Mainos

Maanvyöry hautasi kyliä Filippiineillä

Vajaat 400 ihmistä on saanut surmansa hirmumyrskyn aiheuttamissa maanvyöryissä ja tulvissa, kertoo Punainen Risti.

Filippiinejä koetellut taifuuni on haudannut alleen maan keskiosassa Mayo-tulivuoren liepeillä sijaitsevia kyliä. Punaisen Ristin keräämien tietojen mukaan tähän mennessä on löydetty liki 390 kuollutta.

Kuolonuhrien määrän uskottiin kasvavan pelastajien päästessä tutkimaan koko tuhoalueen. Kertomuksia monien kylien pyyhkiytymisestä maavyöryn mukana tuhoon ei ole voitu varmistaa, koska tiet ja viestiyhteydet ovat monin paikoin poikki ja tulviva vesi esti liikkumista.

Taifuuni Durian pieksi Filippiinejä eilisestä lähtien ja rankkasateet aiheuttivat maanvyöryjä. Pahiten kärsi itäinen Bicolin alue, jossa tulivuori Mayo sijaitsee reilut 300 kilometriä pääkaupungista Manilasta etelään.

Vulkaanisen tuhkan ja suurimmillaan auton kokoisten kivien vahvistama maanvyöry hautasi alleen toimivan tulivuoren rinteillä sijaitsevia asutuksia.

Rakennuksista jäi paikoin näkyviin vain kattoja, Albayn maakunnan kuvernööri Fernando Gonzales kertoi. Tulivuoren lähikylien asukkaat joutuivat elokuussa evakkoon kodeistaan, kun vuoren pelättiin purkautuvan sen syöstyä uumenistaan laavaa ja tuhkaa.

Presidentti Gloria Arroyo komensi pelastushenkilökunnan avuksi poliiseja ja sotilaita, jotka joutuivat paikoin kaivamaan paljain käsin uhreja, joiden jäseniä törrötti vyöryn jäljiltä maasta. Tuhoalueen asukas kertoi kaksikuisen vauvan löytyneen maamassaan hautautuneen bambuasumuksen katolta.

Legaspin kaupungissa myrskytuuli ruhjoi rakennuksia, ja tulvavesi nousi kaduille. Paikalliset asukkaat kertoivat BBC:n verkkosivuilla joutuneensa turvautumaan kerosiinilamppuihin ja virvoitusjuomiin, kun sähkön ja -vedentulo katkesi.

Taifuuni Durian oli neljäs Filippiinejä koetellut hirmumyrsky kolmen kuukauden aikana. Sen voimakkuus jäi yhden asteen päähän supertaifuunista. Maata röykyttää vuosittain keskimäärin 12 taifuunia.

Durianin ennustettiin ennakkoon iskevän Manilaan, mutta myrskyrintama sivuutti pääkaupungin eteläpuolitse. Viranomaiset arvioivat ainakin 22 000 ihmisen kärsineen taifuunista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.