa töitä maataloudesta, TE-toimistot kertovat – noin puolet hakijoista työttömiä tai lomautettuja

Maatiloille saapuu töihin 180 ukrainalaista – näin marjanpoimijat saadaan Suomeen suljetuista rajoista huolimatta 4:24
Maatiloille saapuu töihin 180 ukrainalaista – näin marjanpoimijat saadaan Suomeen suljetuista rajoista huolimatta

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös Suomen maatalouden kevättöihin. Maahan ei saada ulkomaalaisia kausityöntekijöitä entiseen malliin, vaan nyt heitä täytyy palkata kotimaasta.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan TE-toimistoissa on yhteensä 31 800 työnhakijaa, jotka ovat ilmoittaneet hakevansa työtä maataloudesta. Työttömänä tai lomautettuna heistä on 17 200.

Haasteena on, että tilat eivät ole avanneet täysipainoisesti paikkoja TE-palveluihin, jolloin ei tiedetä tilojen todellista työvoiman tarvetta, ministeriö sanoi tiedotteessa.

Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä huomauttaa, että kausityövoima-asia on akuutti myös monessa muussa EU:n jäsenvaltiossa.

– Voi sanoa, että vapaana olevaa ammattitaitoista kausityövoimaa ei Euroopasta hirveän helposti tähän nyt löydy. Tämä merkitsee sitä, että kotimainen työvoima on arvossaan, ja toivotaan, että töihin sitoutuvaa ja uutta oppivaa porukkaa nyt löytyy, jotta kevään istutukset voidaan tehdä.

Husu-Kallio kuitenkin lisää, että kevättäkin suurempi merkitys kausityövoimalla on sadonkorjuun aikaan marjojen kypsyessä. Silloin tarvitaan niiden poimijoita.

– Toivottavasti koronatilanne ja kansainväliset kuviot helpottuvat siihen mennessä, hän sanoo.

Ukrainan hallituksessa ristivetoa

Maanantaihin mennessä ulkomaalaisia maatalouden kausityöläisiä oli saapunut Suomeen 457.Hallitus linjasi tämän kuun alkupuolella, että koronatilanteessa Suomeen voisi tulla 1 500 ulkomaalaista kausityöläistä. Heistä kahden kolmasosan piti tulla Ukrainasta.

Tilanne kuitenkin mutkistui, sillä Ukrainan hallitus päätti, ettei maan kansalaisia päästetä kausitöihin ulkomaille. Suomeen ehti tätä ennen tulla viime viikolla parisataa ukrainalaista.Ukrainalaisten kausityöläisten asia eteni ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Ukrainassa vielä toissa viikolla myönteisissä merkeissä.

– Mutta viime viikolla Ukrainasta alkoikin tulla kannanottoja, että kausityöntekijöiden lähtö ei olekaan suotavaa, hän kertoo.

Haavisto sanoo soittaneensa ukrainalaiselle virkaveljelleen, joka kertoi maansa hallituksessa olevan ristivetoa siitä, muodostavatko nämä kausityöntekijät aikanaan palatessaan mahdollisen terveysriskin.

Haavisto oli kertonut Suomen maltillisesta koronatilanteesta ja siitä, että ihmiset tänne tullessaan asetetaan karanteeniin ja heille tarjotaan tarvittaessa terveyspalveluita.

MTK uskoo, että kotimaista työvoimaa on saatavilla

Ukrainalaisten kausityöläisten saapumatta jääminen pystytään korvaamaan kesällä maatiloilla kotimaisella työvoimalla, uskoo Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Marttila muistuttaa, että työvoimapulan uhka koskee vain kapeaa sektoria Suomen koko maataloudesta eli marja- ja vihannestiloja.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki kertoo, että Ukrainasta on tullut alan kausityöntekijöistä 60 prosenttia ja Venäjältä noin 25 prosenttia.

– Nyt selvitämme koko ajan, miten saamme korvaavaa työvoimaa.Ilomäen mukaan esimerkiksi Suomen isoimmista marjatiloista moni sijaitsee harvaan asutuilla seutukunnilla.

– Näillä alueilla ei ehkä ole saatavilla tarpeeksi kotimaisia kausityöläisiä. Heitä siis pitäisi tuoda töihin muualta Suomesta, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat