Maali joka ei ollut maali, puraisu, jumalan käsi – muistatko nämä jalkapallon MM-kisojen skandaalit?

Venäjällä pelataan MM-kisat komeissa puitteissa 7:54

Jalkapallon MM-kisojen historiassa on nähty monia ikimuistoisia hetkiä – myös negatiivisessa mielessä.

Tässä niistä muutama.

Videolla esittelyssä tämän vuoden MM-kisojen stadionit.

Zinedine Zidanen pusku – 2006

Vuoden 2006 MM-finaalin ehdottomasti mieleenpainuvin hetki koettiin jatkoajalla 110. peliminuutilla. Italian ja Ranskan välinen ottelu oli tilanteessa 1-1, kun Ranskan kapteeni Zinedine Zidane puski Italian puolustaja Marco Materazzia rintaan punaisen kortin arvoisesti.

Materazzi oli repinyt Zidanea tämän pelipaidasta kulmapotkutilanteen aikana, jonka jälkeen Zidane oli tokaissut hänelle, että saa paidan ottelun jälkeen. Tästä suivaantuneena Materazzi solvasi ranskalaislegendan siskoa, josta tällä keitti yli. Tilanne meni ottelun erotuomari Horacio Elizondolta ohi, mutta kun hän sai tietää mitä oli käynyt, oli Zidanen kohtalona poistua kentältä pää painuksissa.

Zidane ja Materazzi olivat sattumalta tehneet molempien joukkueidensa maalit avausjaksolla. Ottelu eteni rangaistuspotkukilpailuun asti, jonka Italia voitti.

Luiz Suarezin torjunta – 2010

Uruguayn ja Ghanan välinen puolivälieräottelu vuoden 2010 kisoissa oli ehdottomasti yksi tämän vuosituhannen dramaattisimmista. Ottelu oli 90 minuutin jälkeen tilanteessa 1-1 ja jatkoaikakin oli loppumaisillaan, kun Ghana sai huippupaikan vapaapotkusta.

Pallo jäi peliin Uruguayn maalinedustalle ja hyökkääjä Luis Suarez pelasti Ghanan varman maalin torjumalla pallon maaliviivalta kädellään. Suarez sai tilanteesta oikeutetusti punaisen kortin ja Ghanan Asamoah Gyan sai tilaisuuden viedä maansa välieriin. Gyan pamautti pilkun ylärimaan ja Uruguay eteni rangaistuspotkukilpailun jälkeen välieriin.

Mitali jäi silti Uruguaylle ja Suarezille haaveeksi.

Etelä-Korean tuomarifarssi – 2002

Etelä-Koreassa ja Japanissa vuonna 2002 järjestetyt MM-kisat muistetaan toisen kisaisännän Etelä-Korean upeasta nelossijasta. Etelä-Korean taival pronssiotteluun oli kuitenkin hyvin kyseenalainen.

Jo alkulohkon päätösottelussa Portugali sai kaksi punaista korttia 66 minuutissa ja Etelä-Korean Park Ji-Sung varmisti maalillaan lohkovoiton. Neljännesvälierässä Italialta hylättiin selvä maali paitsiona ja Francesco Totti sai punaisen kortin filmauksesta. Ahn Jung-Hwan sinetöi kultaisella maalilla Etelä-Korean puolivälieräpaikan.

Puolivälierässä Espanjalta puolestaan hylättiin kaksi selvää maalia ja Etelä-Korea eteni välieriin rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Jumalan käsi – 1986

Vuoden 1986 MM-kisojen puolivälierä Argentiinan ja Englannin välillä tullaan muistamaan aina Diego Maradonan kahdesta omalla tavallaan häkellyttävästä maalista.

Ensimmäinen maaleista syntyi 51. minuutilla. Englannin puolustajan epäonnistunut purku lensi suoraan kohti Maradonaa, joka nosti vasemman kätensä ilmaan ja ohjasi sillä pallon ohi maaliltaan ulostulleen Englannin maalivahti Peter Shiltonin. Tuomari ei tilannetta huomannut, vaan Argentiina siirtyi 1-0-johtoon.

Maradonan toinen maali neljä minuuttia myöhemmin äänestettiin Vuosisadan maaliksi. Maradona pujotteli neljän pelaajan ja maalivahti Shiltonin ohi ja siirsi pallon maaliin. Argentiina voitti ottelun 2-1 ja eteni lopulta maailmanmestaruuteen asti.

Luiz Suarezin puraisu – 2014

Suarezilta oli nähty uransa aikana jo kaksi aikaisempaa puraisua ennen vuoden 2014 MM-kisoja. Kolmas ja ehdottomasti eniten huomiota saanut puraisu nähtiin alkulohkon ottelussa Italiaa vastaan.

Uruguaylaishyökkääjä upotti hampaansa toppari Giorgio Chiellinin olkapäähän. Tilanne meni ohi ottelun tuomaristolta, mutta seuraukset olivat silti mittavat: neljän ottelun pelikielto ja 82 000 euron sakot.

Suarez pahoitteli tilannetta Chiellinille ja tämä hyväksyi hänen anteeksipyyntönsä.

Frank Lampardin hylätty maali – 2010

Saksa oli jo siirtynyt 2-0-johtoon Englantia vastaan vuoden 2010 kisojen neljännesvälierissä, mutta Matthew Upsonin maali oli tuonut Englannin maalin päähän.

Frank Lampardin kova laukaus upposi kaukaa yläriman kautta Saksan maalia vartioineen Manuel Neuerin selän taakse – tai siltä se näytti tv-kuvista. Ottelun tuomaristo ei kuitenkaan maalia hyväksynyt ja Saksa voitti ottelun lopulta 4-1.

Lampardin "maalilla" oli kohtalokkaat seuraukset Englannin kannalta, mutta sen ansiosta FIFA otti käyttöönsä maaliviivateknologian, jolla tällaiset skandaalit jäävät jatkossa näkemättä.

Geoff Hurstin "maali" – 1966

44 vuotta ennen Lampardin hylättyä maalia Englannin ja Saksan (tuolloisen Länsi-Saksan) välillä nähtiin vähintäänkin yhtä kyseenalainen tilanne.

Maat kohtasivat vuoden 1966 MM-kisojen loppuottelussa vanhalla Wembeyllä Lontoossa. Ottelu oli tilanteessa 2-2 jatkoajalla, kun Englannin hyökkääjä Geoff Hurst vei kisaisännät johtoon 101. minuutilla. Kukaan ei varmasti nähnyt kävikö pallo maalissa, mutta neuvostoliittolainen linjatuomari osoitti ottelun päätuomarille, että tilanne oli maali.

Lukuisat tutkimukset ovat jälkikäteen osoittaneet, että pallo ei tosiasiassa käynyt maalissa ja täten maalia ei olisi pitänyt ikinä hyväksyä. Yhtenä syynä pidettiin neuvostoliittolaisen linjatuomarin katkeruutta Länsi-Saksaa kohtaan. Englanti voitti lopulta historiansa toistaiseksi ainoan MM-kullan lukemin 4-2.