Maailman terveysjärjestö huolissaan: Koronavirusta on tavattu henkilöillä, joilla ei ole mitään yhteyksiä Kiinaan – "Uudet tapaukset ovat erittäin huolestuttavia"

Nämä tekijät altistavat koronavirukselle eniten – suurin tutkimus julki Kiinassa viruksen puhkeamisen jälkeen 5:35
Videolla kerrotaan, mitkä tekijät altistavat koronavirukselle eniten.

Koronaviruksen leviäminen maihin, jotka ovat kaukana Kiinasta, huolestuttaa Maailman terveysjärjestö WHO:ta.

Järjestö on varpaillaan, koska tartuntoja on ilmennyt ihmisillä, jotka eivät ole matkustaneet Kiinaan, eikä heiltä löydy mitään muutakaan "kytköstä" Kiinaan. Asiasta kertoo BBC.

Maailman terveysjärjestön pääjohtaja tohtori Tedros Adhanom Ghebreyesus pelkää, että mahdollisuudet taistella koronavirusta vastaan ovat heikentyneet.

Tartuntojen määrä kasvaa Kiinan ulkopuolella

Vaikka Kiinassa raportoidut tartunnat ovat kääntyneet tilastolliseen laskuun, tartuntojen määrä Kiinan ulkopuolella kasvaa kasvamistaan.

Tartuntoja on todettu esimerkiksi Italiassa,Iranissa ja Etelä-Koreassa. Yhteensä Kiinan ulkopuolella on todettu yli 1200 koronavirustartuntaa 26 eri maassa.

– Tartuntojen määrä Kiinan ulkopuolella on suhteellisen pieni, mutta se mikä todella huolestuttaa meitä, on se, etteivät nämä tartunnan saaneet henkilöt olleet matkustaneet Kiinaan. Heillä ei myöskään ollut mitään yhteyttä sairastuneisiin. Emme siis pystyneet varmistamaan mitään niin sanottua epidemiologista yhteyttä sairauteen, Ghebreyesus toteaa.

– Uudet tapaukset ovat erittäin huolestuttavia, hän lisää.

Ghebreyesus kehottaa Kiinaa ja muita maita lisäämään resurssejaan tartuntoja ehkäisevään toimintaan ja valmistautumaan paremmin viruksen mahdolliseen leviämiseen.

Lähi-Idän tilanne huolestuttaa WHO:ta

Iranissa tapahtui hiljattain kaksi koronaviruskuolemaa Qomin kaupungin alueella. Pian tämän jälkeen Libanon raportoi ensimmäisestä koronavirustartunnasta. Se todettiin 45-vuotiaalla naisella, joka oli juuri saapunut Qomin alueelta.

Myös Israel, Egypti ja Arabiemiirikunnat ovat ilmoittaneet tartunnoista. Iranissa on tähän mennessä todettu kahdeksantoista tartuntaa.

Taudin leviäminen Lähi-Idän maihin huolestuttaa tohtori Ghebreyesusta, sillä hänen mukaansa siellä on monia maita, joiden terveydenhuolto on kehnoa.

Etelä-Koreassa tartunnat jyrkässä nousussa

Etelä-Korea on tänään ilmoittanut 142:sta uudesta tartunnasta. Näin ollen maassa on todettu yhteensä 346 tartuntaa.

Daegun ja Cheongdon kaupungit on julistettu erityistarkkailualueiksi ja Daegun kadut ovat lähes autioita. Maan pääkaupungissa Seoulissa mielenosoitukset on kokonaan kielletty.

Digitaaliset keinot apuna

Virusta pakoillaan myös digitaalisin apukeinoin: Etelä-Koreassa on kehitetty useita eri sovelluksia, jotka tekevät alueellisia riskiarvioita. Niiden avulla ihmiset voivat suunnitella reittinsä liikkumalla vähemmän riskialttiilla alueilla. Sovellukset näyttävät "vaaravyöhykkeen" kymmenen kilometrin säteellä alueista, joissa tartuntoja on havaittu.

– En voi olla pois töistä, mutta voin minimoida kontaktin muiden kanssa ja pysyä kotona, sanoo Seoulissa asuva Seung-hye Lim BBC:n haastattelussa.

Käsien desinfiointipisteitä on pystytetty esimerkiksi julkisiin kulkuvälineisiin.

Hengityssuojaimilla on kova menekki apteekeissa.

– Tuntuu, kuin koko elämäni olisi romahtamassa, sanoo suojaimia etsivä kahden lapsen äiti. 

Lue myös:

    Uusimmat