"Maailman kauneimmista rannoista tullut jättimäinen hukkuneiden hautausmaa"

Italiassa Lampedusan viimeviikkoisen meriturman uhriluku on noussut jo yli kolmeensataan. Pakolaisveneen haaksirikon jäljiltä on löydetty jo kaikkiaan 302 ruumista. Uhreista 210 on miehiä, 83 naisia ja yhdeksän lapsia.

Viime torstaina sattuneesta turmasta pelastettiin 155 eloonjäänyttä. Pakolaisveneellä on arvioitu olleen noin 500 matkustajaa.

Rannikkovartiosto on kovilla maahantulijatulvan kanssa

Reilun sadan kilometrin päässä Tunisian rannikolta sijaitsevan Lampedusan asukkaat ovat tottuneet murhenäytelmiin. Päivästä toiseen piskuisen italialaisen saaren rantaan saapuu satoja maahanpyrkijöitä.

Nyt asukkaiden mitta alkaa täyttyä. He vaativat EU:lta apua.

– Euroopan on saatava rivinsä järjestykseen ja tehtävä jotain ennen kuin tämä tapahtuu uudestaan. Ja se tapahtuu uudestaan, sanoo 57-vuotias kalastaja Filippo Bruno.

Saarelaiset ovat kyllästyneitä EU:n toimimattomuuteen - mutta myös omaan hallitukseensa. Heistä tuntuu, että Italian johto tukee mieluummin laittomasti maahantulevia kuin saaren omia asukkaita.

– Tämä ei enää tunnu meidän saareltamme. Rahaa löytyy kyllä maahanpyrkijöiden avustamiseen, mutta saaren koulut ovat hajoamispisteessä ja roskat kasaantuvat kaduille, sanoo tarjoilijana työskentelevä Silvana Martelli.

– Tällä saarella on maailman kauneimmat rannat, mutta nyt siitä on tullut hukkuneiden jättimäinen hautausmaa, murehtii Bruno.

Apua ei kielletä

Vaikka saarelaiset eivät pidäkään tilanteesta, rientävät he jatkuvasti auttamaan merihädässä olevia maahanpyrkijöitä ja tarjoavat heille ruokaa ja huopia.

– Emme voi hylätä näitä poloisia, sanoo ravintoloitsija Ornella Gervasi.

Saarelaisten avunpyynnöt ovat kaikuneet myös EU:n korviin. EU:n sisäministerit puivat tilannetta alkuviikosta ja vaativat rajavalvontavirasto Frontexille lisäkalustoa aiempaa suurempaan operaatioon.

Sisäministeri Päivi Räsänen sanoi Ylen Aamu-tv:ssä uskovansa, että myös Suomesta voisi löytyä lisäresursseja: henkilökuntaa, alus tai muuta kalustoa.

– Tämä ei ole vain Italian, Kreikan tai Maltan ongelma. Se on EU:n ongelma, Räsänen sanoi.

Tulijoiden tulva ei hellitä

Vaikka Frontex avustaakin maahanpyrkijöiden havaitsemista Välimerellä, suurin vastuu asiassa lankeaa Italian rannikkovartiostolle.

Maahanpyrkijät ahtautuvat Afrikan rannikolla täpötäysiin kiikkeriin kalastusaluksiin tai kumiveneisiin ja aloittavat vaarantäyteisen matkansa kohti Eurooppaa vain satelliittipuhelin turvanaan.

Kun aluksissa ei ole seurantalaitteita, niiden havaitseminen on hyvin vaikeaa. Rannikkovartiosto joutuu turvautumaan infrapunalaitteisiin selvittääkseen yön pimeydessä liikkuvan aluksen tyypin.

– Pimeänäkölaitteillamme pystymme selvittämään minkä tyyppinen alus on kyseessä -- onko se kalastusalus, purjevene tai kumivene -- ja puolen kilometrin päästä kykenemme havaitsemaan, onko alus ahdettu täyteen ihmisiä, kertoo rannikkovartioston päällikkö Alessandro Falcone.

Maahantulijoiden tulva ei näytä hellittävän. Italiaan on tullut tänä vuonna jo noin 30 000 turvapaikanhakijaa. Suurin osa rantautuu juuri Lampedusaan, joka on lähempänä Afrikan kuin Italian rannikkoa.

– Meripelastajilla on juuri ja juuri aikaa auttaa vedestä pelastetut ihmiset maihin ja täyttää aluksen polttoainetankit ennen kuin he saavat uuden hätäkutsun, kuvaa rannikkovartija Filippo Marini.

(MTV3 – STT – AFP)

Lue myös:

    Uusimmat