Mainos

Maanviljelijöiden tulojen kasvu vaikeuttaa tukineuvotteluja

Maataloustuottajien etujärjestön mukaan maanviljelijöiden tulojen kasvussa on kyseessä hetkellinen hintapiikki, jonka perusteella vakavien vaikeuksien tukea ei voi romuttaa.

Maanviljelijöiden tulot kasvavat tänä vuonna 20 prosenttia raaka-aineiden hinnan nousun ansiosta.

Maanviljelijöiden tilipussi lihoaa hankalaan aikaan, sillä Suomi neuvottelee EU:n kanssa vakavien vaikeuksien tuesta. Tanskalaiskomissaari on ilmoittanut, että tukiviidakkoa on nyt hyvä karsia, kun maataloustuotteiden hinnat nousevat.

Maataloustuottajien etujärjestön mukaan kyseessä on hetkellinen hintapiikki, jonka perusteella vakavien vaikeuksien tukea ei voi romuttaa.

-Se jää todennäköisesti aika lyhytaikaiseksi ja siinä mielessä nämä vakavat vaikeudet eivät täältä poistu. Aurinko ei paista täällä Suomessa yhtään sen enempää, vaikka viljan hinta onkin maailmalla nyt hetkellisesti nousussa, toteaa MTK:n toiminnanjohtaja Pirkko Haikkala.

Tuotantomuoto ratkaisee, miten maailmanmarkkinoiden hintojen nousu vaikuttaa maatilojen talouteen. Viljatilat pärjäävät nyt parhaiten, tiukimmilla ovat ostorehun varassa elävät kotieläintilat.

Viljan hinnan nousu ei tee maataloudesta vielä hyvää bisnestä.

-Jos viljasta saa sen pari sataa tonnia ja tuotantokustannukset ovat kolme sataa tonnia, niin kovin hyvä bisnes tämä ei ole, ainakaan minun mielestäni, toteaa viljatilallinen Mikko Mäkelä.

Pellervon tutkimuslaitos toisti tänään, että ruuan hinta nousee ensi vuonna maltillisesti. Eniten, viitisen prosenttia, nousevat lihan, maidon ja viljan hinnat.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.